RUN 2009 Winschoten

Janciki wint de 100 km van de RUN in Winschoten, Martin Ketellapper Nederlands kampioen, Jannet Lange beste Nederlandse dame.

Martin Ketellapper Nederlands kampioen
Pool Janicki wint de 100 km van de RUN in Winschoten

Een tijd lang leek het er op dat de winnaar van vorig jaar, de Tsjech Daniel Oralek, zaterdag wederom de snelste tijd in de open wedstrijd 100 km van de RUN in Winschoten zou neerzetten. In de eerste van de vijf ronden van het 10 km lange autovrije parcours bouwde hij een respectabele voorsprong op. Totdat de 43-jarige Pool Jaroslaw Janicki, winnaar in 1994, besloot de turbo er maar eens op te zetten. Met een indrukwekkende inhaalrace liet hij al snel Oralek achter zich, die even later ook nog eens werd gepasseerd door de Amerikaan Chad Ricklefs. De Pool bleef de snelste en finishte in een fraaie tijd van 6 uur 53 minuten en 59 seconden. Ricklefs klokte 7:18:44 en Oralek werd derde in 7:22:15.
De open wedstrijd werd gecombineerd met het Nederlands kampioenschap dat werd gewonnen door Martin Ketellapper in 7 uur 32 minuten en 35 seconden. De Friese atleet bleek daarmee ruim vijf minuten sneller dan zijn persoonlijke record dat hij eerder dit jaar liep tijdens het wereldkampioenschap in Torhout.
Bij de vrouwen was de Française Anne Cécile Fontaine met 8:20:31 de snelste. Zij verbeterde hiermee haar pr met maar liefst meer dan 59 minuten.
Vanwege het geringe aantal inschrijvingen van Nederlandse kant kon het NK bij de vrouwen geen doorgang vinden.

Reputatie
Winschoten heeft in de afgelopen 33 jaren een reputatie opgebouwd in het buitenland en dat bleek dit jaar ook weer uit de namen op de startlijst. Van de 75 deelnemers die inschreven kwamen er 29 uit het buitenland. Een aantal van hen had al meerdere keren in Winschoten gelopen, soms als atleet in een landenteam tijdens een internationaal kampioenschap. Zij komen terug naar Winschoten vanwege de sfeer, goede organisatie maar ook om de vlakheid van het parcours waarop snelle tijden zijn te behalen. Niet dat het Nederlandse klimaat ze altijd gunstig gezind is zoals ook zaterdag bleek. De wind viel weliswaar mee maar de afwisselende felle zon en sluierbewolking maakten het voor de deelnemers bijzonder zwaar.

50 Km
Sinds jaar en dag maakt ook de 50 km – de instap voor het echte ultraloopwerk – deel uit van de RUN. Dit jaar waren er tickets te verdienen voor finale van de IAU 50 km Trophy die op 31 oktober in Gibraltar wordt gelopen. In Winschoten verschenen er zaterdag 80 atleten aan de start voor deze afstand. Snelste man, met 3:16:26, bleek de Belg Kris Cauwels. Hij bemachtigde daarmee inderdaad de fel begeerde ticket naar de Engelse rots in Zuid-Spanje. Met een tijd van 4:06:47 troefde Simone Stöeppler uit Duitsland haar vrouwelijke rivalen af.
Hendrik Jan Doornekamp (86 jaar) liep voor de 34e keer mee, net zoals alle voorgaande wedstrijden op klompen. Helaas voor Hendrik Jan liep hij de race niet uit.

Breedte sport
De RUN richt zich ook op de loopsport in de breedte. Vandaar dat dit jaar de Lutje-Run is aangehaakt op het 1K Runaway-circuit van de Atletiekunie. De 1K Runaway kent een landelijke finale tijdens het NK Indoor in Apeldoorn medio februari 2010. Zaterdag liepen 268 jongeren de 1 kilometer om daarna nog na te genieten van een Roadshow.
Op de 10 x 10 estafette gingen er 246 teams van start waarmee de RUN ook dit jaar wederom geslaagd mag heten. Overall winnaar werd hier het team van RunnersWorld. Omdat de teamleden gemiddeld minder dan 35 minuten nodig hadden om het parcours af te leggen, realiseerde het team een eindtijd van 5:40:32.

