Een kwart eeuw 6:10’20″…

Baanloop over 100 kilometer ter gelegenheid van het feit dat de tijd van Donald Ritchie al een kwart eeuw onaangetast staat.

Vijfentwintig jaar geleden liep Donald Ritchie al 6:10’20 over 100 kilometer. Het was in een tijd waarin veel onduideliujkheid bestond over hoe wegparcoursen gemeten moesten worden. De IAAF schrapte in de jaren zeventig alle wereldrecords van atletiekonderdelen op de weg uit haar recordlijsten. Anno 2003 zijn die wereldrecords er weer in gekomen; en niet alleen de marathon, maar ook de 100 kilometer. Een enorme vooruitgang voor de wegatletiek in het algemeen en voor de ultramarathon in het bijzonder.
Het lopen van ultramarathons op de baan heeft dus een historie waar we ook niet meer omheen kunnen. Meest in het oog springende wedstrijd in het afgelopen decennium was naar mijn mening de 100 kilometer vrouwenwedstrijd op de baan in Nantes, waar Ria Buiten Nederland vertegenwoordigde.
Bijkomstigheid van toen was dat Ria Buiten huiswaards keerde met vier recordaanvragen die uiteindelijk elk gehonoreerd werden. Nee, geen records op 100 kilometer, ondanks dat ze wel de 100 kilometer uit liep. De 100 kilometer stond namelijk niet op de nationale recordlijst. De KNAU kende alleen records op de baan en boven de 10 kilometer zijn dat de uurloop, de 20 kilometer, de 25 kilometer en de 30 kilometer. Ze schrijven dat anders, namelijk 20.000 meter, 25.000 meter en 30.000 meter, om te benadrukken dat de afstand tot op de meter klopt. Vrouwenrecords werden alleen erkend als ze in een vrouwenwedstrijd waren gelopen. Maar als vrouw krijg je niet snel de gelegenheid om een 20.000 meter in een vrouwenwedstrijd op de baan te lopen.
Ria Buiten liep natuurlijk 1 uur, 20.000 meter, 25.000 meter en 30.000 meter. Maar alleen de 20.000 en 30.000 meter werden erkend, omdat op die punten (namelijk na respectievelijk 50 en 75 hele rondes van 400 meter) tussentijden waren opgenomen die aan de voorwaarden voldeden voor een record erkenning. Fijn voor Ria, want niet alleen als vrouw, maar ook als veterane V40 kon ze die records op die twee afstanden claimen, waardoor ze in totaal vier records op zak had.
In het Italiaanse Verona komt een nieuwe 100 kilometer topwedstrijd op de baan. Aan de start staan 16 mannen, waaronder good old Donald Ritchie, en namens de Benelux Jan Vandendriessche. Het wordt een gemengde race, dus waarschijnlijk zal de KNAU geen nieuwe records van Ria Buiten kunnen honoreren, alhoewel er met Paula Radcliff toch een behoorlijk precedent is geschapen op internationaal vlak. Enfin, het is wederom Ria Buiten die de Benelux vertegenwoordigd en als een van de 12 vrouwen aan de start zal staan.

Meer informatie waaronder een volledige startlijst kunt u vinden op: http://space.tin.it/sport/stscevar/Lup-indice.html

Jan Vandendriessche