Wat worden de Nederlandse IAU / KNAU- ultrawedstrijden in 2006?

De Zes Uur van Steenbergen is de eerste IAU/KNAU-ultrawedstrijd van 2006. Tot nu toe lijken er van de 11 officiële NL-ultrawedstrijden er 7 een IAU-label te hebben of te gaan vragen (2 Golden, 0 Silver, 5 Bronze)

{i}Summary. Of a total of eleven Dutch federation KNAU ultra-races for 2006, seven so far applied or will apply for a IAU Label: Steenbergen 6 hrs Bronze, Stein 24 hrs + 6 hrs Bronze, JKM 80 km Bronze, Apeldoorn 24 hrs Gold, Around Voorne 50 km Bronze, Winschoten 100 km (and 50 km?) Gold, Deventer 100 km track Bronze {ei}

Op de ultra-lunch bij AV Daventria in Deventer op 11/2 waren naast een aantal ultralopers ook de meesten van de vier grote Nederlandse ultralopen vertegenwoordigd. Liesbeth Jansen was er namens de organisatie van de RUN Winschoten, Martien Baars vertegenwoordigde De Zestig van Texel, en Frans van Melsen en John Baks waren er namens de 24 Uurs Loop Apeldoorn. Tevens waren aanwezig Roelof Veld (KNAU & IAU) en Henk van Kasteren (Technisch gedelegeerde KNAU). Het gesprek tussen hen en de organisaties ging met name over de nieuwe IAU Labels. Inmiddels is er op de IAU site ook een aanvulling op de eerdere voorstellen verschenen, ‘Important changes for getting an IAU Label ‘ (Jan Vandendriessche, 19 Feb): http://www.iau.org.tw/news_detail.php?Id=145
Belangrijkste aanvullingen daarin zijn dat voor elk ultra-onderdeel apart een Label aangevraagd dient te worden maar dat een Nationaal Kampioenschap automatisch een IAU Bronze Label krijgt. Dat betekent bijvoorbeeld voor Stein dat ze voor hun standaard hoofdonderdeel (de 6 uur) een aanvraag hebben gedaan voor een Bronze Label (dat inmiddels is verleend) en dat ze voor het NK 24 uur (en daarmee ook voor de open 24 uur) ‘automatisch’ een Bronze Label hebben gekregen.

Op grond van de KNAU-wedstrijdkalender weg/veld (per maand gegroepeerd op www.atletiek.nl, dan Atletiek aanklikken, vervolgens Wedstrijden etc) blijken er op dit moment 10 KNAU-ultrawedstrijden in 2006 te zijn, en daar komt ook de Ultraloop Amersfoort (1/10) nog bij die de komende tijd alsnog de wedstrijdstatus gaat aanvragen.

{fixed}{b}5/3 Steenbergen 6 uur
1 + 2/4 Stein 24 & 6 uur (NK 24 uur)
15/4 Jan Knippenberg Memorial, Den Helder 80 km{eb}
{i}afgelast 6/5 Diever 100 km{ei}
{b}20/5 Hoofddorp 6 uur
26 + 27/5 Apeldoorn 24 & 6 uur
17/6 Den Haag 12 & 6 uur{eb}
{i}afgelast 30/7 – 5/8 Veldhoven 6 dagen baan{ei}
{b}27/8 Rondje Voorne, Brielle 50 km
16/9 RUN Winschoten 100 km (NK 100 km) & 50 km (IAU Trophy)
1/10 Ultraloop Amersfoort 6 uur{eb} (moet nog op KNAU-wedstrijdkalender)
{b}12/11 Deventer 100 km baan
27/12 Heerde 6 uur baan{eb}{efixed}
Opvallend is dat de wedstrijden in Deventer en Heerde op de baan beiden gewoon in de weg/veld KNAU-wedstrijdkalender zijn opgenomen. De 100 km en de 6 uur zijn geen gewone baannummers en vanwege de doelgroep ‘ultralopers’, die gespitst zijn op de wegkalender, zijn deze wedstrijden daarom niet in de baankalender maar in de wegkalender geplaatst.