Liesbeth Jansen

Aanvulling redactie (Henri Thunnissen):

De omstandigheden in Winschoten waren toch zwaarder dan verwacht en dat zorgde voor de nodige uitvallers. Eric de Vries heeft voor Ultraplatform een wedstrijdverslag gemaakt, die het verloop van de wedstrijd goed weergeeft. Het was een afvalrace waarbij de lopers die hun krachten goed verdeelden in het voordeel waren. Op de site van de RUN staan ook de rondetijden en dan zie je bij een aantal lopers dat er vlak gelopen is. Onder andere Nitish Zuidema, Dik Jagersma, Anne Cecile Fontaine, Jannet Lange, Erwin Borrias en Jan van de Erve liepen mooi vlak. Debutant Rinus van der Wal liep zelfs een snellere tweede helft, wat ook kwam doordat hij de eerste helft samen met Leonie van den Haak liep. Rinus liep een eerste 50 kilometer van 5.27.04 en een tweede 50 kilometer van 5.08.01. Hij liep de tweede helft dus 19.03 sneller dan de eerste helft! In mijn 100-km archieven heb ik nog geen loper teruggevonden die zo’n mooie negatieve split gelopen heeft. Zo zie je dat een rustige start voordelen heeft.

In de wedstrijd smeet Daniel Oralek teveel met zijn krachten, waar Jaroslaw Janicki van profiteerde. Janicki die veel wedstrijden loopt liet het tempo op het laatst wat vieren, want de winst was toch al binnen. Maar met een tijd van 6.53.59 kan je thuiskomen. Chad Ricklefs liep 7.18.44 en Daniel Oralek liep 7.22.15. Jammer was het vroege uitvallen (20 km) van Howard Nippert. Kostyantyn Zhelezov en Marc Papanikitas vielen op 50 km uit.

Het Nederlands kampioenschap was aantrekkelijk. Jammer was dat Edward de Ruiter niet startte wegens griep. Maar de anderen maakten er een leuke wedstrijd van. Daarbij startte Martin Ketellapper op een schema van 7.00/7.10 en liep duidelijk aan kop. Martin liep geconcententreerd en kwam in een oplopend schema na een 50 km van 3.30.16 uit op 7.32.35. Voor de tweede plaats ging het tussen Veron Lust, Robert Boersma en Erwin van Diemen. Veron Lust viel op 60 km uit met een blessure. Op dat moment had Erwin van Diemen al afstand genomen van Robert Boersma. Vooral de achtste ronde van Robert was slecht: 1.06.29. Maar Robert wist zich knap terug te vechten en haalde Erwin van Diemen vlak voor de streep in. Robert liep 8.31.00 en Erwin 8.31.23. Knap was de 100 km van Dik Jagersma, die in een regelmatige race 8.41.37 liep. Andere Nederlandse lopers onder de 9.30: Arnold Koers (8.58.33), Henry Okkersen (9.22.03!!!),Wim Douw (9.29.10) en Herman Ebbekink (9.29.53).

Bij de dames finishten alle 3 Nederlandse dames. Henriëtte Klomp liep in haar debuut een knappe 10.25.35, terwijl de andere debutante Leonie van den Haak op 11.33.21 uitkwam. De beste Nederlandse was zoals verwacht Jannet Lange, die in een mooi opgebouwde race haar PR verbeterde tot 9.44.38, goed voor een tweede plek in de open wedstrijd.

Bij de 50 km waren we bij Ultraned natuurlijk vooral blij met de tweede plaats van Gert Mertens die op 3.26.40 uitkwam, waarmee hij voor Iwan Hostens (3.33.31) finishte. Winnaar was debutant Kris Cauwels die ondanks een moeilijke laatste 10 km op een tijd van 3.16.26 uitkwam. Beste Nederlander was Andy Roodenburg (3.52.59), beste Nederlandse was Inge Tijsmans (4.32.23).