WK Backyard Ultra voor landenteams
Op zaterdag 19 oktober ging er op hetzelfde moment in 61 landen over de gehele wereld een bijzondere wedstrijd van start, het WK Backyard Ultra voor landenteams. De teams bestonden uit 15 personen en het team dat de meeste rondjes bij elkaar liep zou Wereldkampioen worden. Elk team liep in zijn eigen land op een door de plaatselijke organisatie zelfgekozen parcours. Onder sterk wisselende omstandigheden van tropische hitte tot noodweer zoals in Ierland, waar de wedstrijd zelfs moest worden stilgelegd.
Naast het WK Backyard voor teams waren dit ook de Nationale Kampioenschappen. Waarbij de inzet niet alleen die titel was, maar ook de kwalificatie voor het Individuele WK Backyard Ultra van volgend jaar. Alle Nationale Kampioenen die minimaal 24 ronden aflegden kregen een plekje voor dat WK. Uiteindelijk bleken dat 51 deelnemers te zijn.
Backyard Ultra een korte introductie
De spelregels van de Backyard Ultra worden steeds bekender. Heel kort: Elk uur wordt er een ronde van 6,706 km gelopen. Deelnemers die binnen het uur terug zijn mogen het uur daarna weer van start gaan. En zo gaat het maar door van uur na uur, van dag tot dag. Tot er 2 deelnemers overblijven. Als er daar eentje van stopt mag de laatste deelnemer nog 1 ronde lopen. De lengte van de ronde is zo gekozen dat er na 24 uur precies 100 mijl is gelopen.
Hoe lastig is een Backyard Ultra? Nou het is bij uitstek een mentaal spelletje. Er doen steeds meer deelnemers mee die ook goed presteren op reguliere ultraloop onderdelen als de 24 uur, 100 mijl en 100 km. Maar dat zijn niet noodzakelijkerwijs de deelnemers die overblijven in het laatste gedeelte van de wedstrijd. Backyard Ultra is steeds meer een specialisme geworden. De tactiek die deelnemers toepassen is ook interessant. Sommigen lopen alleen relatief snelle rondjes waarmee er veel tijd overblijft voor verzorging of een kort slaapje, anderen lopen juist langzame rondjes of wisselen langzame met snelle rondjes af.
Een stukje geschiedenis
De Backyard Ultra is in de huidige vorm nog een relatief jong onderdeel. De eerste wedstrijd was in 2011 toen de winnaar 18 rondjes wist af te leggen. Die wedstrijd werd georganiseerd door Lazarus Lake. Bij zijn Big Dogs Backyard Ultra wordt overdag over een pittig trailparcours gelopen en in het donker over een parcours wat beter te belopen is. In de jaren daarna werd Backyard Ultra populairder, onder anderen in Zweden. Er kwamen steeds meer wedstrijden bij en het niveau steeg. Toen Johan Steene in 2018 68 uur actief bleef met Courtney Dauwalter daarachter met 67 uur was dat een mijlpaal. In 2020 kwam bij het eerste WK Backyard Ultra voor teams Karel Sabbe tot 75 rondjes met Merijn Geerts eeen ronde daarachter. Karel Sabbe was daarmee de eerste die de grens van 500 km passeerde. Het jaar daarop kwam Harvey Lewis tot 85 rondjes. In 2022 kwamen Merijn Geerts en Ivo Steyaert tot 101 rondjes. En dat werd vorig jaar weer verbeterd door Harvey Lewis met 108 rondjes. Een afstand van 724 km in vier en een halve dag.
Verloop wedstrijd
Niet alle landen gingen met 15 deelnemers van start en er waren er ook een aantal landen bij voor wie de Backyard Ultra compleet nieuw was. Waarbij deelnemers er al met een paar rondjes mee moesten stoppen. Maar bij veel landen is er wel duidelijk progressie te zien. Dat gold zeker voor Nederland. In 2020 bij het eerste WK Backyard Ultra voor landenteams deed Nederland nog niet mee. In 2022 werd Nederland 15e van 37 teams met in totaal 480 rondjes. Dit jaar ging het duidelijk beter en haalde Nederland weer de 15e plaats maar nu met 549 rondjes. De beste Nederlandse prestatie werd ook ruim verbeterd. Kanter Eefting werd Nationaal Kampioen met 54 rondjes, voor Roman Packbier met 53 en Hinke Schokker met 48 rondjes. Hoe snel het gaat met de ontwikkeling van de Backyard Ultra blijkt ook wel uit het gegeven dat het Nederlandse team met die 549 rondjes in 2020 tweede was geworden. Achter België.
Ja België won in 2020 de team wedstrijd. Karel Sabbe en Ivo Steyaert/Merijn Geerts scoorden in 2020 en 2022 individueel de meeste rondjes. Voor dit jaar was België favoriet. Met in de breedte een sterk team wat in de wedstrijd ook bleek. Alle 15 Belgische teamleden haalden minimaal 50 rondjes. Tussen ronde 50 en 58 vielen er 7 Belgen uit maar bleef het Belgische team nog heel lang met 8 teamleden lopen. Zo pakten ze ronde na ronde veel extra punten ten opzichte van de andere sterke teams als de Verenigde Staten, Australië en Japan. Het werd steeds duidelijker dat België het WK zou gaan winnen. Australië passeerde de Verenigde Staten in de laatste uren en werd tweede. Maar toen de laatste Australiër moest stoppen liepen er nog 4 Belgen. Kevin Vanthuyne stopte na 100 rondjes. Ivo Steyaert, Merijn Geerts en Frank Gielen liepen door tot en met het 110e uur en verbeterden daarmee het Wereldrecord. Nadat ze de 110 rondjes hadden volgebracht stopten ze samen. Een goed team. Samen liep het Belgische team 1147 rondjes bij elkaar en bleven ze Australië (971) en de Verenigde Staten (969) ruim voor.
Positief was dat er van regionale en landelijke media veel aandacht was voor de Belgische en Nederlandse prestaties. Het concept spreekt aan.
Een link naar de website met de uitslagen, rondetijden en heel veel meer: https://backyardultra.com/
Henri Thunnissen