Het kan dus toch, maar niet in Nederland

Jeffry Oonk verspeelt overwinning in Ronde des Nutons door wegvergissing.

Inderdaad, de “la Ronde des Nutons” van afgelopen weekend in de Belgische Ardennen was een mooi “avontuur”. Veel modder, spekgladde paden, vallen en opstaan, toch nog redelijk wat asfalt, en zeker er was prikkeldraad. Ergens in de nacht haalde ik m’n bovenbeen lelijk open in het door hoge gras verstopte prikkeldraad. De gapende wond (enkel de opperhuid) en veel bloed leverde bezorgde blikken op bij de posten (elke 25 km).

Gedeeltelijk door m’n eigen stommiteit de overwinning uit handen gegeven. De gehele tocht min of meer samen met Raphaël Brabants gelopen tot ik een slaapdip kreeg na zo’n 135 km. Op km 145 kon ik hem toch met een behoorlijk temopverschil weer inhalen, maar 3 km later volgde ik een net uitgezette moutainbike route ipv onze hardlooproute. Na 3 km kwamen er mountainbikers achterop en begreep ik dat ik verkeerd gelopen was. Balend en vloekend een deel terug gewandeld, ik kon tenslotte toch niet meer winnen met m’n 6 extra kilometers in het laatste deel van de race. Anders was een tijd van 15H30min realistisch geweest.

Vorig jaar is Raphaël Brabants ten onrechte (vind ik) 2 plaatsen terug gezet in klassement van de 82 km lange nacht loop van “Les Coureurs Célestes”; een derde stek ipv winnaar. Dit jaar heeft hij op sportieve wijze revanche genomen. Geen eerste plaats voor mij, maar wel een goed gevoel. Alle lange wedstrijden na Griekenland 2002 zijn in meer of minder mate teleurstellend verlopen. Hoop dat deze race het keerpunt is.

En inderdaad, bijna 200 deelnemers. Krijg dat in Nederland maar eens voor elkaar op deze afstanden. Zegt het iets over Nederlandse wedstrijdorganisaties of iets over de Belgische? “Les Coureurs Célestes” weten elk jaar weer een fantastische race voor te bereiden. Zeker de helft van de race van afgelopen weekend (dus 80KM!!!) was voorzien van reflecterende wegwijzers. Posten waren geloof ik goed voorzien (had eigen begeleiding dus niet heel goed op gelet), inschrijving NUL Euro, groot bord pasta na afloop en een lelijke kabouter als aandenken.

Waarom kan dit niet in Nederland? Ok, gratis hoeft het echt niet te zijn, een kabouter als aandenken zit ik ook niet op te wachten (wel lachen), maar wat een verschil met de hier heersende mentaliteit.

De JKM: de oorspronkelijke race kon niet langer doorgaan was het was allemaal zo moeilijk te organiseren………. Zekers. Twee keer 70 km rechtdoor op het strand en dan daar tussen nog 15 km wat pijlen uitzetten bij de sluizen van IJmuiden.

De 120 van Texel: Op mijn voorstel om enkele buitenlandse lopers te interesseren voor deze geweldige race kreeg ik het vriendelijke doch dringende verzoek dit niet te doen…….”20 a 25 lopers is echt het maximale wat we aan kunnen, anders kunnen we niet genoeg fietsers krijgen om de lopers te begeleiden”. Zekers. Er zijn makkelijkere plekken om te verdwalen dan op de polderwegen van Texel. En er zijn toch echt wel een aantal personen te vinden die in de vroege ochtend 3 verzorgingsposten willen bemannen.

De 24 uur van Apeldoorn: Sombere verhalen in de media en op het net over de toekomst van deze wedstrijd. Maar ja, als je enkele weken voor een WK (2003) het aandurft om je race te cancellen, verlies je wat mij betreft ook alle vertrouwen. Dan kies ik in de toekomst voor de zekerheid wel voor een andere loop. En zekers, het lag aan de sponsoren.

Mijn kritiek is niet nieuw, ik heb dit al eerder ge-uit op Ultraned en in persoonlijke communicatie met betreffende organisaties. Maar afgelopen weekend heb ik weer eens kunnen ervaren dat het allemaal ook heel anders kan.

Laten we hopen dat de JKM weer in de oorspronkelijke vorm terugkeert, en dan graag met een groot internationaal veld aan de start. “The longest and toughest beach race in the world!” Wedden dat ze komen die buitenlanders.

En ik zie het al voor me, 100 lopers die door de duisternis van Texel worden opgeslokt om 4.35uur ’s ochtends als ze de wielerbaan Den Burg verlaten. Hoop dat ik er tussen loop in 2007.

Voorlopig kan ik nog even teren op de ervaringen van afgelopen weekend.

Jeffry Oonk

Van Henk Harenberg ontvingen we nog volgende reactie op dit verslag:

Aanvulling Jeffry’s verslag:

Klasse wat Jeffry uit op ultraned omdat hij de spijker best wel op zijn kop slaat. De toekomstige JKM verdient de hele afstand. De plannen zijn er gelukkig ook en de behoefte in ultra-land ook. Kijk je naar de Ronde des Nutons dan hebben Petit Lou, Maiden en Iron met nog een klein aantal mensen prima werk verzet waarbij ze alles perfect organiseren. Sponsoring heeft mede bijgedragen dat we als lopers niets hoeven te betalen. Daarnaast verversing om de 25 km, kost je dus op een 100 miles niet echt giga veel vrijwilligers. Gebruik je de linten met reflectie, dan vind je de route echt wel. Een route-book zou daarnaast uitkomst kunnen bieden maar is eigenlijk niet noodzakelijk. De eventuele beren op de weg zijn er in de praktijk dan ook niet. Zo ervaarde ik tijdens de Spartathlon editie 2005 tevens dat buitenlandse lopers interesse hebben in de 11-steden-tocht maar dat het probleem is dat jezelf begeleiding moet regelen. Wanneer dit niet meer noodzakelijk is, zal deze unieke loop tevens een hoger internationaal gehalte kunnen aannemen. De noodzaak ontgaat me.

PS: 24 uur Luik
Op 15 en 16 september 2006 wordt er door de Rotary Club de Liege een 24 uur georganiseerd in het parc de la Boverie in Luik.
Deze kun je als solo of in estafette-verband lopen.
Op http://www.les24h.be staat nadere info.

Henk Harenberg