Vier Nederlanders in 5-daagse Andalusië

Interessante ultradagen qua internationale races: de IAU Trail WC in Serre Chevalier (Frankrijk) op 12/7, en de starts van de 5-daagse etappeloop in Andalusië en de Badwater Ultramarathon op 13/7

Interessante ultradagen qua internationale races: de IAU Trail WC in Serre Chevalier (Frankrijk) op zondag 12/7, de start van de 5-daagse etappeloop in Andalusië en de start van de Badwater Ultramarathon op maandag 13/7 2009

– – – – –

{b}Live coverage IAU Trail WC{eb} op http://www.iau-ultramarathon.org

It is our pleasure to announce to you that we will be providing you with regular updates (barring any unforeseen technical difficulties) from the 2nd IAU Trail Challenge on June 11th -12th 2009. The race starts at 0500 hrs (France time) on July 12th. Pre-race coverage will begin on July 11th.

We will be providing you with Live Updates from the IAU website. Please go to our website (www.iau-ultramarathon.org) and click on Live Updates (in the upper taskbar) for live coverage or go directly to http://www.iau-ultramarathon.org/mediacenter.php

This is an unique race, in comparison to our previous event, since it is a point to point race and not a looped course. Also several sections in the race are not easily accessible to spectators. As a result, we are going to rely on radio updates from volunteers at different stations.

We are still working on the logistics of accessible sections for updates. Please rest assure that we will make every attempt to update you as regularly as we can.

Nadeem Khan
Director of Communications
nadeem.khan@iau-ultramarathon.org

{b}Short description of the course of 68 km{eb}:
Route keeps to the Grande Randonnée (walking) trail that links the Guisane Valley with the Clarée Valley passing through the Cerces Massif via the summit of the Galibier (2642 m), the Col des Béraudes (2895 m) and the Col de Buffère (2427 m) near the Ecrins National Park.
Link : http://www.trailserrechevalier.com

Berichtje Henri Thunnissen op Forum UP 2/7 : {i}Jaap Vis heeft een tijd terug op Ultraplatform een oproep gedaan aan lopers om zich te melden voor een Nederlandse ploeg. Blijkbaar zijn daar geen reacties op gekomen want op de site van de organisatie staan er namens Nederland geen lopers vermeld voor het WK trail. Voor België staan Wouter Hamelinck en Séverine van der Meulen op de lijst.
Op de deelnemerslijst van de open wedstrijd (met in totaal bijna 900 inschrijvingen) staan overigens wel 4 Nederlandse lopers: Bas de Bruin, Linda Valent, Rob Zondervan en Geert van Dijk.{ei}

– – – – –

{b}Al Andalus Ultra Trail 13-17 July 2009{eb}

Zie http://www.alandalusultratrail.com/
Na een niet geheel geslaagd eerste probeersel samen met een ander bedrijf, heeft organisator Paul Bateson (die ook trainingen organiseert voor lopers die bv de Marathon des Sables willen gaan doen) nu op een professionelere manier deze meerdaagse trail op poten gezet.

Het is een 5-daagse, zware stage run van in totaal 250 km. Het parcours is 90% trails met veel en lang klimmen. De temperaturen zijn in juli tussen de 35 en 45 graden.
De wedstrijd is semi supported. Je bent wel verplicht om een dag-rugzak met bepaalde items te dragen maar de rest wordt door de organisatie naar het volgende loperskamp gebracht. Onderweg zullen er drinkposten zijn die je voorzien van water.

Men zet iedere dag in het volgende dorp een tentenkamp op waar de lopers overnachten.
Het gebied is prachtig, het bergachtige gebied in Andalusia / Spanje. De tweede dag kom je bijvoorbeeld aan in Granada waar het prachtige Alhambra ligt. De route is echter heftig als je de beschrijving van de dag etappes leest, niet alleen veel km`s maar ook qua klimmen en dalen. De langste etappe is 56 km en de kortste 37 km.

Op http://www.alandalusultratrail.com/P/entrants_profiles.htm staan 4 Nederlanders: Martine Hofstede, Ingrid Peperkamp, Ed van Beek en (zijn Daventria-clubgenoot) Arend Burgers.
In elke etappeplaats is internet beschikbaar en Ed van Beek zal proberen een paar berichtjes voor Ultraned te maken. Ook op Martine’s weblog zal de loop te volgen zijn: http://www.runtodream.nl

– – – – –

{b}Badwater Ultramarathon 13-15 July 2009{eb}

Maandag 13/7 gaat ook de Badwater 135 miles van start. De 87 lopers (70 mannen en 13 vrouwen) vertrekken gespreid in 3 groepjes: de eerste ‘wave’ om 06:00 lokale tijd, de volgende om 08:00 en 10:00. Men mag er 60 uur overdoen, dus de finish sluit voor het eertse groepje op woensdag 15/7 om 18:00 en voor het laatste groepje om 22:00.
De passages van de lopers zijn onderweg te volgen op de site van de organisatie: http://www.badwater.com/
Zie http://dbase.adventurecorps.com/results.php?bw_eid=49&bwr=Go

De deelname aan deze ‘Race of the Champions’ is op ‘invitatie’: bij aanmelding dient men een uitgebreide ‘loopbaan-beschrijving’ op te geven en een selectiecommitee kiest vervolgens de 80 op papier meest geschikte kandidaten. De organisatie wijst daarnaast nog 10 extra starters aan. Dit jaar is een vijftiental Europeanen de eer te beurt gevallen om in de Badwater te mogen starten, waaronder Sharon Gayter (UK).

De race records staan op naam van Valmir Nunes (22.51.29 in 2007) en Jamie Donaldson (26.51.33 in 2008). Zie ook een recent interview met Jamie Donaldson op de IAU site: http://www.iau.org.tw/news_detail.php?Id=472

Voor de nieuwkomers onder ons: de beschrijving in Runner’s World door Kees Kooman van de Badwater Race van 10 jaar geleden, is nog steeds een ultraklassieker onder de reportages op Ultraned : {b}Verdomd, de berg beweegt!{eb} https://www.ultraned.org/n_item/f1452.php

– – – – –

{b}Martien Baars{eb}