Categorieën
nationale selectie nieuws

European Athletics Off Road Running Championships 2024

European Athletics organiseerde in Annecy voor de tweede keer een kampioenschap met berglopen en trail, het European Athletics Off Road Running Championships 2024. Met op de vrijdag een Uphill, op de zaterdag een trail van 58 km en op zondag een Up and down van 16 km. Nederland was met een team van 15 atleten vertegenwoordigd op de trail en bergloop onderdelen.  In 2022 werd dit kampioenschap in El Paso in Spanje georganiseerd. Nederland was toen vertegenwoordigd bij het berglopen door Giselle Slotboom die 8e bij de Uphill en 12e bij de Up and down werd. Giselle stond op de deelnemerslijst maar moest uiteindelijk afzeggen. In dit tweede kampioenschap waren er meer deelnemers en lag het niveau ondanks de drukke wedstrijdagenda veel hoger.

Trail mannen

Het van punt tot punt parcours van 58 km had 3500 klim en 3500 daalmeters. Met 4 langere beklimmingen en 3 lange afdalingen. Het laagste punt lag op net geen 500 meter en het hoogste punt op 1660 meter. Door de vele neerslag lag het parcours er uitdagend bij. De Fransen domineerden zowel bij de mannen als de vrouwen. Thomas Cardin won in 4.58.11 voor zijn landgenoten Benjamin Roubiol (5.04.01) en Loic Rolland (5.07.38). Nederland was bij de mannen vertegenwoordigd met Ewoud Laudy, Thijmen van der Loop, Huub van Noorden en Thijs Schrama. Er werd bij dit EK ingezet op de teams en ontwikkeling. Daarmee kregen meer atleten de kans om in zo’n sterk bezette wedstrijd te lopen en ervaring op te doen. Thijs Schrama is een loper die in korte tijd veel progressie maakte op de marathon waarbij hij zijn PR aanscherpte tot 2.24. Hij won in 2023 de Kustmarathon. Hij deed ook ervaring op in de trails in de Ardennen en de Eiger Trail waar hij 11e werd. Thijs werd de beste Nederlandse man met plek 47 in een tijd van 6.06.31. Thijmen van der Loop werd vorig jaar met overmacht Nederlands Kampioen trail. Maar hij heeft nog weinig ervaring in bergtrails. Thijmen werd tweede Nederlander in een tijd van 6.40.55 goed voor plek 66. Huub van Noorden liep lang ongeveer gelijk op met Thijs maar moest toen afhaken. Hij finishte op plek 71 in een tijd van 6.53.50 vlak achter Ewoud Laudy in 6.53.46. Huub stelde zijn trailpensioen nog een jaar uit om mee te kunnen doen aan dit EK. Het mannenteam werd 17e van de 20 gestarte teams.  

Sterke prestatie Renée Cardinaals

Trail vrouwen

Bij de vrouwen won de Française Clementine Geoffray in 5.44.37 voor haar landgenotes Blandine l’Hirondel  (5.53.49) en Adeline Martin (5.56.44). Geoffray werd vorig jaar bij het WK trail in Oostenrijk al Wereldkampioene op de 45 km trail. L’Hirondel werd in 2019 en 2022 Wereldkampioene en in 2022 Europees Kampioene  trail. Renée Cardinaals maakte de afgelopen jaren veel progressie bij de trail en skyrun. Deze winter liep ze een aantal crosslopen en een halve en hele marathon om aan haar snelheid te werken. Ze sloot af met de marathon in Rotterdam in 2.48. Dat betaalde zich terug met een mooie 11e plek bij dit EK in Annecy in een tijd van 6.17.51. Renée Cardinaals liet daarmee een aantal grote namen achter zich. Een knappe prestatie. Renske Dickhout maakte de afgelopen periode ook veel progressie en werd in een tijd van 6.55.39 33e voor Yvonne Vissers die in 7.17.24 42e werd. Anouk van de Coevering finishte in 7.45.35. De Nederlandse vrouwenploeg werd daarmee zevende van de gestarte 13 ploegen.

Bij de berglopen waren Rens Nijman en Collin van Almkerk de beste Nederlanders zowel bij de Uphill als de Up and down. Daarnaast bestond het bergloopteam uit Jasper Boot, Diederick Calkoen, Allard Sym Sprenger, Anneloes Goetze en Martsje Hell.  Het begeleidingsteam bestond uit Alke Staal, Bart van Driel, Thomas Dunkerbeck en Maarten Mulder. Alle informatie over de Nederlandse deelnemers is terug te vinden op de website: https://www.runningteamnederland.nl/

Link naar de uitslagen: https://my.raceresult.com/287980/live  

Henri Thunnissen