Categorieën
nieuws

Brumelot als 2e vrouw ooit onder de grens van de 7 uur op de 100 km

In het Franse Steenwerck verraste de Française Marie-Ange Brumelot door als tweede vrouw ooit onder de grens van de 7 uur te blijven. Ze liep een tijd van 6.56.54 en werd daarmee de snelste Europese loopster. Ze liep een relatief vlakke wedstrijd.  Brumelot (1993) heeft een PR op de marathon van 2.33.19, een tijd die ze vorig jaar bij de marathon in Rotterdam liep. Ze maakte in Steenwerck haar debuut als ultraloopster. De wedstrijd gold als kwalificatie wedstrijd voor het WK 100 km op 7 december in India. Benjamin Polin won bij de mannen in een tijd van 6.29.16 voor Jocelyn Kerbourch in 6.38.19. https://direct.100kmsteenwerck.fr/classement_course.php?course=Course

De organisatie had een conflict met de Franse Atletiekbond . Die wilde een bijdrage van alle deelnemers aan de 100 km. In Steenwerck doen vooral veel wandelaars mee. De organisatie wilde geen bijdrage voor de wandelaars aan de Franse Atletiekbond afdragen, waarop die de 100 km niet officieel erkende en de wedstrijd geen label kreeg. Daarmee kon er geen officieel record worden. Al liep Marie-Ange Brumelot  duidelijk sneller dan het huidige Europese record van 7.04.03 wat haar landgenote Floriane Hot in 2022 bij het WK 100 km in Bernau-Berlijn liep. Eerder dit jaar liep de Britse Sarah Webster een tijd van 7.03.48. Webster liep in 2023 met 7.03.40 nog iets sneller maar liet toen geen dopingtest doen. Dat is nu wel gedaan en de wedstrijd voldeed aan alle voorwaarden, dus haar 7.03.48 wordt het nieuwe Europese record 100 km bij de vrouwen.

De deelnemers werden een week voor de wedstrijd wel geïnformeerd dat er in Steenwerck geen records konden worden gelopen. Maar toen was het te laat voor de deelnemers om een andere keuze te maken. De tijden gelopen in Steenwerck tellen gelukkig wel mee voor de selectie van het Franse team bij het WK 100 km in India.

Henri Thunnissen