Jan van den Erve vat bloedhete Drenthe marathon op als training.

Slechts 64 van de meer dan 100 starters halen de meet …

{b}Drenthe marathon 28-05-05{eb}

{i}Het weekend van 28 en 29 mei was echt zo’n weekend om er eens lekker tussenuit te gaan. Met de sleurhut, vrouw en kind mee, heerlijk een paar dagen op een boerencamping op het Drentse boerenland kamperen. Laat er nou toevallig(?) in Klazienaveen op zaterdag ook nog eens een marathon gelopen worden…{ei}

Zaterdagochtend dus inschrijven bij de lokale voetbalvereniging en na het afhalen van het startnummer, terwijl ik terug naar de auto loop, vraag ik me af waarom ik op het idee gekomen ben om juist dit weekend een marathon te lopen want de temperatuur loopt tegen de 30º C en het is erg benauwd, kortom, niet bepaald mijn favoriete type loopweer. Ook hebben ze hier besloten om de start om 14:30 te laten plaatsvinden, zo’n beetje op het warmst van de dag dus. Ik begrijp van de speaker dat het hier ALTIJD heet weer is tijdens de marathon. Nou ja, ik hou het er maar op dat het een goede training is in hittebestendigheid. De zomer komt eraan en ik wil later in september in Winschoten proberen goed te presteren op de 100 km dus vandaag maar eens niet voor een scherpe tijd gaan maar gewoon ontspannen proberen de strijd met de elementen aan te gaan.
Pas 5 minuten voor de start komen de meeste lopers uit de schaduw gekropen, het startvak opzoeken. De volgende uren zal de zon toch ongenadig fel op onze ploeterende lijven branden dus maximaal in de schaduw gaan staan vooraf is het devies. Ik hoor dat er ruim 100 lopers aan de start zijn, als dat echt zo is zijn er aardig wat uitvallers want ik tel totaal 64 finishers bij de uitslagen op de site van de Drenthe marathon na afloop. Na het startschot lopen we eerst 3 rondjes door het “deurp” en dan fladderen we eruit, begeleidt door bierdrinkende, barbecueënde en muziekmakende Klazienaveners. Jawel, het is feest hier en de inwoners doen er alles aan om het ons, zwetende zwoegers, zo aangenaam mogelijk mogelijk te maken. Er zijn op verschillende plaatsen langs het parcours douches gefabriceerd van tuinslangen en sproeikoppen en daar maak ik dankbaar gebruik van. Ook zijn er tientallen kinderen die bekertjes water of sponzen aanreiken. Kortom, het is zwaar lopen in deze hitte maar de verzorging is prima. Gemiddeld is er elke 500 meter wel water te krijgen en dat is maar goed ook. De eerste ronde buiten het dorp moet ik nog een beetje in mijn ritme komen maar na een km of 7 heb ik een tempo gevonden waar ik me lekker bij voel en door alle sponzen en douches ben ik doornat maar het koelt steeds wel lekker af en maakt het lopen in deze hitte een beetje draaglijk. Later hoor ik dat er in Nederland echt een grens was: in het westen heel veel wind en veel koeler, in het oosten (bij ons dus) wat minder wind maar veel warmer en erg benauwd door een hoge luchtvochtigheid. De eerste 3 ronden gaat het prima. Ik loop met een plaatselijke beroemdheid een stukje op, Martin Bruinsma. Het is een beetje stuivertje wisselen met hem maar in de laatste ronde neem ik wat afstand van hem, ondanks dat hij veel meer aanmoedigingen krijgt vanuit het publiek.
Toch is bij mij na ruim 40 km eigenlijk de energie op. Bij de laatste drinkpost neem ik een beetje water en wandel ik een stukje op met Jan Willem Dijkgraaf die nog ruim een ronde te gaan heeft. Daar moet ik dus echt niet aan denken. Ik verman me zelf en draaf het laatste stuk door Klazienaveen richting finishdoek en blijf Martin net 9 seconden voor. De eindtijd is nog ruim binnen de 3 ½ uur (3:21), ik vind het een prima tijd onder deze omstandigheden hoewel ik aardig kapot ben. Je moet duidelijk wat dieper gaan als het zo heet is maar als training was het een prima warm weer oefening. De sfeer en verzorging waren geweldig, het parcours had van mij wel wat spannender gemogen maar dat is maar een klein minpuntje op een lekker weekendje uit.

{i}Jan van de Erve – 04 juni 2005{ei}