Categorieën
nieuws

Zes uurs lopen: Een toename in de afname????

Op zaterdag 29 juni is de 23ste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer.

Op zaterdag 29 juni is de 23ste editie van de 6 uur van de Haarlemmermeer.

Deze 6-uursloop is officieel gehouden sinds 2000 en is twee keer niet door gegaan, eenmaal wegens gebrek aan beschikbaar parcours (2005) en eenmaal vanwege corona (2020). Vóór 2020 is er wel eens een zgn. “wilde loop” gehouden, eveneens rond het atletiekcomplex waar het parcours nu ook ligt, maar daar zijn geen uitslagen of data van bekend. De Zes uur van de Haarlemmermeer is de opvolger van de Schipholloop i.c. Ronde van de Haarlemmermeer, welke van 1978 tot en met 1997maar liefst 20 keer is georganiseerd (plus een “proefloop” in 1977).

De oorsprong van de 6 uursloop zou zijn een hardloopwedstrijd op een paardenrenbaan, waarschijnlijk in de Verenigde Staten, waarbij men op de lopers, net als bij de paardenraces, kon wedden. Een ronde op een drafbaan is traditioneel 1 mijl lang. Vandaar dat dit zo ongeveer vaak de afstand is van een ronde bij een zes-uursloop.

De laatste jaren lijkt er een afname te zijn in de belangstelling voor deelname aan de zes uurslopen, maar wat zeggen de cijfers?

In Nederland zijn er sinds 1984 maar liefst 181 evenementen geregistreerd.

Jarenlang waren dat Apeldoorn, Amersfoort, Epe en Stein. Vanaf 2000 kwamen daar Haarlemmermeer en Den Haag er bij en sinds 2005 de Self Transedence / Sri Chinmoy. In de jaren 2000 – 2006 waren er zo’n 8 evenementen per jaar.  De laatste 10 jaar zijn er zo’n 6 evenementen per jaar, met 2023 als uitschieter omdat Den Haag een “reünie-loop” hield en de 6h-splittime op Winschoten mee telde als 6 uursloop.

Stein voert het lijstje van meeste 6-uurslopen (nog) aan met 24 edities, Hierna volgen Haarlemmermeer (dit jaar de 23ste), Epe / Heerde (20), Den Haag (17), Self Transcedence (17), Amersfoort (16) en Steenbergen (13). Deventer, Apeldoorn en Almere zijn 6x gehouden, Breda 5x, D.T.S. 4x en Cranendonck en Berg en Dal elk 2x.

Van deze evenementen zijn slechts de Haarlemmermeer en de Self Transedence / Sri Chinmoy nog over, Amersfoort heeft een come-back gemaakt.

In België zijn er sinds 1988 slechts 66 zes-uurslopen genoteerd.

Hier waren dat in de beginjaren Geel, Besonrieux en Gistel, aangevuld met een aantal jaren Herne en Zolder (op het circuit, rondenrecord Michaele Alboreto met 1.13). Sinds 2010 is daar Aalter bijgekomen, overige organisaties (Brugge, Hamme) lijken het slechts een paar jaar vol te houden.

De aantallen deelnemers zijn redelijk constant, echter wel zo’n 20% minder dan 15 jaar geleden. Stein en Aalter hadden veruit de meeste deelnemers. In Stein ging het aantal deelnemers terug van 150 in 2012 naar 30 in 2020. Aalter begon met 50, liep op naar 80 en zit nu op gemiddeld zo’n 50 á 60 deelnemers. Nog steeds wel 2x zoveel als de momenteel grootste lopen in Nederland (Haarlemmermeer en Self Transedence / Sri Chinmoy).

Hoe is dat in de andere landen?

Wellicht voor ons de bekendste loop is de 6 heures de Loos, jaarlijks in het voorjaar gehouden. Deze is georganiseerd van 2003 tot 2020, met gemiddeld zo’n 40 deelnemers op de 6 uur.

In Frankrijk zijn sinds 1900 (!) 640 evenementen georganiseerd, in Duitsland 490, in Engeland 231 en in Italië zijn het er 518. Verder valt op dat er in Zweden 172 6-uursewn zijn geweest, terwijl Finland, Noorwegen en Denemarken gemiddeld tot zo’n 50 komen. Polen kent er slechts 16, Rusland 111 en in de VS zijn er bijna 1400 zijn gehouden. Dit lijkt veel maar ter vergelijking kan je de Europese wedstrijden bij elkaar optellen en dan ga je over de 2500 evenementen. Sommige zes-uurslopen zijn van ”ooit” (rond 1900), maar de opkomst is te zien sinds beginjaren ’80. Dat geldt voor alle landen.

De meeste landen kennen een lichte afname in de belangstelling sinds corona (2020), maar bijvoorbeeld in Duitsland, Italië en Frankrijk worden nog steeds heel veel georganiseerd, met ongeveer een gelijkblijvend aantal deelnemers.

En de prestaties?

De absolute top-afstanden nemen nog steeds toe, zowel bij de heren als de dames. Maar de gemiddelden stijgen al jaren niet meer. Je ziet dat ook aan de verleende erkenningen door de IAU: voor een silver of gold-label gelden er eisen t.a.v. de behaalde prestaties: meer dan  5 gefinishte heren > 80 km en/of dames > 71 km. Doorgaans maak je met een dergelijke afstand al heel veel kans om de wedstrijd te winnen!! Bij ons evenement kennen we 6 mannelijke lopers > 80 km en 2 dames > 70 km………all-time!!!!

De evenementrecords staan op 86.780 km voor Pascal van Norden in 2017 en 73.381 km voor Iris Vromans in 2022. Het AVH-team liep vorig jaar een Nationaal Record met 107.376 km!

We verwachten dit jaar geen evenementrecords, want die staan scherp, maar wellicht zijn er voor diverse deelnemers wel evenement- of zelfs nationale records in hun leeftijdscategorie te behalen!

De inschrijving van 2024 staat momenteel op 19 deelnemers en 3 teams. We hopen op een gezond aantal van ca. 30 solisten en 5 teams, dus schrijf in en doe mee aan dit historisch evenement. Link naar de website met informatie en inschrijving: https://www.avhaarlemmermeer.nl/6uur/home

Ton Aker