Reactie op ‘de schande van Rijkevorsel’

De organisatie van de Marathon der Noorderkempen betoogt dat de beide hekkesluiters Spoelstra en Engelen niet op tijd het eliminatiepunt in Sint Lenaarts bereikten en dientengevolge reglementair uit de koers werden gezet.

Hieronder een reactie vanuit onze organisatie Rijkevorsel-Leeft op het door UltraNed gepubliceerde artikel “de schande van Rijkevorsel” van de heren Francis Spoelstra en Johan Engelen. (Zie https://www.ultraned.org/v_item/f4750_2009_07.php)

Zoals iedere organisatie die dergelijk evenement organiseert trachten wij op een positieve manier te leren uit onze onvolkomenheden en zo te bouwen aan een hoger niveau voor elk jaar dat volgt.

Ook vanuit onze verantwoordelijkheid als organisator ten opzichte van alle andere atleten (1040 – 2 = 1038 deelnemers stratenloop en marathon), sponsors, hulpdiensten, medeorganiserende gemeentebesturen en 350 vrijwilligers willen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en de waarheid van “de schande van Rijkevorsel” naar buiten brengen.

Vandaar hieronder een weergave van de feiten van 4 juli laatstleden, uitreksel uit wedstrijdverslag door wedstrijdleider.

{i}Omstreeks 20u00 krijgen wij een bericht van onze bezemwagen die assistentie vraagt, onze wedstrijdleider begeeft zich per motor ter plaatse en komt uit bij twee wandelende atleten die de bui al zien hangen en bij het naderen van de motor terug beginnen lopen. De twee atleten de heren Spoelstra en Engelen worden op een waardige en aanmoedigende manier gevraagd naar hun toestand en als enig antwoord krijgen wij te horen dat wij niets van wedstrijdschema’s kennen en dat zij één minuut voor tien over de eindstreep zullen lopen in Rijkevorsel.

Aan beide atleten wordt duidelijk kenbaar gemaakt dat zij de laatste wisselpost in Sint Lenaarts ten laatste om 21h10 dienen te bereiken (op dat moment niet meer haalbaar). Den Belg en den Hollander verklaren zich akkoord met deze afspraak, om hen niet op te houden verlaat de wedstrijdleiding deze twee allerlaatste atleten en gaan ze richting Sint Lenaarts. Alle resterende lopers die richting Sint Lenaarts lopen worden positief opgemonterd en iedereen krijgt dezelfde afspraak als onze twee laatste vrienden, 21h10 Sint Lenaarts halen of stoppen.

21h00 Sint Lenaarts
Loper Jan Van Den Kieboom passeert

21h10 Sint Lenaarts
Wedstrijdleiding beslist dat resterende lopers uitgesloten worden uit koers.

21h20 Sint Lenaarts
De heer Spoelstra en Engelen passeren en er wordt hen officieel medegedeeld dat voor hen hier de wedstrijd stopt en dat zij zich richting pendelbus dienen te gaan. Zij weigeren te stoppen, er wordt hen gemeld dat zij zich nu buiten competitie bevinden en dat zij wel op eigen risico (getuigen in overvloed) de wedstrijd mogen voltooien, zij zullen echter niet opgenomen worden in de uitslag.

De bezemwagen en het Rode Kruis en 3 motoren sluiten zich aan bij de laatste loper die binnen de tijd onze controlepost te Sint Lenaarts passeerde.

21h59 Rijkevorsel
Aankomst Jan Van Den Kieboom

22h10 Rijkevorsel
Sluiting van de tijdsopname{ei}

De heren Spoelstra en Engelen werden dus officieel uit koers gezet, maar krijgen toch nog de toelating om het verdere parcours van de marathon te lopen en dit op eigen verantwoordelijkheid. Er werd zelfs nog een sympathieke motorrijder opgeofferd om de twee heren veilig aan de meet te krijgen.

Wat wij ook zeer betreuren is dat de heer Spoelstra zijn botte pijlen richt op het Rode Kruis, de instantie waarmee we al drie jaar na elkaar een perfecte samenwerking hebben in onze marathonorganisatie. Als je officieel uit koers genomen wordt, maar dit bevel totaal naast je neerlegt (woordbreuk door beide heren) is het ook evident dat wij dan voor deze twee heren geen persoonlijke Rode Kruisondersteuning op maat organiseren.

Voetnoot en misschien nuttig om weten dat in het eerste jaar dokter Beaucourt ons gefeliciteerd heeft voor de perfecte onderlinge organisatie.

Namens VZW Rijkevorsel Leeft
Met sportieve groeten,

Dirk Holemans

Rijkevorsel Leeft
http://www.rijkevorsel-leeft.be