{b}En hoe is de stand van zaken wat betreft de Nederlandse toekenningen/aanvragen van IAU Labels?{eb}

Aan de vooravond van de eerste KNAU-ultrawedstrijd van 2006, de Zes Uur van Steenbergen, is het interessant om de tussenstand van de Nederlandse IAU Labels op te maken. In het interview met organisator Peter Suijkerbuijk, dat vandaag in BN De Stem staat (http://www.bndestem.nl/sportbrabant/article137216.ece ), geeft hij wel aan dat de wedstrijd officieel opgemeten is en dat ze deel uitmaken van de Marathon en Ultra Cup, maar het feit dat ze ook door de IAU erkend willen worden, wordt daar niet genoemd. Wellicht omdat de procedure wat laat in gang is gezet en nog niet formeel is afgerond. Opvallend trouwens in dat interview: het plan van AV Diomedon om ooit eens een NK 100 km of NK 24 uur te gaan organiseren.

{fixed}Steenbergen 6 uur {b}Bronze Label{eb} aangevraagd

Stein 24 uur {b}Bronze Label{eb} (‘automatisch’, vanwege het NK 24 uur)
Stein 6 uur {b}Bronze Label{eb}

Jan Knippenberg Memorial {b}Bronze Label{eb} wordt aangevraagd

Apeldoorn 24 uur {b}Golden Label{eb}
Apeldoorn 6 uur geen Label aangevraagd

Rondje Voorne 50 km {b}Bronze Label{eb} wordt aangevraagd

RUN Winschoten 100 km {b}Golden Label{eb}
(was dus al ‘automatisch’ Bronze Label, vanwege het NK 100 km, maar de organisatie wilde ‘Gold’)
RUN Winschoten 50 km {b}??? Label{eb}
(als deelnemer aan de IAU 50 km Trophy zal de IAU hier ongetwijfeld een Label aan gaan hangen)

Deventer 100 km baan {b}Bronze Label{eb} zal worden aangevraagd{efixed}
Omdat de Daventria 100 km een nieuw evenement is, kan het Bronze Label pas na afloop aangevraagd worden, maar zullen de resultaten op de baan van Deventer wel met terugwerkende kracht in de IAU lijsten worden opgenomen als de aanvraag goedgekeurd wordt.

Van de plannen van Hoofddorp 6 uur, Den Haag 12 & 6 uur, Amersfoort 6 uur en Heerde 6 uur is (mij althans) nog niets bekend. Hoofddorp heeft meen ik nog steeds het plan om het parcours op Cruquius officieel te laten opmeten en Den Haag en Amersfoort hebben een Jones-Counter meting van het parcours die dateert van 1998 en 1999 respectievelijk, dus daarvan is de geldigheidsduur van 5 jaar formeel verstreken.

Prestaties verricht op ultralopen zonder IAU-label (dus een deel van de KNAU-wedstrijden en alle niet-KNAU-wedstrijden) komen niet in de IAU statistieken terecht. Strikt genomen zijn van de 6 uurs lopen in Nederland in 2006 alleen de deelnemers aan de 6 uren van Steenbergen en Stein er op dit moment zeker van dat een goede 2006 prestatie in de IAU 6 Hours Ranking opgenomen gaat worden. Dat zelfde geldt natuurlijk voor de IAU 100 Km Ranking, of de IAU 24 Hours Ranking. Voor de (potentiële) leden van de Nederlandse landenploegen is presteren op 100 km en 24 uurs-wedstrijden met IAU Label ook belangrijk omdat alleen de daar verrichte prestaties meetellen bij de bepaling van de hoogte van de IAU Travel Grants naar internationale IAU kampioenschappen 100 km en 24 uur (de ‘Major IAU Competitions’).

Simpel uitgelegd aan de hand van een voorbeeld: zowel de Self Transcendence 100 km in Amsterdam op zaterdag 10 juni als de Nacht van Vlaanderen 100 km in Torhout op vrijdag/zaterdag 16/17 juni zijn door de bondsultracoördinator Ed van Beek aangewezen als Nederlandse kwalificatiewedstrijden voor mogelijke afvaardiging naar het WK 100 km in Korea op 8 oktober (zie zijn artikel hier van 17 januari https://www.ultraned.org/../n_item/f3223.php ). Een goede prestatie op de Self Transcendence 100 km in Amsterdam op 10 juni is natuurlijk voor de betreffende loper hartstikke mooi – en kan voor de ultracoördinator reden zijn om de loper (m/v) uit te nodigen voor het landenteam voor het WK 2006 in Korea, of voor het EK of WK van 2007 – maar telt niet mee voor de Travel Grants en zal ook niet terug te vinden zijn op de IAU lijst van beste jaarprestaties op de 100 km. De bondsultracoördinator is er dus eigenlijk meer bij gebaat als die betreffende loper die goede prestatie in plaats van in Amsterdam een week later zou verrichten in de Open Race van Torhout die vrijdagnacht. Want die individuele prestatie, ook al is die niet verricht als landenteamlid, telt namelijk wel mee voor de bepaling van de Travel Grant voor het WK-team voor Korea. Op de IAU site is die hele (behoorlijk ingewikkelde ) berekening van de reisvergoedingen voor de ‘Major IAU Competitions’ terug te vinden in het bestand ‘The IAU Travel Grant System’ onder de knop ‘downloads’: http://www.iau.org.tw/download.php
Zie ook de berichten van Ed van Beek naar de ultralopers aangaande deze materie (https://www.ultraned.org/../n_item/f3222.php ) en de extra uitleg van Jan Vandendriessche betreffende die Travel Grants: https://www.ultraned.org/../n_item/f3224_2006_01.php
De hoogte van de Grants zijn ondermeer gekoppeld aan de categorie van prestaties. Mannen op de 100 km onder de 7 uur zijn daar categorie A, onder de 7.30 categorie B, onder de 8 uur categorie C, en ongeveer 8 uur is dan categorie D.

