Zelfde tijd, 27 km minder

Bram van der Bijl deed weer een marathon, de enige en al behoorlijk oude (41e editie) die Nederland rijk is. Wat? Dacht u nu misschien. Maar hier gaat het om wandelen, van A’dam naar Hoorn.

Aangespoord vanuit het zuiden des lands (Willem Mütze) heb ik zaterdag 25 maart 2006 deelgenomen aan de 41e editie van Amsterdam-Hoorn, de enige wandelmarathon die Nederland rijk is. Evenals de Ronde van Amsterdam maakt Amsterdam-Hoorn deel uit van het uitgebreide (snel)wandelprogramma van SV de LAT (Lange Afstand Tippelaars) (http://www.delat.nl). Aanvankelijk bedroeg de lengte van Amsterdam-Hoorn 38 km, maar daar is later 42,195 km van gemaakt om zo de deelnemers de gelegenheid te geven om eens te kijken hoe ze het er op een marathon van af brengen.

Een marathon hardlopen is niet nieuw voor mij, een marathon wandelen wel. Nieuwsgierig vertrok ik derhalve richting Amsterdam-Noord. Al snel kwam ik de befaamde pijlen van SV de LAT tegen, maar die waren nog van de 2005-editie van hun Ronde van Amsterdam. Niet volgen dus! De aspirantdeelnemer had bij de inschrijving 2 keuze-mogelijkheden, recreatie of prestatie. De recreatie-deelnemers konden starten tussen 9.00 en 10.00, de prestatie-deelnemers startten gezamenlijk om 10.45. Afhankelijk van de behaalde snelheid kon er een gouden (8,25 km/u of sneller), een zilveren (7,5 tot 8,25 km/u) of een bronzen (6,75 tot 7,5 km/u) medaille worden behaald. De opkomst was ongeveer gelijk aan de opkomst tijdens de DTS-Ultraloop 2 weken geleden. Kortom, men kon nog wel wat vulling voor de achterhoede gebruiken!

Als hardloper deelnemen aan een wandelmarathon is net zoiets als een wielrenner een toertocht laten rijden, maar hem verbieden gebruik te maken van zijn versnellingen. Hardlopen is niet toegestaan, maar de organisatie controleert niet actief. Ik heb me er braaf aangehouden. Na een wat somber begin met enige regen kreeg de dag een zonnig vervolg. Prettig voor de wandelaars, prettig voor de vrijwilligers, die de verschillende verzorgingsposten bevrouwden/bemanden.

Vanaf de 2de verzorgingspost liep ik in de laatste positie. SV de LAT-voorzitter Alex Wijsman vergezelde mij op mijn tocht over het Noord Hollandse platteland. Gezellig keuvelend wandelden we van dorp naar gehucht, van gehucht naar verzorgingspost, van verzorgingspost naar gehucht, etc., etc. Ja, als wandelaar/hardloper kom je nog eens ergens en zie je nog eens wat! Waar anderen wellicht nog met goud, zilver of brons in hun hoofd de verzorgingsposten voorbijraasden, nam ik rustig de tijd voor een paar boterhammen met kaas en een bekertje Fristi.

Naarmate de tocht vorderde haalden we steeds meer eerder gestarte recreatie-deelnemers in. Tegen het einde begon zelfs nog een bescheiden race tegen de klok om te proberen binnen de 6 uur te finishen. Ik kwam 19 seconden tekort (6.00.18). Geen nood echter, het brons was binnen (<6.15.04). 2 weken geleden liep ik tijdens de DTS-Ultraloop nog 69,309 km in 6 uur en finishte ik als derde, nu liep ik nog geeneens een marathon in 6 uur en finishte ik bovendien als laatste. Kortom, het kan verkeren in het leven van een duursporter, hoge toppen, diepe dalen, :-))))) Wat ik vantevoren reeds wist, heb ik nu aan den lijve ondervonden: hardlopen is iets anders dan wandelen. Conditioneel kwam ik niets tekort, ook geen problemen met de duur, doch puur een gebrek aan ervaring met het wandelen van lange tochten in een stevig tempo, resulterend in wat stijfheid en pijntjes op voor mij minder gebruikelijke plekken. Als ik nu volgend jaar eens 22.44 sneller wandel, dan heb ik zilver....... Bram van der Bijl anvdbijl@xs4all.nl Naschrift redactie: op de website van de L.A.T. staat een korte impressie (zie hieronder), waaruit blijkt dat de lopers deze keer veel windvoordeel hadden. Dus voor een goede snelwandelprestatie op de 42e editie in 2007 zal voor Bram nog wat meer training komen kijken ;-). {b}Wandelmarathon Amsterdam-Hoorn van 25 maart, een stevige wind blies de lopers naar Hoorn{eb}{i} ( 26 maart 2006 ) Op zaterdag 25 maart werd de wandelmarathon van Amsterdam naar Hoorn gehouden. Vanaf 9 uur 's ochtends gingen ruim honderd recreatieve wandelaars van start voor hun 42,195 kilometer. Om exact 10.45 uur gaf Wim Bruggeman het startschot voor de ongeveer 30 prestatielopers. De weersvooruitzichten waren niet echt gunstig te noemen. Er was regen en wind voorspeld. Gelukkig bleef de regen beperkt tot een paar korte buien. De wind was wel straf, maar blies bijna het gehele traject in de rug. Bij de paar stukken waar de wandelaars de wind wel tegen hadden, was direct te merken hoe pittig de wind was. Binnenkort verwachten we de uitslagenlijst van de prestatielopers te kunnen publiceren op deze site. Ook verwachten we spoedig enkele foto's te kunnen plaatsen. Heeft u zelf foto's gemaakt, of een verslag geschreven, wij plaatsen ze graag op deze site. U kunt contact met ons opnemen via ons e-mailadres info@delat.nl{ei} De L.A.T. heeft ook een wandeltocht waar ultralopers hardlopend aan mee kunnen doen: de Ronde van Amsterdam van 60 km. Dit jaar op 1 juli en ook al weer de 40e editie. Voor de derde keer gaan ultralopers meedoen. NB Als de belangstelling van de ultra dit jaar (weer) tegenvalt, is het helaas dan ook de laatste keer dat hardlopend aan de Ronde van Amsterdam kan worden meegedaan. Vorige deelnemers waren erg enthousiast, en ook verbaasd, over dit parcours rond Amsterdam dat zo’n landschapsbeleving gaf. Dus een echte aanrader voor de liefhebbers van de wat grotere ‘rondjes’.