Verslag
{b} 1) Opening{eb}
De dagvoorzitter Frans van Melsen opent om 17:00 de bijeenkomst.
Hij heet een ieder welkom, waaronder de KNAU-heren Roelof Veld, Gerard Nijboer en Gerrit van Rotterdam, en hij feliciteert in het bijzonder de aanwezige finishers met hun prestatie op de Midwintermarathon.
Van de 31 uitgenodigde personen – uit de kringen van de KNAU, de ultraselectie, de organisaties van de grootste NL-ultralopen, en de ultra-media – zijn 18 aanwezig en hebben 10 afbericht.
{b} 2) Kennismakingsrondje{eb}
Frans van Melsen stelt zich voor als de dagvoorzitter en als een van de organisatoren van de Croon 24-Uur Loop in Apeldoorn en laat de anderen zich voorstellen;
John Baks is de dagnotulist en de wedstrijdsecretaris van de Croon 24-Uur Loop in Apeldoorn;
Roelof Veld, bestuurslid van de KNAU en vice-president van de IAU;
Wim Epskamp, ultraloper;
Liesbeth Jansen, race-director RUN Winschoten;
Henk van Kasteren, technisch gedelegeerde bij veel ultra-wedstrijden;
Gerrit van Rotterdam, aftredend bondscoach ultralang;
Gerard Nijboer, ex coördinator wegatletiek;
Wim-Bart Knol, ultraloper;
Ria Buiten, ultraloopster;
Martien Baars, van De Zestig van Texel en hij houdt de (Nederlandse) ultrakalender bij;
Ed van Beek, aantredend bonds-coördinator ultralang;
Tom Hendriks, ultraloper en redacteur/provider UltraNed;
Jan Suijkerbuijk, ultraloper;
Edwin van der Loop, ultraloper;
Ben Mol, ultraloper
Tallina de Ruiter, samen met Edward;
Edward de Ruiter, ultraloper;
Veron Lust, ultraloper.
{b} 3) Terugblik 2004 door Gerrit van Rotterdam{eb}
Gerrit doet verslag van de grote wedstrijden in 2004.
Het EK 100 km in Italië was een mooi geslaagd kampioenschap, maar lastig om te coachen omdat het niet op een circuit-parcours plaatsvond maar op het lange punt-tot-punt traject van de ‘100 km del Passatore’ van Firenze (Florence) naar Faenza. Alle 5 mannen finishten, ondanks het klimmen en dalen, en als team werden ze 7e (van de 13 gestarte teams).
De 100 km World Cup in Winschoten werd een mooi succes. Voor het eerst participeerde een Nederlands vrouwenteam, dat zich als 11e wist te klasseren in het landenklassement (van de 16 gestarte teams). De mannen werden zelfs 6e in het landenklassement (van 25 gestarte teams).
De WK/EK 24-uur werd na het eerdere wegvallen van Apeldoorn in mei nu in Brno in oktober gehouden. Er was veel waardering voor de manier waarop Brno het kampioenschap in zo korte tijd van de grond kreeg, maar het parcours was verre van ideaal qua wegdek en qua scherpe bochten. Voor de 3 man sterke Nederlandse ploeg werd het de minste wedstrijd in de periode Van Rotterdam.
{b}4) Woorden van dank en overdracht functie bondscoach ultra{eb}
Als eerste dankte Gerard Nijboer de aftredend bondscoach ultralang Gerrit van Rotterdam. Hij heeft vier jaar lang zijn inspanningen verricht als bondscoach met zeer verdienstelijke resultaten in een moeilijke periode waarin weinig tot geen financiële middelen beschikbaar waren voor de ultraselectie. Gerard is verheugd dat er een opvolger is in de persoon van Ed van Beek voor de functie, die nu ultra-coördinator is gaan heten.
Roelof Veld memoreerde het onlangs verschenen interview met 5 ultralopers in Runner’s World. Uitspraken als ‘door het ultralopen heb ik Nederland ontdekt’ (Ria) werden door Veld met instemming geciteerd. Als marathonloper had hij ooit zelf ongewild een ultratraining gedaan toen hij grondig verdwaald raakte. Als KNAU-bestuurslid is hij afgelopen september tot vice-president van de IAU benoemd op het congres in Winschoten. In korte tijd is hij veel over het ultralopen te weten gekomen, met name ook door het volgen van de website UltraNed. Daaruit blijkt dat de ultra-gemeenschap een enorm sociale groep is.
Als blijk van erkentelijkheid kreeg Gerrit door Roelof Veld de KNAU-waarderingsspeld opgespeld.
Tevens kreeg hij de daarbij behorende oorkonde uitgereikt.
Uit handen van Veron Lust en Tom Hendriks ontving Gerrit vervolgens twee prachtige cadeaus: een spekstenen beeld van een (ultra)loper vervaardigd door Prisca Vis en tevens werd namens de gehele ultraselectie aan Gerrit een mobieltje overhandigd, om goed bereikbaar te blijven.
Martien Baars gaf namens de organisatie van Texel een hotelbon voor 3 overnachtingen in Hotel Molenbos in het paasweekeinde, met de uitnodiging om het startschot te lossen van De Zestig van Texel. Gerrit was vereerd en gaf naderhand aan ook in alle vroegte wel even zijn bed uit te willen om de lopers te starten van de 120 km.
Henk van Kasteren gaf namens de organisatie van de Midwintermarathon een mok aan Gerrit, om nu eens lekker van een bakkie te kunnen genieten. Ook Ed van Beek ontving van hem een mok om bij een bak koffie veel inspiratie op te doen voor zijn zware taak.
