Marco Olmo, film van een bijzondere loper

Van Marco Olmo is een film uitgekomen. Een kort artikel over deze interessante berg- en woestijnloper. Plus nog 2 interessante links voor de liefhebbers van berglopen.

Marco Olmo, een bijzonder verhaal.

Elke sport kent zijn laatbloeiers en dat gaat zeer zeker op voor Marco Olmo. Deze Italiaanse loper die 8 oktober 1948 werd geboren is gespecialiseerd in berg- en woestijnlopen. Hij begon met hardlopen toen hij 26 was, maar zijn successen kwamen pas toen hij de 50 gepasseerd was. Hij heeft veel overwinningen op zijn naam staan, zowel in het eindklassement als in zijn leeftijdsklasse. Wat te denken van zijn overwinningen in dé klassieker op bergloopgebied de UTMB in 2006 en 2007? Ten tijde van zijn eerste overwinning in de UTMB liep Olmo dus al tegen de 60! Naast de UTMB boekte Olmo successen in berglopen als de Cro Magnon en de Verdon Trail. Zijn eerste grote uitslag liep Olmo in 1996 toen hij in de Marathon des Sables derde werd. Hij volbracht nog 7 keer de Marathon des Sables, maar gewonnen heeft hij deze loop nooit. Wel won hij vele andere woestijnlopen zoals de Desert Cup, Ten Commandments en de Desert Marathon. Hij houdt erg van het lopen in de woestijn en zegt daarover: “I like running. And running in the desert is the most immediate thing we can be. The desert was there before the tartan and the streets of New York, then a race in the desert is more natural than the New York City Marathon. ” Olmo kende in zijn dagelijks leven weinig geluk, waarover hij het volgende zegt: “In life I’m a loser, I was born poor, as I am still poor now. I run to revenge myself.”

Van Marco Olmo is een film gemaakt over zijn leven, maar natuurlijk vooral zijn lopen. Zie voor meer informatie over deze film: http://www.unpassodopolaltro.it/

Op zoek naar meer informatie over de loper Marco Olmo stuitte ik op een uitgebreid artikel op de trail-site runtrails. In dit artikel met de mooie titel One Step Beyond, krijg je alle informatie over zijn achtergrond, prestatie, training, voeding, plus nog een aantal links. Ik wil heel graag naar dit interessante artikel verwijzen en wens jullie veel leesplezier: http://runtrails.org/articles/?p=754

Henri Thunnissen

Van Ton Peters kreeg ik nog een tip voor de liefhebbers van trails: Kilian Jornet, voor de tweede maal winnaar van de UTMB, heeft eerder deze zomer de snelste tijd voor de Grande Randonnée 20 op Corsica met enkele uren verbeterd. Een film daarover in twee delen is te vinden op: http://www.ultrafondus.fr/index.php/Actus/Kilian-Jornet-video-du-record-du-GR20.html De film is gelukkig Engels ondertiteld en levert echt hele mooie plaatjes op, een film om heel enthousiast van te worden voor berglopen. Helaas zullen wij wat meer moeite met het terrein hebben dan Kilian die rondloopt alsof het hem geen moeite kost.

En nu we toch bezig zijn, kijk ook eens op de bij de liefhebbers ongetwijfeld wel bekende Nederlandstalige site van mountainrunning: http://www.mountainrunning.nl/ Deze site bevat een schat aan informatie voor de liefhebbers van berglopen. Onder andere een zeer uitgebreide wedstrijdkalender, informatie over training, materiaal en voeding en de nodige links naar andere websites op het gebied van berglopen. Deze site is echt een aanrader!