Geert Breynaert wint voor de vierde keer de 50km van Kluisbergen.

De deelnemers van de 50km van Kluisbergen wisten wel wat er hun te wachten stond, maar door zware regenbuien de dag ervoor werd deze toch al zware wedstrijd nog een stuk zwaarder.

De deelnemers van de 50km van Kluisbergen wisten wel wat er hun te wachten stond toen ze zondagmorgen om 8u van start gingen. Niet alleen een uiterst zware omloop die over talloze gekende en minder gekende ‘wieler-heuvels’ loopt maar die werd daarbij nog eens extra zwaar en glad gemaakt door de zware regenval van de dag voordien.

Geert Breynaert en Alain Bourdon bepaalden onmiddellijk het tempo en dat was behoorlijk pittig : 9’36” na 3km, dan mag er nog een stukje bergaf ingezeten hebben, voor een ‘trail-wedstrijd’ beloofde dit alvast. Bertrand Verlinde en Jozef Roeland kwamen kort hierop dit duo vervoegen. Voor Bourdon ging het duidelijk te snel en wijselijk besloot hij de andere te laten gaan. Deze Brusselse veelloper mistte wellicht nog geen enkele wedstrijd van de UltraCup ook al wordt hij sinds maart achtervolgt door hardnekkige achillespeesontstekingen. Of het nog verstandig is om op dergelijke manier verder te strijden blijft uiteraard een open vraag. Vooraan speelde Roeland ook een hele tijd ‘accordeon’ terwijl Breynaert en Verlinde elkaar prima vonden.

Na de ‘vlucht’ over de Koppenberg (km 19) ging Breynaert solo verder, Roeland poogde nog wat aan te klampen maar moest zijn meerder erkennen, het was daarentegen Verlinde die het best de schade kon beperken ook al liep die snel op tot een vijftal minuten. Op het ogenblik dat verlinde aan een remonte begon ‘vergistte’ Roeland zich van weg. Verlinde kon terug ruim 2′ van zijn achterstand goedmaken toen hij in een gevaarlijk stuk weiland onderuit ging en zich bezeerde. Hierdoor totaal uit zijn ritme gehaald werd hij kort daarop voorbijgelopen door een ontketende Phillippe Verdonck.

Roeland dook ietsje later vanuit een ander weggetje op en leek zich van een derde plaats te kunnen verzekeren. Dit was echter buiten Johan Cornelis en Christian Dejaeghere gerekend. Net op het ogenblik dat Verdonck zijn achterstand op Breynaert terug leek te brengen tot minder dan 2′ (km43) kreeg deze jonge ultraloper uit Beveren een serieuse klop van de hamer doordat hij teweinig voedsel had ingenomen. In extremis werd hij nog door drie achtervolgers voorbijgelopen.

Breynaert won aldus voor de vierde keer deze 50km van Kluisbergen.

1. Geert Breynaert 3u29’13”
2. Johan Cornelis 3u34′
3. Christian Dejaeghere 3u38′
4. Jozef Roeland 3u39’54”
5. Phillippe Verdonck 3u40′
6. Bertrand Verlinde 3u41’19”
7. Walter Beeken 3u41’27”
8. Hadj Pol 3u42’12”
9. Quaadvlieg 3u43’46”
10. Alain Bourdon 3u45’55”
11. Emiel Dierickx 3u48′

UltraNed – Jan Vandendriessche