Spannend tot het einde

Verslag van Oranje Boven Boot Marathon door organisator Joep Vesseur.

Voor het derde jaar stond er weer een koninginnenloop op het programma van LVA Plantaris, de loopvereniging uit Alkemade. Koninginneloop vanwege de afstand (42 kilometers) en vanwege het thema dat dit jaar was gekozen. Oranje moest de boventoon gaan voeren in dit openingsevenement van de Oranjefeesten te Roelofarendsveen. Sinds drie jaar is deze marathon, die telkens weer een ander parcours kent en een andere naam, de grote broer van de Oranjeloop, een recreatieloop over maximaal 10 kilometer, die vast staat op de maandagavond van de lokale kermisweek. Eerder waren het de One and Only Biensotawee-marathon en vorig jaar de One and Only Holwandeeonijs-marathon, die op de vrijdag de opening van de feestweek vormden met een wedstrijd over de langste klassieke afstand voor de hardloopsport. Dit jaar dus de Oranje Boven Boot Marathon als one and only, nu in een wijk in het aangrenzende Oude Wetering, waar de kermis net zo goed gevierd word als in de Veen. De Veen is in de loop van de jaren de verzamelnaam geworden van Roelofarendsveen en Oude Wetering, waarbij het enige verschil nog de voetbalverenigingen lijken te vormen. Bij loopvereniging Plantaris is het motto in ieder geval één volk en liep men dit jaar in de botenwijk van Oude Wetering.

Op het programma, de marathon, zowel individueel als in estafettevorm, waarbij het kermis element het best naar voren komt in de estafette. Hierbij kunnen 4 personen, meestal ludiek verkleed, die lange loop van 42 kilometers met elkaar verdelen en het plezier en de gezelligheid voeren de boventoon. Voor de individualisten vormde de wedstrijd weer een slijtageslag voor iedere deelnemer. Zowel voor de nummer één als de laatst gefinishte loper, blijft het een gelijke prestatie om deze lange loop, over een parcours vol korte bochtjes, te volbrengen. Een prestatie gelijk naar ieders talent en ambities.

Talent dat kan niet ontzegd worden aan de winnaar van de vorige edities Dennis van Berkel, en zijn directe tegenstrever Frans Woerden uit Mijdrecht. Als gedoodverfde kanshebbers op de eindzege gingen zij van meet af aan de strijd met elkaar aan over het 2150 meter lange parcours, dwars door de met de namen van boten getooide nieuwbouwwijk in Oude Wetering. Vanaf de start aan de Grundel namen zij direct afstand van de 31 tegenstanders en tot de laatste (20e) ronde liepen zij gelijk op. Frans, een gelouterde kilometervreter, die reeds 125 maal een marathon volbracht, waarvan 115 maal binnen de drie uur, won twee weken terug nog de Haarlemmermeer-marathon. Dennis, minder ervaren, maar wel winnaar van de twee vorige edities van deze unieke kermismarathon, hield tot de laatste ronde stand, maar moest toen wegens kramp zijn tegenstander laten gaan. Met 15 seconden voorsprong overschreed de moe gestreden Mijdrechter strompelend als winnaar de finishlijn. Ook deze keer bleef hij ruim binnen de drie uur met een eindtijd van 2:53:13. Hiervoor had zijn jongere broertje Michael al de estafetterace als winnaar afgesloten met zijn team “Berlijn”, uit Nieuwkoop. Met een tijd van 2 uur 29 minuten bleven zij ruimschoots het tweede team van AV Florimex uit Aalsmeer voor. Bij de dames was de strijd minder spannend maar de prestatie van de winnares, Marja Hogenboom, uit de Veen en van Plantaris, was er niet minder om. Zij was met haar 3:27:14 niet alleen alle dames te snel af maar ook liet zij het merendeel van de heren achter zich. De twee winnaars van het individuele gedeelte mochten uiteindelijk ieder een oranje boot als prijs en aandenken in ontvangst nemen.

Voor het feestgedeelte zorgden vooral de buurtbewoners. Elke straat die werd doorkruist was versierd en met het mooie weer was het aantal toeschouwers tot het laatst toe indrukwekkend. Zij moedigden de dappere lopers aan met grote trommels (de Aak), fraai versierde boten (Boeier, Klipper) en veel muziek en drank (Grundel). De ludieke straatprijs ging uiteindelijk naar de Aak, waar het feestgeruis nog lang naklonk op de trommelvliezen van de omwonenden.
De laatste prijs werd nog uitgereikt aan het fraaist verklede estafetteteam. Romy Meijer, Petra Klein, Wim van Veen en Dirk van Schie waren de Plantarisleden die, uitgedost in schotse kleding, compleet met bijbehorende kilts zonder onderbroek, de meeste indruk maakten op de jury-leden. Zij konden de gewonnen appeltaart wegspoelen met het oprecht verdiende pilsje.
Hiernaast kende deze One and Only feestloop nog een ander hoogtepunt. Onder de in grote getale aanwezig ultralopers, waaronder drie Belgische loopvrienden, was er één aanwezig die zijn 200e marathon volbracht. De sympathieke 60 jarige Gijs Honing uit het Noord-Hollandse Blokker had in de afgelopen 6 weken elke week een marathon volbracht om zijn 200e in de Veen te kunnen voltooien. Hij werd hier ruim voor beloond met een speciaal aangelegde Gijs Honing-straat, een versierde passage van tenten waarin al de prestaties op loopgebied van Gijs waren opgehangen. Ook liep hij in een speciaal oranje shirt met opgedrukt borstnummer 200 en werd door het publiek, dat van zijn prestaties op de hoogte was gebracht middels vier buurtbrieven, tot het eind toe aangemoedigd. Gijs voltooide de loop dan ook op vleugeltjes ruim binnen de vier uur, en werd door alle aanwezigen spontaan gefeliciteerd.

Alles bij elkaar was het weer een uniek loopfestijn. De atletische prestaties waren groot en het werd een waardig openingsevenement van de altijd gezellige Veense kermis. Het bleef nog lang onrustig aan de Grundel en aanliggende boten, maar de voldoening was groot voor zowel deelnemers, organisatie als omwonenden. Tenslotte hoopt de organisatie, de marathongroep van Plantaris, na het opmaken van de financiële balans, nog een bedrag over te kunnen maken aan het Ronald McDonaldhuis te Leiden. De komende weken lopen zij weer regelmatig door het dorp op zoek naar een nieuwe locatie voor het volgende jaar.

Namens de marathongroep
Joep Vesseur