Heel wat Nederlanders hebben afgelopen zondag een marathon gelopen. De grootste groep koos voor de marathon van New York. Een kleinere groep koos voor de Berenmarathon op Terschelling. Een werkelijk zeer select gezelschap koos voor de Marathon Col de Maasbanda. Deze marathon werd éénmalig georganiseerd ter gelegenheid van de 200e marathon- of ultraloop van Han Frenken, inwoner van Stein. Bij een klein aantal van de eerste 199 evenementen behoorde ik ook tot het deelnemersveld. Ik zal de 2 meest bijzondere noemen. De 1e loop betreft de 70 km, die AV ’23 ter gelegenheid van haar 70-jarig bestaan organiseerde. Start middernacht, finish tegen het ochtendgloren, weinig deelnemers, nul entourage, mistig, schraal weer, 7 rondes van 10 km in de Amsterdamse Watergraafsmeer, in de buurt van het oude Ajax-stadion, Han won. De 2e loop betreft de Graubünden Marathon (https://www.ultraned.org/N_item/f2287.php), die met zijn 2682 hoogtemeters wellicht een inspiratiebron vormde voor de Marathon Col de Maasbanda, die met 975 hoogtemeters als zwaarste marathon van Nederland werd geafficheerd.
Een dergelijke kwalificatie betekent in Nederland doorgaans een extra inspanning en 10-15 minuten optellen bij de gebruikelijke finishtijd. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik besloot tot deelname. Na een voorspoedige reis met de West Friesland Express (Gijs Honing, Lex de Boer) belandde ik bijtijds in Stein, alwaar ik nog nooit eerder van start was gegaan. De ronde had een lengte van zo’n 1100 meter en was gelegen nabij het Julianakanaal. De ronde bevatte een langere beklimming met een stijgingspercentage van 7.5%, gevolgd door een vrije steile afdaling met 2 scherpe haarspeldbochten. Hierop volgde een kortere beklimming met een stijgingspercentage van 9.5%, gevolgd door een vlakke passage en een vals plat-afdaling. In de laatstgenoemde afdaling stond een verzorgingspost. De ronde moest 38x afgelegd worden. Het weer was vrij schraal, maar niet onaangenaam om in te lopen. Een bescheiden hoeveelheid toeschouwers en muziek zorgden voor gezelligheid rond het parcours. Het wedstrijdverloop bij de dames was saai. Bij de heren was het aanmerkelijk spannender. Math Roberts won uiteindelijk. Zelf liep ik een vrij stabiele wedstrijd
(8-7-8-9) en finishte als 9e in 3.40.50, inderdaad waarschijnlijk zo’n
10-15 minuten langzamer dan ik onder ‘normale’ omstandigheden zou lopen (veel referentie heb ik echter niet). Bij binnenkomst meende men, dat ik nog 1 ronde moest afleggen. Zelf wist ik wel beter. Na een douche was het tijd voor eten en drinken. Vóór de prijs-uitreiking werd Han Frenken gehuldigd. Zijn 200e marathon- of ultraloop was hem niet licht gevallen. Na de prijs-uitreiking werd er aan een vertegenwoordigster van de Stichting Hope Project India een symbolische cheque ter waarde van Euro 664.65 overhandigd, het batig saldo van de Marathon Col de Maasbanda. ’s Morgens in het donker vertrokken, ’s avonds in het donker weer thuis. Een lange, maar geslaagde dag! Een goede laatste oefening voor de 100 km op de baan in Deventer aanstaande zondag, waar ik, ondanks het vlakke parcours, tegenop zie als een berg, :-)))))
De recente jubilea van Jack Hendrickx en Han Frenken hebben mij aangezet tot een inventarisatie van mijn eigen stand van zaken op het gebied van
marathon- en ultra-evenementen. Bij de meest conservatieve telling kom ik tot 68 stuks. Dat duurt dus nog wel zo’n 3-4 jaar voordat de 100 is bereikt. Wat eerder in het verschiet ligt, is 2e Paasdag 2007. Dan is het 30 jaar geleden, dat ik voor het eerst in een loop-evenement startte. Er schijnt op die dag te mijner ere de één of andere loop op Texel te worden gehouden. Of vergis ik mij nou, Martien? :-))))
Van het etappe-loop-front kan ik melden, dat er in 2007 geen Ultra Marathon de la Grande Traversée des Alpes (GTA) plaats zal vinden. De datum voor 2008 is 31 augustus – 13 september. Ter vervanging wordt van 9 tot en met 14 september 2007 de Tour du Queyras georganiseerd (start/finish:
Ceillac). De deelnemers kunnen kiezen tussen een lange tour (250 km, +16500
m) en een korte tour (105 km, +5670 m). De deelnemers aan de lange tour zullen de Pain de Sucre (3200 m) passeren en tijdens een etappe van 60 km zal de Tour du Mt Viso (http://www.alpimages.net/raids/tmv2003/tour_du_viso.php)(http://www.xs4all.nl/~
mneelen/MontViso/) worden afgelegd. Wie na afloop fut over heeft, kan nog meedoen met de Marathon des Étoiles (http://www.marathon.pays-du-guillestrois.com/), die op 15 september 2007 in het naburige Guillestre start. Een laatste reeks foto’s van de GTA 2006 valt te bewonderen op: http://www.box.net/public/9318pnmyn3 . De foto’s van etappe 9 en 10 geven een goede indruk van de omgeving, waarin in 2007 de Tour du Queyras zal worden gehouden.
Bram van der Bijl
anvdbijl provider xs4all.nl