Papanikas en Epskamp winnen Binnenmaas

Verslagje van Mark de Boer

Vandaag mijn tweede marathon van dit voorseizoen op het programma. Ons Roparunteam Diergaarde Blijdorps loopt al zeven jaar mee aan deze 63 km lange estafette en ultraloop. Vanuit de plaatselijke autodealer in Maasdam worden voor de marathon twee en voor de 63 km drie ronden om de Binnenmaas en de polders van de Hoekse Waard gelopen. Na al die jaren mee gelopen te hebben met de estafette heb ik dit jaar besloten om eens solo te lopen. Na Apeldoorn was dit de tweede marathon dit jaar. Omdat over drie weken Rotterdam al op het schema staat heb ik Binnenmaas als een veredelde duurloop gelopen. Met een geleende hartslagmeter als snelheidsbegrezer. Nu ken ik niet veel ultralopers maar Marc Papanikas, Ben Mol en Jan van de Erve zag ik rond mij heen achter het starthek van de autodealer. Marc Papanikas won de koude, winderige marathon (deze versie is 42,38 km) in 2:51:15. Op een kleine tien minuten eindigde Erwin van Diemen uit Zwijndrecht als tweede in 3:00:46. Als derde kwam Didier Dendal over de streep in 3:09:49. Met de hartslagmeter als waakhond liep ik in een groepje op mijn gemak het eerste deel in 1:56. De tweede ronde, met weer wat meer wind ging anderhalve minuut langzamer. Ontspannen over de finish in 3:54:07. Als alles de komende tijd goed gaat hoop ik in Rotterdam mijn p.r. van vorig jaar (3:12:52) te verbeteren.
De lopers voor de langste afstand, 63,6 km, waren vijf kwartier eerder gestart. Vorig jaar won Wim Espkamp in 4:38, dit jaar kwam hij weer als eerste over de streep, nu in 4:43:50. Tweede en derde waren Walter Bouwen in 4:48:21 en Bernard Vanlangendonck in 4:52:40.
De opbrengst van deze loop, georganiseerd door Ger de Man en zijn Hoekse Waard Runners gaat naar de Roparun. De estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. De Roparun zamelt geld in voor mensen met kanker.

Met vriendelijke groet,

{i}Mark de Boer{ei}

http://www.volkskrantblog.nl/blog/2453