Medoc Marathon Pauillac, Jules met wijn in de file

In dé marathon voor levensgenieters en wijnliefhebbers liep Han Frenken als een ware Julius Caesar rond.

Medoc Marathon Pauillac
Jules met wijn in de file !

Vrijdag, 11 september vertrok ik samen met begeleider Leon Roumen richting Bordeaux oftewel 1050 km. Na 8 uur rijden waren we aangekomen in Bordeaux waar we overnachten. ‘sMiddags even het parcours verkennen en een bezoek brengen aan de prachtige wijnkastelen. Daarna even uitwaaien langs de de rivier de Gironde en aansluitend een broodje Paté met augurk nuttigen.

Zaterdag, 12 September, rijden we na het ontbijt richting Pauillac, een afstand van 80 km richting Le Verdon. We waren niet alleen want bijna alle atleten vertrokken vanuit Bordeaux richting Medoc daar in deze streek weinig overnachtingsmogelijkheden zijn. Gelukkig hadden we gisteren al een binnenweg ontdekt en kwamen ruim op tijd aan op het 21 km punt in Bages. Ik had al via internet een Marc Anthony-kostuum besteld en zag er uit als de nieuwe Julius Caesar in het zuur. Vanuit Bages vertrok ik richting start, onderweg kwam ik de reclamekaravaan tegen die voor de marathon van start was gegaan. De man voorop in de caravan riep als eerste al AVE CAESAR, waarop ik hem begroette met een gestrekte arm. Hij keek toch wel vreemd daar het meer op een Hitler-groet leek dan op een AVE Caesar-groet. Ik heb daarna maar een paar keer geoefend om de arm een beetje te buigen, dat leek me een stuk aangenamer en verstandiger. Langzamerhand bereikte ik de startlocatie, het leek wel een grote carnavalsoptocht met heel veel verklede clowns.

De start van de 7557 atleten uit 42 landen vond plaats door middel van marionetten, die vanuit de lucht, hangend aan een kraan, met tromgeroffel het startschot verrichtten. Het duurde eerst al 5 minuten voordat ik de startstreep passeerde, daarna was het bijna 5 km wandelen en in file lopen richting het eerste wijnkasteel gedurende 45 minuten. Het probleem was dat teveel mensen op een te smal parcours, bij ieder wijnkasteel wijn gingen proeven en luisteren naar de plaatselijke band. De ingang bij de wijnkasteel was erg klein, zodoende ontstond er eigenlijk filelopen tot de halve marathon. Zelf was ik ook al begonnen de Medocwijn van het eerste wijnkasteel van Chateau Pichon Longueville achterover te slaan, ik dronk het op alsof het limonade was.

Bij het bereiken van de halve marathon had ik al 4 glazen rode wijn achter de kiezen, ik merkte het al behoorlijk en warempel als een fata morgana zag ik een andere AVE Caesar die met mij op de foto wilde. Het was een Amerikaanse Caesar met precies dezelfde outfit, ik begroette hem nu wel met een bescheiden groet. Tijdens de marathon werd ik steeds met Jules aangesproken: Allez, Allez Jules!!! Ik dacht ik ben toch niet Jules Vernes, maar na 30 km viel het kwartje, de Fransen noemden Julius Caesar natuurlijk Jules, het zal wel door de alcohol in combinatie met 28 graden celsius zijn gekomen dat ik dit te laat doorhad. Vele lopers deden de plaspauzes na het kasteelbezoek in de wijngaarden, verguld met blauwe druiven, dus Medoc 2009 zal wel extra zurig smaken. De 59 wijnkastelen volgden elkaar mooi op over het glooiend parcours voorzien van veel kiezelstenen in de kasteeltuinen. De laatste 5 km liepen we langs de rivier de Gironde met alleen nog maar eten en drinken, niks was te gek, je kon kiezen uit oesters, kaas, vlees, gerookte ham en ja zelfs ijs was voorradig. Ik had een vieze smaak in mijn mond gekregen, dus als afsluiting maar een witte wijntje genomen.

De tijd was kennelijk voor niemand belangrijk dus na 5 uur, 22 minuten en 8 seconden kwam ik over de meet en leek mijn gezicht net een postzegel. Iedere finisher kreeg een fles wijn met karaf, uiteindelijk liet ik toch nog 4433 atleten achter me, die waren nog aan het feesten. Daarna direct de 1050 km huiswaarts gereden en nog even moulles-avec-frites in Tours gegeten. Toch wederom een aparte, carnavaleske en humorvolle marathon meegemaakt.

Han Frenken