Ben Mol bovenaan op 100MC lijst 2000, Duitsland.

Ben Mol heeft in het jaar 2000 alle andere “100MC-Mitglieder” achter zich weten te houden met zijn Nederlands record van 65 marathons in één kalenderjaar.

In Duitsland heeft men een club van lopers waar men zich pas kan aanmelden als men minimaal 100 (ultra)marathons heeft gelopen, de “100 Marathon Club Deutschland e.V.”. Het zijn echter niet alleen Duitse atleten die lid zijn van deze club. Enkele Scandinaviërs en BeNeLux atleten hebben zich ook bij deze club aangesloten op grond van hun aantal (ultra)marathons. De mannen uit de BeNeLux deden het niet verkeerd in 2000. Van de leden met de meeste marathons in 2000 prijken twee Nederlanders en één Belg in de top van de lijst van 76 leden:

(totaal aantal = marathons + ultramarathons)
65 = 47 + 18 Ben Mol (NED)
60 = 48 + 12 Rene Wallesch (GER)
60 = 46 + 14 Peter Wieneke (GER)
51 = 24 + 27 Jan-Willem Dijkgraaf (NED)
49 = 36 + 12 Hans-Joachim Meyer (GER)
48 = 39 + 09 Chrstian Hottas (GER)
47 = 47 + 00 Harry Smedts (BEL)

Op deze lijst ontbreekt de naam van Horst Preisler, die afgelopen jaar in Berlijn zijn duizendste (ultra)marathon liep. Horst schreef mij nog onlangs een brief, waarin hij mij bedankte voor het toesturen van de vele informatie over diverse evenementen, en ook onze serie van zes marathons in Cranendonck eind 2000. Horst schreef echter dat hij het rustiger aan wilde gaan doen nu hij die magische grens van duizend had gehaald. Niet stoppen, nee dat niet, maar ook niet meer zo veel als voorheen. Na Berlijn liep Horst nog 15 (ultra)marathons, dus u hoeft zich niet ongerust te maken over Horst Preisler, hij bouwt rustig af!

Een 100 marathon club is overigens geen unicum voor Duitsland, ook in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië, BeNeLux, Japan -en waarschijnlijk nog veel meer- vind je dergelijke clubs. De regels zijn helaas niet overal hetzelfde zodat een goed vergelijk vaak mank gaat. In het Verenigd Koninkrijk telt men namelijk alleen maar marathons en geen ultramarathons. Bij de meeste andere clubs worden de ultramarathons wel meegeteld. Onduidelijk is het Verenigd Koninkrijk over ultramarathons waar officiële marathons als tussentijd geregistreerd worden, want dat levert al gauw weer andere getallen. Voor zover wij weten telt geen enkele club de marathons binnen een triathlon mee, maar ook dat zou natuurlijk een verschil kunnen uitmaken.

Tot slot even over onze vriend Harry Smedts. In totaal telt hij al 552 (ultra)marathons; 551 marathons en ooit en keer de Comrades in Zuid Afrika. Op de eerste plaats van de jaarranglijsten zal hij waarschijnlijk nooit komen, want aan één principe wordt bij hem altijd gehouden: slechts één marathon per week.

Ton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl