Beekse Rabo Marathon

Mr. Beekse Marathon Michel van de Luytgaarden schreef afgelopen zondag voor de negende keer de wedstrijd van atletiekvereniging Achil ’87 op zijn naam.

*Bloed komt lopers uit de schoenen.*

Mr. Beekse Marathon Michel van de Luytgaarden schreef gisteren voor de negende keer de wedstrijd van atletiekvereniging Achil ’87 op zijn naam. Thuisloper Jack van de Sande werd vierde. “Het bloed loopt uit mijn schoenen”, zegt Jack van de Sande (50), nadat hij als vierde de finish van de Beekse Marathon is gepasseerd.
De Hilvarenbekenaar wil daarmee maar aangeven dat het parcours door zijn woonplaats loodzwaar is. Een klinkerweg, een bospaadje en de wind op kop bemoeilijken het om een snelle tijd neer te zetten. Toch finisht Van de Sande binnen de drie-uur-grens (2.57 uur). Dat was ook zijn streven in zijn 81e marathon. Bij de een-na-laatste doorkomst ligt de loper van het organiserende Achil ’87 nog op een verdienstelijke derde plaats. Vlak voordat hij sportpark De Roodloop binnenkomt, wordt hij ingehaald.
Maar hij is wel de beste Bekenaar. “Dat probeer ik zo lang mogelijk vol te houden. Ik train bij Achil ook mannen van een jaar of 35, 40, maar zij kunnen mij nog niet bijhouden.” Van de Sande kan daarentegen Michel van de Luytgaarden (46) niet bijbenen. De Vughtenaar, lid van atletiekvereniging Prins Hendrik, is een klasse apart in Hilvarenbeek. Mr. Beekse Marathon schrijft de wedstrijd voor de negende keer op zijn naam. Zijn tijd (2.40.59) valt hem enigszins tegen. Hij had verwacht onder de 2.40 uur te lopen.

*Zuurstof*
Het is vooral de motregen die Van de Luytgaarden parten speelt. Hoewel dat betekent dat er meer zuurstof in de lucht zit, heeft de marathonloper er vooral last van. “Je kleren en je schoenen worden er hartstikke zwaar van. Voor de kortere afstanden is een beetje regen wel fijn.” Ook bij hem komt het bloed door zijn schoenen heen. “Er zal wel weer een nagel zijn afgebroken. Op dat bospad glijd je bij iedere stap weg.”
Van de Luytgaarden ziet de Beekse Marathon als een prima voorbereiding op de marathon van Eindhoven (8 oktober). Die heeft hij al eens bij de veteranen op zijn naam geschreven. “Toch win ik veel liever deze wedstrijd. Dit is mijn marathon. Ik ben één keer tweede geweest en negen keer eerste. Ik denk dat dat een record is dat nooit meer uit de boeken gaat. Zolang ik win, blijf ik terugkomen. Eens zal ik een keer verliezen, maar ik geef het niet cadeau.” Van de Luytgaarden verwacht in Eindhoven meer tegenstand dan in Hilvarenbeek.
“Ik moet daar 2.35 kunnen lopen, want dan kan ik me verschuilen tussen andere lopers. Nu moest ik vrijwel alles alleen doen.” Jack van de Sande is er in Eindhoven ook bij. En in New York. “Dat is mijn eerste keer, maar daar ga ik niet voor een goede tijd. Ik wil alles in me opnemen, overal foto’s van maken.”

///Bron: Brabants Dagblad///

http://www.brabantsdagblad.nl