Een heel ander systeem met punten voor individuele prestaties is te vinden in het bestand ‘IAU Labelling for Ultraraces’ (7 Nov., met aanvullingen 19 Feb.) onder diezelfde download-knop.
In Appendix 1 van dat epistel staat de ‘Sportive Level Chart’, een samengevatte puntentabel voor ondermeer de belangrijkste ultranummers 100 km en 24 uur. Nogal verwarrend op het eerste gezicht: die individuele prestaties tellen hier eigenlijk niet voor de atleet, maar voor de organisatie die die atleet aan de start had. Zo krijgt een 100 km organisatie voor een toploper (= op internationaal niveau) die in 6.35 finisht liefst 30 punten, terwijl een subtop-prestatie (= op nationaal niveau) van 8.00 uur met 9 punten toebedeeld wordt. Die zelfde punten worden op de 24 uur gegeven voor 258 km en 224 km, respectievelijk. Bij de vrouwen zijn de tijden/afstanden van deze voorbeelden van 30 en 9 punten: op de 100 km 7.45 en 9.55 uur, en bij de 24 uur 230 en 194 km. Aan de hand van die punten wordt beoordeeld of een aanvraag voor een Golden Label terecht is want dan moeten er minstens 5 finishers, mannen en vrouwen gemengd, op internationaal niveau zijn, terwijl voor een Silver Label dat er minstens 5 op nationaal niveau dienen te zijn.

In die ‘Sportive Level Chart’ staan ook de punten voor andere courante ultranummers zoals de 6 uur, en tevens van een aantal wedstrijden over ‘kromme afstanden’. Zo zijn de zeer grote Zuid-Afrikaanse ultramarathons Comrades en de Two Oceans al met hun afstanden (90 km en 56 km, respectievelijk) in de IAU puntentabellen vertegenwoordigd, en aan te nemen valt dat ook de afstanden van andere ‘kromme’ wedstrijden in die puntentabellen gevoegd worden zodra hun aanvraag erkend is. Al die 5 beste individuele scores worden door de IAU opgeteld en aan de hand van die puntentotalen van de 2006 edities wordt dan tevens een jaar-rangorde van de grote wedstrijden bepaald. In geval er teveel aanvragen voor een Golden of een Silver Label zijn, zou dan die rangorde kunnen worden gebruikt om een wedstrijd in plaats van een Golden een Silver Label te geven. Maar voorlopig is dat probleem nog niet aan de orde, want het loopt nog bepaald niet hard met de aanvragen voor de Golden (200 euro) en Silver Labels (100 euro). Zie het eerste overzicht van de gelabelde wedstrijden op de IAU site (16 februari), waar het Bronze Label (50 euro) overheerst: http://www.iau.org.tw/news_detail.php?Id=143

De reden dat men nog niet zo warm loopt voor die Golden en Silver Labels heeft deels dus met de financiën te maken. Zeker als men twee ultra-onderdelen binnen het evenement heeft. Bijvoorbeeld: voor volgend jaar zal ook De Zestig van Texel 2007 deze zomer of herfst al de IAU Labels gaan aanvragen, voor zowel de 60 km als de 120 km. Getwijfeld wordt nog tussen Silver Labels of Bronze Labels . . . (maar gezien de kosten zal de meerderheid binnen de Texelse organisatie vermoedelijk gaan kiezen voor Bronze Labels ;-).

Martien Baars