Bekende pacers bij de Amsterdam Marathon

Om 11.00 zondagochtend 19/10/03 staan bekende ultralopers aan de start van de ING Marathon Amsterdam

Vorige week zondag 12/10 acteerden ze al bij de Marathon van Eindhoven, en morgen, zondag 19/10, zijn ze actief bij de Marathon Amsterdam: de pacers van Runner’s World.

Dat zijn niet dezelfde personen zult u denken, en dat klopt, maar toch is er één bij die op beide lijsten staat: Krijn Kroezen. Hij haast morgen samen met Cees van Leenen de 3.15 groep. De 3.30 groep wordt gang gemaakt door Tom Hendriks en Wim Heijenk, de 3.45 groep door Cees van der Woude en Ron Bakker, de 4.00 groep door Han Frenken en Henry Okkersen, de 4.15 groep door Willem Mütze en Jodi Kremer, en de 4.30 groep door Gerry Dumont-Visser en Peter van der Hulst.
Zie voor hun beknopte lopers-levensloop:
http://www.runnersweb.nl/runnersweb/show/id=36708

Ook onder de ‘normale’ deelnemers zullen natuurlijk nog de nodige bekenden zitten. In ieder geval verwacht ik daarbij Simon Pols, die nog geen editie van Amsterdam gemist heeft. Hij was er dus ook al bij in 1980, toen Gerard Nijboer de nationale bestprestatie op 2.09.01 zette. Wie weet beleven we morgen na 23 jaar een verbetering van die recordprestatie, maar ik moet het eerst nog zien. Een record moet je ‘overkomen’, en het van begin af aan krampachtig streven naar verbetering leidt meestal tot teleurstelling.

Of de pacers ook van te voren gewezen is op de nuttigheid van meertaligheid weet ik niet, maar ze kunnen in ieder geval wel verwachten dat nogal wat buitenlandse lopers bij hun groepjes zullen aansluiten. Feit is namelijk dat Amsterdam verreweg de meeste buitenlanders trekt van alle Nederlandse marathons. Voor heel wat buitenlanders is de marathon van Amsterdam wat New York is voor de Nederlandse lopers.

De route van Amsterdam wordt steeds ingenieuzer (deels noodgedwongen) en in mijn ogen aantrekkelijker. Het is niet meer simpelweg twee rondjes halve marathon zoals in het verleden. Eerst wordt er een vanaf het Olympisch Stadion een kleine lus gelopen over de Stadionweg en de Hobbemakade, en dan door het Vondelpark plus Amstelveenseweg. Dus het finishgedeelte wordt in het begin al verkend. Vervolgens gaat het naar het zuiden, langs de Amstel, naar het keerpunt bij Ouderkerk a/d Amstel. Terug in de Rivierenbuurt komt het parcours van de hele marathon dan bij de Utrechtsebrug samen met het parcours van de halve marathon (die overigens pas om 14.00 van start gaat). Via de Watergraafsmeer en de Indische Buurt gaat het dan over het Zeeburgerpad en de Cruquiskade richting centrum.
Zie de website van de ING Marathon Amsterdam voor overzichtelijke kaartjes:
http://www.amsterdammarathon.nl

Martien Baars