Etappelopen 2001 en verder

Down under wordt momenteel de transAustraliaFootRace gelopen, maar komende zomer komen we binnen Europa ook aan onze trekken met etappelopen.

Etappelopen zijn misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende loopevenementen die er bestaan. Jan Knippenberg schreef er al over in zijn boek “De mens als duurloper”. Het zou Jan Knippenberg niet zijn, als hij juist met oude etappelopen aan kwam; ouder dan de Tour de France in het wielrennen is!

Lucien Taelman kent zijn meest indringende sportervaring in de Tasmalia 1994, waar in zeven dagelijkse etappes 650 kilometer moest worden afgelegd. Zijn belevenissen heeft hij opgeschreven; iets dat uiteindelijk uitgroeide tot een boek “en toen werd ik 40”.

Maar etappelopen zijn ook in vrijwel elk land voor handen; laten we binnen Europa maar eens om ons heen kijken:
Nederland: pieterROGpad (7 dagen)
België: Transardennaise (4 dagen)
Duitsland: Spreelauf (7 dagen)
Zwitserland: Swiss Jura Marathon (7 dagen)
etcetera
Vaak zijn het etappelopen die niet langer dan een week duren, en waarbij de afstanden tussen de 40 en de 80 kilometer variëren. Dit soort etappelopen zijn dan ook voor de meeste goed getrainde marathonlopers goed te doen. Een aantal van deze lopen staan ook beschreven in het boek “Ultramarathon, de uitdaging van de 21ste eeuw” van Han Frenken en Anton Smeets.

Momenteel gebeurt er echter weer iets uitzonderlijks op het gebied van etappelopen, de transAustraliaFootRace. Een loop over een totale afstand van 4800 kilometer, verdeeld over 66 etappes. Geen rustdagen of zo, nee, dag na dag etappes over 70 tot 80 kilometer, van 6 januari tot en met 12 maart. Het geschatte tempo ligt op een gemiddelde van 8 km/uur, maar dan wel voor de besten onder de ultralopers. Momenteel heeft Anatoly Kruglikov de leiding. Na 27 etappes had hij al 141 uur 27 minuten en 56 seconden gelopen. Op slechts vijf uur volgt Andrei Derxen, op 23 uur Kaname Sakuri en op 26 uur Dusan Mravlje. Allemaal jongens van grote naam en faam, op zowel 100 kilometer, 24 uur, Spartathlon, en voor sommigen ook de Tasmalia 1994. Deze race is overigens te volgen op
http://www.transaustraliafootrace.com

Ook binnen Europa staat een spectaculaire etappeloop op de rol: La Transe Gaule. Deze loop start 30 augustus vanuit Roscoff in Bretagne; slechts op kleine afstand van Cleder, waar het WK 100 kilometer dit jaar plaats vind (Zondag 26 augustus 2001). De tijdplanning is opzettelijk zo gekozen, zodat toppers van het WK 100 km, na een paar dagen rust aan de kust van Bretagne van start kunnen gaan voor deze 18 daagse etappeloop. De belangrijkste informatie van deze etappeloop staat hieronder in twee talen nog eens opgesomd.

Main information are / belangrijkste informatie:
– 1140 kilometers (709 miles / mijlen)
– 18 stages / etappes (18 days / dagen)
– shortest stage / kortste etappe: 45 km (38 miles / mijl)
– longest stage / langste etappe : 75 km (46 miles / mijl)
– daily average / daaglijks gemiddelde: 63 km (39 miles / mijl)
– cutoff time / limiettijd: 5.5 km/h (3.5 mph / mijl/uur)
– start : 30 August 2001 in Roscoff, Brittany / Bretagne
– finish : 16 September in Narbonne-Plage
– crossed provinces / doorkruiste provincies : Bretagne, Pays de Loire, Limousin, Auvergne, Midi-Pyrénées and Languedoc-Roussillon
– hoofdzakelijk op regionale wegen / mainly on secondary roads
– Support crew and vehicle necessary / verzorgploeg en auto zijn noodzakelijk (we can arrange
rental cars for foreigners)
– Organisation / organisatie: J.-B. Jaouen (0033 – 594 324 770) & Christophe Rochotte (0033 – 380 227 442), transegaule@yahoo.fr
PHARE-WEST ORGANISATION
– Entry fee / inschrijfgeld: 4500 FF/686 Euros/650 USD

Meer detail over deze loop hopen we te kunnen geven in de Marathon Plus die in de tweede helft van maart uit komt.

Ton Smeets
a.smeets@trouwweb.nl