Categorieën
nieuws

Backyard Ultra – Individual World Championships 2023

Backyard Ultra

In 2011 werd de eerste Backyard Ultra zoals wij die nu kennen georganiseerd. Daarbij wordt er elk uur een ronde van 6,706 km gelopen. De ronde moet binnen het uur gelopen worden, want elk uur wordt er opnieuw gestart met een nieuwe ronde. Uur na uur, ronde na ronde. De winnaar is degene die 1 ronde verder loopt dan zijn concurrenten. En dat kan vele dagen duren. Voor een mooi resultaat heeft de winnaar dus een sterke tweede loper/loopster nodig. In Backyard Ultra termen de aangever. Er is geen aparte vrouwenwedstrijd. In sommige wedstrijden is de winnaar een vrouw. Er zijn veel varianten op de Backyard Ultra. Een andere lengte van de ronde met een  bijbehorend andere tijd waarbinnen de ronde gelopen moet worden. En vaker een beperking in de tijd. Bijvoorbeeld 24 uur. In een land als Nederland blijkt het in de praktijk heel lastig om een vergunning te krijgen voor een Backyard Ultra zonder tijdsbeperking.  Het aanbod van Backyard Ultra’s wereldwijd is de afgelopen jaren explosief gestegen.

Een stukje geschiedenis

In 1809 liep de Schot Robert Barclay Allardice een 1000 mijl, waarbij hij elk uur 1 mijl liep. Hij was daarbij dus ruim 41 dagen onderweg. Zie het artikel: https://ultrarunninghistory.com/1000-milers-part-2/ Voor zijn prestatie was veel belangstelling, er werd gegokt en er stond veel publiek langs de route. Omgerekend naar de huidige tijd verdiende Barclay dik een miljoen euro met zijn prestatie. Van dat soort bedragen kunnen de deelnemers aan de Backyard Ultra alleen maar dromen.

In 2011 organiseerde Gary Cantrell de eerste moderne Backyard Ultra. De winnaar kwam tot 18 rondes en 120 km. Het jaar daarop kwam Joe Fejes tot 28 rondes en 187 km. In de jaren daarna steeg het niveau verder. In 2018 kwam Johan Steene 1 ronde verder dan Courtney Dauwalter, 68 om 67 ronden, 456 om 449 km. In 2000 werd dat in België verbeterd door Karel Sabbe die met 75 rondes Merijn Geerts voorbleef en als eerste over de 500 km kwam. Een jaar later ging in de VS Harvey Lewis met 85 rondes en 570 km daar weer overheen. Merijn Geerts en Yvo Steyaert kwamen vorig jaar in Kasterlee tot 101 rondes en 677 km bij het Big Dogs World Championships voor Teams. Dit jaar in Australië ging Phil Gore daar met 102 rondes en 684 km weer overheen met Samuel Harvey als aangever.

Big Dogs Worldchampionships Backyard Ultra 2023

In de VS wordt dit WK gehouden op een vrij lastig parcours. Overdag is dat een trailrondje met ca. 150 hm+ en in het donker een ronde over goed te belopen wegen. Deelnemers konden zich voor het WK kwalificeren door het Nationaal Kampioenschap te winnen of middels hun plaats op de wereldranglijst. Dat zorgde voor een zeer sterk deelnemersveld van 71 mannen en 4 vrouwen waarbij bijna de volledige wereldtop meedeed. Vanuit Nederland was dat Roman Packbier die vorig jaar het Nationaal Kampioenschap won, wat tevens het WK voor teams was. België was vertegenwoordigd door een grote groep met Merijn Geerts, Ivo Steyaert, Frank Gielen, Matthias Pelgrims, Kevin Sneyders en Brecht Vandamme.

Verloop WK

Van de 75 deelnemers haalden er 3 de 24 uur niet. Deels vanwege blessures. Roman Packbier stopte na 43 rondes. Hij kon zichzelf niet meer motiveren om door te gaan. Die 43 rondes betekenen wel een nieuw Nederlands record wat met 42 ronden op naam stond van Gaston Metselaar. Brecht Vandamme stopte na 50 ronden als eerste Belg. Verrassend was dat Jennifer Russo na 53 rondes stopte. Russo is de nummer 1 bij de vrouwen op de wereldranglijst met 74 rondes. Claire Bannwarth kwam met 60 rondes het verste bij de vrouwen. Kevin Sneyders stopte na 68 rondes waarmee hij zijn PR verbeterde. Dat deed Matthias Pelgrims ook die na 74 rondes stopte. In deze fase stopten ook een aantal toplopers zoals Keith Russel na 74 rondes en Ivo Steyaert na 80 rondes. In totaal 8 deelnemers maakten de 4 dagen vol, daar was Sam Harvey niet bij die op 91 stopte. Frank Gielen stopte op 97 rondes, waarmee hij 30 uur verder kwam dan zijn PR. Jon Noll stopte op 98 rondes. Er zijn nu 6 lopers bezig met de 100e ronde. Een nieuw Wereldrecord lijkt in de maak. Hoe ver ze gaan komen?

Een spannend einde van een bijzondere wedstrijd

Jon Noll bleef op 98 ronden steken, maar de andere 6 lopers haalden de grens van 100 ronden. Phil Gore hield op het op 100 ronden. De andere 5 liepen door maar Merijn Geerts kwam een kleine minuut te laat binnen en mocht dus niet door. Terumichi Morishita kwam bijna meteen na de start van ronde 101 terug. En toen waren er nog 3 en werd het echt spannend. Bartosz Fudali stopte na 103 ronden. Met 2 deelnemers kan het uren doorgaan maar ook snel stoppen. Ihor Verys liep een aantal snelle rondes maar Harvey Lewis liet zich niet gek maken. Verys maakte zijn 108e ronde niet af en bleef op 107 rondes steken. Harvey Lewis won daardoor met 108 ronden. Een verbetering van het parcoursrecord met 23 ronden en een verbetering van het Wereldrecord van 6 ronden. In totaal een afstand van 724 km in vier en een halve dag. Waar Verys nog maar 3 jaar ultra’s loopt, heeft Lewis een grote staat van dienst. Sinds 1997 is hij actief als ultraloper, kwam 5 keer uit voor de Verenigde Staten bij een WK 24 uur en won de Badwater Ultramarathon. Die ervaring gaf mogelijk de doorslag.

Dit was een bijzondere wedstrijd van hoog niveau. Wat gaat de toekomst brengen? Een aantal lopers dromen van de 1000 km. Of dat haalbaar is zal de komende jaren duidelijk worden. Wel is duidelijk dat de Backyard Ultra een aanwinst is voor het ultralopen. Een grote groep ultralopers wereldwijd volgde de ontwikkelingen in de wedstrijd via live tv en tijdswaarneming en de vele updates op de Facebook pagina. Voor de links zie hieronder.