{b}5) Vooruitblik 2005 door Ed van Beek{eb}
Ed van Beek heeft diep overwogen en in december 2004 toegezegd de functie van ultra-coördinator te willen aanvaarden. Hij vertelde over zijn eigen loop- en ultra-carrière, waarbij hij uiteindelijk meer wilde als alleen maar ultralopen. Vandaar zijn bestuurlijke activiteiten (voorzitter AV Daventria, en recent afgetreden na een goede opvolger gevonden te hebben) en ook zijn organisatorische inspanningen, zoals de internationale 72 uur Deventer in 2000. Hij geeft aan dat hij geen ‘ultra-trainer’ is, vandaar ook nu de naamswijziging van de bondscoach-functie in ‘ultra-coördinator’.
Ed is al druk bezig met de invulling van de Nederlandse teams voor de grote wedstrijden van 2005:
zondag 26 juni 2005 WK 100 km Lake Saroma, Japan
zaterdag/zondag 16/17 juli WK + EK 24 uur Worschach, Oostenrijk
zaterdag 10 september EK 100 km RUN ’05 Winschoten, Nederland
Zoals het zich nu laat aanzien kan er een mannenploeg naar Japan want Ed geeft aan dat hij al zo goed als zeker twee sponsoren heeft voor de NL-ultraselectie, voor het jaar 2005. De aanwezigen begroeten deze ‘doorbraak’ met applaus. In de loop van februari krijgt Ed meer zekerheid over deze ultra-sponsoring en zal dan de details naar buiten brengen. Het gaat om sectoren die niet conflicteren met de gebieden als schoenen/sportdrank etc van de huidige sponsoren van de KNAU.
Ed van Beek heeft op 20 februari a.s. een meeting met de ultra-vrouwen, aangevuld met marathon vrouwen die wat verder willen proberen. Hij zal nog een datum in maart prikken voor een soortgelijke meeting met de ultra-mannen plus marathon-mannen om zijn plannen verder uiteen te zetten.
Roelof Veld meldt dat het seizoen van internationale kampioenschappen wat uitgebreider en langer wordt: op de IAU bijeenkomst in Monaco kort geleden is een internationaal 50 km circuit goedgekeurd, waarvan de laatste wedstrijd die in Palermo op 16 oktober is. Met dit 50km-circuit wordt gehoopt dat marathonlopers verleid kunnen worden om de stap naar de ultramarathon te zetten. Roelof is met de organisatie in Winschoten in gesprek om of dit jaar 2005 of volgend jaar 2006 ook daar een 50 km in de RUN 100 km op te nemen.
{b}6) Discussie over mogelijkheden voor oprichten Steungroep Ultra{eb}
Deze discussie werd aangezwengeld door Martien, die het oude idee van een ‘steun-groep’ op de agenda heeft gezet als een groep personen met voor elk van 5 onderwerpen een trekker: a) trainingstechnische en medische aspecten en adviezen; b) sponsoring, publiciteit en communicatie; c) reglementen ultralopen, en leeftijdscategoriën NK’s 100 km en 24 uur; d) statistiek Nederlandse ultra; e) inventarisatie/contacten Nederlandse ultrakalender
Ed van Beek gaf aan dat zijn eigen functie in ieder geval punt b) omvat. Gerrit van Rotterdam heeft aangeboden om punt a) te blijven doen: het coachen van selectieleden, en het zonodig adviseren op trainingstechnisch gebied van individuele trainers.
Henk van Kasteren geeft aan dat er voor de punten c) en d) reeds platforms bij de KNAU bestaan.
Voor punt e) dacht Martien een opvolger gevonden te hebben, maar het is nog erg onduidelijk of dit ook technisch van de grond gaat komen. Martien overweegt dan ook om de NL-ultrakalender te blijven doen. De aanwezigen moedigen hem sterk aan om met die activiteiten door te gaan. De Nederlandse ultra-organisaties timmeren behoorlijk aan de weg (ook door publicaties op UltraNed) maar op de officiële kalender van de KNAU staan weinig ultra-wedstrijden, en ook het Trimloopboekje geeft geen volledig beeld van de complete Nederlandse ultrakalender van maar liefst 25 evenementen in 2005. Er wordt opgemerkt dat, hoewel de procedure voor de KNAU-wedstrijdkalender en het Trimloopboekje nu sterk vereenvoudigd is, niets ‘automatisch’ gebeurt en de organisaties toch zelf de moeite moeten nemen om hun evenement bij www.trimloopboekje.nl aan te melden.
{b}7) Rondvraag en sluiting{eb}
Martien Baars geeft aan nu 4 jaar lang het voortouw genomen te hebben om deze ultra-bijeenkomst voor te bereiden, en hij wil dit graag aan anderen overdragen. Frans van Melsen biedt aan om die taak op zich te nemen en om samen met Ed van Beek te trachten deze bijeenkomst na afloop van, en gesponsord door, de Midwintermarathon een structureel, jaarlijks karakter te geven. Frans zal gaan overleggen met Wim van Beek, van de organisatie van de MWM.
De dagvoorzitter sluit om 18:35 de bijeenkomst en dankt een ieder voor zijn komst en inbreng. Hij wenst allen een goede thuisreis.
Dit verslag is opgemaakt door John Baks, wedstrijdsecretaris St. 24-Uur Loop Apeldoorn.
{i}Noot: zie ook het foto-verslag dat hier op UltraNed vorige week op 2 februari verscheen.{ei}