Categorie├źn
nieuws

HoHo100, 100 miles and kilometers

Marco Groot Memorial HoHo100

De tweede editie van de HoHo 100 was een memorial loop voor de vorig jaar overleden ultraloper Marco Groot. In 2023 organiseerden Mark van Hoorn en Marco deze wedstrijd samen. Toen met alleen een 100 mijl, dit jaar was er een 100 km toegevoegd aan het programma. Dat bleek een schot in de roos. Er waren 37 inschrijvingen voor de 100 km en 27 voor de 100 mijl. In de komende editie wordt waarschijnlijk een 50 km toegevoegd. Met het succes van deze editie en een goede marketing moet deze wedstrijd door kunnen groeien naar rond de 150 deelnemers en een vaste waarde worden op de Nederlandse ultraloop kalender. Er wordt gelopen over een mooie ronde van ruim 3,7 km lang die officieel Jones Counter is opgemeten. Met elektronische tijdsmeting, waarbij de deelnemers hun tijden op een groot scherm kunnen zien en de fans thuis de wedstrijd live kunnen volgen met de tussentijden. Daarbij is er een bescheiden prijzengeld en had de afgelopen editie het IAU Bronzen label. Met de sterke tijden die er dit jaar gelopen werden wordt voor de komende editie het IAU Zilveren label aangevraagd. Een ambitieuze organisatie, waarbij de deelnemers centraal staan.

100 km

Bij de mannen stonden er een aantal sterke lopers aan de start. Leendert van der Lugt met een marathon van 2.27 en de nodige ervaring in bergmarathons en korte ultra trails. Won in 2020 een Amerikaanse 50 km trail in een tijd van 3.24 en werd dit jaar 4e bij het NK Lange trail bij de Zevenheuvelentrail van 56 km en bij de Zwitserse Davos X-trails van 68 km. Paul Musegaas werd afgelopen december 8e bij het WK 24 uur in Taiwan en heeft een marathon van 2.34. Daarnaast deden Robin Puls met een recente marathon van 2.41 en Bram van Rijswijk voormalig Nederlands Kampioen 100 km (100 km 7.24.25) en met veel ultraloop ervaring mee. Leendert en Paul liepen in het begin samen in tempo 15 km per uur. Paul had wat last van een ribblessure en moest Leendert laten gaan. Leendert liep in een wat oplopend schema naar een tijd van 6.56.34. Een knap debuut onder de 7 uur. Paul verloor niet al te veel en werd 2e in een tijd van 7.04.20. Zowel Leendert als Paul kwalificeerden zich daarmee voor het Nederlandse team voor het WK 100 km op 7 december in Bengaluru. Robin en Bram vielen beiden helaas uit. Wil Agteres die zijn debuut als ultraloper maakte werd 3e in 9.15.02. Bij de vrouwen won Martijntje Holscher in 10.20.36 voor Barbara Zemering in 11.03.26 en Janneke Cazemier in 12.56.20. De uitslagen met rondentijden zijn te vinden via de link: https://results.splittime.nl/results/ShowEvent.aspx?EventID=725

100 mijl

In Nederland is de 100 mijl op de weg een weinig gelopen afstand. De 100 mijl leent zich goed als opstap voor een 24 uur voor de wat sterkere lopers en loopsters. En het is een geschikt onderdeel voor de kwalificatie voor de Spartathlon. Voor directe plaatsing hebben mannen een tijd van <15.45 uur nodig en vrouwen een tijd van 16.30. Voor deelname aan de loting volstaan tijden van <21.00 uur bij de mannen en <22.00 uur bij de vrouwen. De tijdslimiet op de 100 mijl bij de HoHo is 22 uur.

In de wedstrijd nam de Engelsman James Bennet de kop met daarachter Mascha Rondhuis, Hinke  Schokker en Jan Muller. James Bennet nam na zijn snelle start gas terug. Jan Muller stopte vanwege een door de koude opspelende spier. Met de 120 van Texel op het programma nam hij geen risico. Henry Tol, Brian Janssen en Jaapjan Verkerk wisselden achter de 2 koploopster regelmatig van positie. Iets voor de helft nam Hinke de leiding met daarachter Mascha. Hinke leek op de overall overwinning af te stevenen maar door een sterk slot wist Jaapjan Verkerk de overwinning te pakken. Zijn tijd van 15.15.12 betekende directe kwalificatie voor de Spartathlon. Hinke Schokker werd 2e overall en 1e bij de vrouwen in 15.21.35. Dat is nieuw Nederlands record op de 100 mijl bij de vrouwen. Brian Janssen werd 2e bij de mannen en 3e overall in 15.37.12, een tijd die ook recht geeft op een start bij de Spartathlon. Mascha Rondhuis liep tot ruim 125 km een prima wedstrijd, maar toen kreeg ze het heel zwaar. Ze zette door en werd 2e bij de vrouwen in een tijd van 16.53.02. Henry Tol werd 3e bij de mannen in 17.08.20 en Mendy van Midden werd 3e bij de vrouwen in 21.01.25. De uitslagen met rondentijden zijn te vinden via deze link: https://results.splittime.nl/results/ShowEvent.aspx?EventID=725

Voor meer informatie zie de website van de organisatie: https://www.run033.nl/hoho100/

Henri Thunnissen