RUN Winschoten zonder NK vrouwen?

Het zijn de laatste inschrijfdagen voor de RUN 2009: t/m 25 augustus is dat mogelijk. Er lijkt geen NK voor de Nederlandse vrouwen gehouden te kunnen worden want er is nog maar 1 van de 5 verplichte inschrijvingen

{b}Tussenstand inschrijvingen{eb}

{b}100 kilometer{eb}
Voor de 100 kilometer (de basisafstand van de RUN) staat de teller van de inschrijvingen op dit moment op 63. Hopelijk komen er nog een aantal lopers bij. Wat opvalt is dat er in verhouding veel deelname is uit het buitenland. Er komen atleten uit Oekraïne, Denemarken, Amerika, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen. Hieronder een aantal lopers die het fenomeen Winschoten kennen. Onder hen de winnaar van 2008 Daniël Oralek (CZE), Chad Ricklefs (USA), Jaroslaw Janicki (POL) en bij de vrouwen Anne Cécile Fontaine (FRA) die tijdens de WC 24 uur in Bergamo eindigde als winnares. Bij de mannen 7 lopers met een PR onder de 8.00 uur. Bij de vrouwen heeft Maren Skau (DEN) de snelste tijd, gelopen in 2007, met 8.33.43 uur.
Het Nederlands Kampioenschap (NK) is verbonden aan de RUN. Bij de mannen is het kampioenschap goed bezet. Van de Nederlandse deelnemers zijn er 34 lid van de Atletiekunie en ik hoop dat zij er een leuke, spannende strijd van gaan maken.
Bij de vrouwen is het een ander verhaal, van de zeven vrouwelijke inschrijvers zijn er “slechts” twee Nederlanders, waarvan één geen lid is van een vereniging. De regels zeggen dat er minimaal vijf inschrijvers moeten zijn, waarvan er minimaal drie moeten starten om een NK door te laten gaan. Dit is nu zeker nog niet het geval. Dus mijn oproep: De titel is vacant…………..wie wordt de opvolgster van Ida Verduin??

{b}50 kilometer{eb}
Dit jaar naast de open wedstrijd ook selectiewedstrijd voor de IAU 50 km Trophy waarvan de finale wordt gehouden op 31 oktober in Gibraltar. Info hierover kun je vinden via onze site http://www.runwinschoten.nl. De belangstelling voor deze wedstrijd is groter dan vorig jaar. Op deze startlijst overwegend Nederlandse deelnemers. Van de 64 die zich hebben aangemeld komen er zes uit het buitenland, waaronder ook de winnaar van 2008 de Rus Andrey Ivanov. Opvallend in deze lijst is dat er ook een aantal (voormalige??) 100 kilometer lopers op staan, onder andere Jodi Kremer, Lydia Doornbos (komt terug nadat ze twee keer moeder is geworden), Gerry Visser, Simon Pols en Jacob Visser.
Op beide afstanden naast “trouwe” deelnemers ook nieuwe namen. Hopelijk blijft een deel het ultralopen omarmen en groeit het aantal wedstrijdlopers in Nederland. Naar ik hoop blijven er ook mensen lopen die de officiële internationale wedstrijden als een uitdaging en doel zien.

{b}10 x 10 kilometer estafette{eb}
Zoals het nu lijkt zal het aantal deelnemende teams gaan in de richting van het aantal van 2008. Zo’n 200 ploegen verwachten we aan de start. Hier veel teams die al eerder in Winschoten waren, maar zeker ook komen we nieuwe teamnamen tegen. De estafette is met uitstek een evenement om samen met collega’s, buren of clubgenoten 100 kilometer af te leggen. Na afloop zijn er in Winschoten voldoende gelegenheden om onder het genot van een hapje of drankje de prestaties door te spreken en de dag gezellig samen af te sluiten.

De STUW (organisatie RUN) zorgt voor vertier op en rond het parcours en de bewoners van straten aan het parcours zullen u met veel enthousiasme begroeten op 12 september.

Zien wij elkaar??

Liesbeth Jansen
( racedirector runwinschoten.nl )