Parcours Zes Uur van Texel helaas ingekort tot 1.1 km

De MKZ uitbraak bij Dokkum heeft de Gemeente Texel doen besluiten om haar toestemming voor de mooie buitenronde in te trekken.

Zestig van Texel-Opperhoofd Albert Hoven kwam gisteravond met een ontzettend vervelende mededeling aan het begin van de laatste vergadering over de Zes Uur van Texel. Naar aanleiding van de MKZ-uitbraak bij Dokkum was het MKZ-crisisteam van de Gemeente Texel gistermiddag in spoedzitting bijeen gekomen en één van de besluiten die genomen werd om het preventie-beleid aan te scherpen betrof helaas ons parcours: voor de mooie buitenronde werd de gemeentelijke toestemming ingetrokken.

Dat was en is dus even balen, balen, balen. Ik zal u al onze verdere discussie gisteravond over de logica van dat besluit besparen. Ook na een nachtje slapen spoken de gemengde gevoelens nog steeds in mijn hoofd rond, maar het is niet anders, we hebben er ons maar bij neer te leggen. Vooral in ons gastheerschap naar de enthousiaste lopers toe, voelen we ons aardig in ons hemd gezet. Zwermen toeristen fietsen en rennen over het hele eiland, en een gecontroleerd evenement (met voor de start citroenzuur-matten om alle eventuele ongerechtigheden aan de hardloopschoen-zolen in de kiem te smoren), over openbare, verharde wegen, kan geen doorgang vinden. Op zijn zachtst gezegd wat ongerijmd.

We gaan nu noodgedwongen de Zes Uur alleen op de wielerbaan laten verlopen. Dat wordt dus aanpoten voor Wilma Pauptit en Ton Smeets, want de doorkomsten van de solo worden des te frequenter. Een aantal van de posten van de buitenronde wordt nu gevraagd om als nummer-afroep-hulp bij Wilma & Ton te gaan fungeren, want die assistentie zal nu niet alleen de eerste maar de volle 6 uur nodig zijn. Gelukkig is dat ervaren, ingespeelde duo wel wat gewend, want vorig jaar waren er in Breda op de ValkenbergRun van 0.9 km ook een kleine 50 ultralopers actief, dus een 70-tal op de 1.1 km van Texel lukt misschien ook wel 😉 De taak van de Texelse ploeg hand-rondentellers wordt nu ook des te belangrijker, want alles wat eventueel bij het intypen in de solo-laptop van Wilma & Ton fout gaat, moet in die hand-registraties dan wel goed staan. Wellicht moeten we dus de continue video-registratie, die we oorspronkelijk zouden regelen maar op grond van de ervaringen in Stein – waar al 6 edities lang de video meeliep, maar waar de banden nog nooit geraadpleegd hoefden te worden – afbesteld hadden, toch maar weer organiseren. Waarom dit soort details in dit epistel? Omdat na afloop van de Zes Uur van Texel de uitslag waarschijnlijk ‘voorlopig’ zal zijn, en Ton wellicht nog een paar dagen daarna nodig heeft om alle onduidelijkheden op te lossen en de definitieve uitslag op te maken.

U bent nog steeds welkom op Texel, en na nog een paar nachtjes slapen zal ons (en hopelijk ook uw) humeur ongetwijfeld weer sterk verbeterd zijn. En dat parcours van 3.4 km houdt u wellicht tegoed als later toetje in de vorm van een tweede Zes Uur van Texel, zeker als die kers op de feesttaart maandagmiddag eenzaam op de schaal achterblijft ;-).

Texel, 12 april Martien Baars