Categorieën
nieuws

Een zware editie van de Zestig van Texel

120 km

Op zondag 24 maart stonden om iets over half vijf ‘s ochtends 27 atleten klaar op de atletiekbaan in Den Burg voor een hardlooptocht van 120 km. Nog onwetend van wat hen te wachten stond. Het zou een heroïsche tocht gaan worden. Zonder twijfel de zwaarste 120 km editie ooit gelopen op Texel. Harde wind, regen, hagel en een temperatuur van maar een paar graden boven nul.

De route ging van Den Burg over de Hoge Berg naar de kust, langs de Waddenzeekust naar het noorden en dan via de duinen en over het strand zuidwaarts naar het keerpunt bij de veerboot. Op een vanwege de wateroverlast licht aangepast parcours. Van de 27 deelnemers haalden er 25 die eerste 60 km. Met Jort van Zutphen aan kop in ca 4.42 en Tjeerd Popkema, Stefan van der Pal, Bram van Rijswijk en Werner Roels binnen een kwartier daarachter. Tjeerd zou kort na het keerpunt stoppen. Bij de vrouwen nam Mascha Rondhuis de leiding maar kwam Leonie Ton langszij met voor beiden halverwege een doorkomst van 5.23. Selina van der Vliet zat daar ruim 10 minuten achter. 

Bram van Rijswijk bij de start, foto Cees Timmer

Na het keerpunt weer op het strand was de wind gedraaid naar vol tegen met volgens Windfinder kracht 8. Met regelmatig stevige (hagel)buien gingen de kilometers tellen. Bram van Rijswijk nam de kop over van Jort van Zutphen en Werner Roels naderde Stefan van der Pal. Bram van Rijswijk wist Jort voor te blijven en won in een tijd van 10.20.28 voor Jort van Zutphen in 10.26.37. Stefan van der Pal werd derde in een tijd van 10.46.57 voor Werner Roels in 10.55.14. Bij de vrouwen nam Mascha Rondhuis na de Slufter op 90 km afstand van Leonie en won in 11.29.57 voor Leonie Ton in 12.13.58. Selina van der Vliet werd 3e in 12.40.11. In totaal haalden er 17 deelnemers de finish. Daaronder sponsorloper Jeroen van Veen die afgelopen jaar ruim 2 miljoen euro voor het Prinses Maxima Centrum ophaalde. De 120 km was de afsluiting van dat jaar. Respect voor deze loper.

60 km 

Bij de vrouwen gingen bijna 100 loopsters van start. Een aantal favorieten voor de overwinning ging niet van start vanwege ziekte of blessure. Het was Yvette Voermans die de wedstrijd won en lang op weg leek naar het parcoursrecord. Ze won in een tijd van 4.35.19. Een gezien de omstandigheden bijzonder sterke tijd. Een paar minuten voor de start van de 60 km was er een keiharde hagelbui en de 60 km deelnemers moesten zien te dealen met dezelfde zware omstandigheden als de 120 km deelnemers. Olga Maas werd tweede in 5.01.03 voor Mariska Heeman die derde werd in 5.38.02.

Yvette Voermans op het strand, foto Cees Timmer

Bij de mannen werd er in het begin goed samengewerkt. Tim Tesselaar, Martijn Klaasse, David Helfferich, Joe Richardson, Jeroen Kramer en Wesley van der Gouw namen de kop. Na de helft moest Jeroen de kopgroep laten gaan en viel Wesley uit. David had een wat langere sanitaire stop. De verrassend sterk lopende Joe Richardson moest als laatste lossen. Tim Tesselaar plaatste in het laatste gedeelte een versnelling en won in 4.01.33 voor Martijn Klaasse in 4.03.04. David Helfferich werd derde in 4.08.17. Lex de Boer was de oudste finisher ooit bij de 60 km met zijn 77 jaar. Er was op 60 km een recordaantal finishers van 550. Er waren 46 uitvallers.

Kopgroep mannen 60 km op strand, foto Cees Timmer

Zestig van Texel 

Naast de ultralopen was er een estafette over 60 km. Die estafette werd bij de mannenteams gewonnen door Wimpies Racing Team in 3.43.58. Het snelste vrouwenteam was dat van Zussenbus in 4.32.05. Er gingen 168 teams van start, van wie er 164 de finish haalden. Op de zaterdag wordt er door wandelvereniging het Gouden Boltje een wandeltocht georganiseerd over het parcours van de Zestig van Texel. Sommigen wandelden de route op zaterdag om dan op zondag mee te doen aan de reguliere Zestig van Texel. 

Zaterdag was er een programma met in de ochtend een wandeling met Mikel naar het graf van zijn vader. In de middag waren er lezingen van Bram Bakker en Vivian Ruijters. Lezingen waar zo’n 150 mensen op af kwamen. 

Vijf weken voor de Zestig van Texel overleed Martien Baars. Martien was vanaf de eerste editie betrokken bij de organisatie van de Zestig van Texel. In de Stayokay in Den Burg was een herdenkingsplek voor Martien ingericht. Met een schrift waar mensen wat in konden schrijven. Dat is door velen gedaan.Gedurende het Texelweekend werden er herinneringen aan Martien opgehaald en emoties met elkaar gedeeld. 

Klein begonnen in 1991 met 44 finishers is de Zestig van Texel nu uitgegroeid tot een wedstrijd met 567 finishers op de 60 en 120 km samen. Nooit eerder waren er in Nederland zoveel finishers bij een ultraloop.

Links naar foto’s en uitslagen op De Zestig van Texel – 60 – 120 – 4 x 15 – STRAND – BOS – DUIN – WAD – DIJK – DORP – BERG

Bovenstaande is een wedstrijdverslag. Maar bij hardlopen en zeker ultralopen gaat het om zoveel meer. Elke deelnemer heeft z’n eigen verhaal.

De volgende editie van de Zestig van Texel is op zondag 29 maart 2026.

Henri Thunnissen