China International Great Wall Marathon

Han Frenken: “Het was wederom een schitterend avontuur die toch in mijn top 3 voorkomt van mijn 30 jarige loop carrière met schitterende en vriendelijke Chinezen en een mooie cultuur.”

13e China International Great Wall Marathon 5 September 2009

De enige Great Wall Marathon die kompleet over de Chinese muur loopt met 18.356 trappen en 1581 hoogtemeters

De reis begon op Maandag 31 Augustus vertrek vanaf Munchen Airport naar Beijing Airport, de vliegreis duurde 9 ½ uur, in Beijing aangekomen merkte je al direct de invloed van de Olympische Spelen 2008, een immens gloednieuwe Airport waar je zelfs nog met de trein moest gaan voor de bagage claim en overdrevenheid aan controle i.v.m. varkensgriep, waar men zelfs langs temperatuurmeters moest lopen die de temperatuur meten van het lichaam, en als deze te hoog was, je door de dokter werd onderzocht, trouwens alle beambten hadden een mondkapje ter bescherming hiervoor.
We hadden het Sino Swiss Hotel dat lag aan de landingsbaan, dit hotel was ideaal als je van vliegtuig spotten hield, namelijk ze kwamen om de minuut bijna letterlijk langs je hotelraam vliegen.
Voordat we de marathon liepen werden er excursies gehouden naar het Hemelse Plein, het keizerspaleis, de verboden stad, Riksja tocht en men kon verschillende markten bezoeken. Het Chinese woord goede dag Ni Hao klonk het zelfde als het Nederlandse miauw, de klemtoon lag bijna goed, de Chinezen konden er wel gelukkig om lachen. De dag voor de wedstrijd kregen we nog een wedstrijdbespreking met aansluitende Spaghetti-Party voorzien met een laagje kerosine en smog erover, was namelijk in de tuin van het hotel.
Deze marathon bestaat uit 4 ronden van 10,5 km met start en finish op de beruchte Chinese muur met maar liefst 18.356 trappen. De 120 atleten moesten maar liefst 1581 hoogtemeters overbruggen en deze extreme marathon wordt georganiseerd door de Duitser Wichart Hoelscher i.s.m. de Chinese regering. Er is ook nog een andere Great Wall Marathon, deze wordt georganiseerd elk jaar in Mei met maar 5.164 trappen en tevens vindt het parcours maar slechts gedeeltelijk plaats over de muur. De Chinese muur is tussen de 5000 en 6000 km lang,de Chinezen weten het zelf ook niet precies en werd gebouwd ter bescherming tegen de Mongolen en wordt ook wel in de volksmond het achtste wereldwonder genoemd.
Op de wedstrijddag zelf vroeg opstaan om 04:00 daarna direct vertrek met 3 bussen naar de Chinese muur, slapen kon men helaas niet in de bus daar deze 2 uur durende reis bestuurd werd door de Chinese Michael Schumacher, hij reed bijna constant links met halsbrekende capriolen. Aangekomen bij de Chinese Muur eerst nog 2,5 km wandelen naar de start, de start was precies om 09:00 door de organisator. Er stonden 120 deelnemers aan de start met alle nationaliteiten o.a. Amerikanen, Chinezen, Duitser, Oostenrijkers, Zwitsers en 1 Nederlander, want in alle vorige edities was nooit een Nederlander geweest die compleet de marathon over de Muur liep.
De eerste ronde had ik me toch verschrokken door de hoeveelheid aan trappen en de begaanbaarheid hiervan, men moest zelfs torens beklimmen met ladders, daarbij komend nog eens een hoeveelheid aan toeristen ontwijken plus een temperatuur van 26 graden en een extreme luchtvochtigheid van 85 % had ik er een zwaar hoofd om deze klus te volbrengen. Men moest constant op de grond kijken en kiezen voor de juiste treden soms waren de trappen ingestort en moest men balanceren langs een diepe afgrond.
De 2e ronde ging gelukkig beter en kon mijn ritme wederom goed oppakken, alleen in de 3e en 4e ronden ging het weer heel moeilijk maar ik had nu wel meer tijd om het schitterend landschap te bekijken, er was totaal geen stuk vlak, alleen trappen en nog eens trappen. Het laatste half uur ging het weer een beetje en haalde ik zowaar nog 5 atleten in die te hard van stapel waren gegaan nl. 3 Chinezen, 1 Amerikaan en 1 Duitser.
Ik werd uiteindelijk 27e in een tijd van 5 uur 07 en 11 seconden, geen goede marathontijd maar onder deze omstandigheden was ik toch wel tevreden nadat ik in Januari dit jaar een blessure had opgelopen aan mijn onderrug en kuiten na de wielerpiste marathon in Dresden. Winnaar was de Chinees Shao Dongli in een nieuw parcoursrecord 03:05:11 een kruising tussen een berggeit en een hinde. Daarna direct de prijsuitreiking op de Chinese muur met oorkonde en beker en aansluitende BBQ in de hoteltuin.
De organisatie was perfect in handen van Wichart Hoelscher oftewel Deutschen Grundlichkeit ten top. Deze marathon had eigenlijk niks met een marathon te maken maar meer met een survivalrun oftewel zoals de Organisator terecht zei in Duits: ein gute Bergsteiger macht viel gut auf diese strecke.
Het was wederom een schitterend avontuur die toch in mijn top 3 voorkomt van mijn 30 jarige loop carrière met schitterende en vriendelijke Chinezen en een mooie cultuur.

Met vriendelijke groet,

Han Frenken
info@taxifrenken.nl