UltraNed zet premie op verbetering Nederlandse ultrarecords

Dé website voor ultra- en marathonlopers looft een premie van f 500,- uit voor de eerstkomende verbetering van een Nederlandse ultrarecord.

De redactie van UltraNed, de site voor ultra- en marathonlopers, gaat de eerstkomende verbetering van een Nederlands ultrarecord belonen met f 500,-. Deze premie wordt uitgekeerd aan een man of vrouw die een nieuwe Nederlands record loopt op de 100 km, of op de 24, 12 of 6 uur. Wat begon als een ‘lokkertje’ voor de Zes Uur van Texel, is na redactieberaad omgezet en uitgebreid naar een meer algemene prikkel ter verbetering van één van alle bestaande Nederlandse records op de courante ultranummers. Voor alle duidelijkheid vermelden we ook dat het woord record officieel als bestprestatie gelezen dient te worden.

Vooralsnog stelt de redactie een eenmalige premie ter beschikking, op gevaar af dat de vier redactieleden het dubbele bedrag kwijt zijn wanneer onverhoopt binnen één wedstrijd zowel de beste mannen- als de beste vrouwenprestatie verbeterd wordt ;-). Het liefst zou de redactie natuurlijk een meer permanente, en ook wat hogere, premie in willen stellen. Om dat doel te bereiken hopen wij dat dit eerste gebaar onzerzijds tot spontane reacties van enthousiaste sponsors leidt. Ook gaan we mogelijke sponsors actief benaderen in de hoop het doel van een meer permanente premie te bereiken. Sponsors die mee willen werken met dit project zijn daarom van harte welkom en worden uitgenodigd om contact op te nemen met de redactie van UltraNed (redactie@ultraned.org).

De redactie van UltraNed wenst alle lopers, die ons gebaar als een extra uitdaging zien om een ultrarecord te willen verbeteren, veel succes toe. Bedenk echter wel dat een record ‘je overkomt’ en dat bewuste jachtpogingen het loopplezier aardig kunnen frustreren. De laatste verbeteringen van de voor Nederland relatief nieuwe 6 uurs-lopen (sinds 1993, Amersfoort) maar ook voor de al wat langer bestaande 12 uurs-lopen (met de première in Den Haag, 1988) dateren al weer van 4-6 jaar geleden. De 100 km (Winschoten, 1976) en 24 uur (Apeldoorn, 1984) kennen een al wat langere traditie in Nederland. De nationale bestprestaties staan nog steeds op naam van een vorige generatie ultralopers (sorry, Ron Teunisse), en dateren van 1990 of eerder. Binnen de redactie zijn er geen onderlinge weddenschappen afgesloten welk record als eerste waarschijnlijk verbeterd gaat worden en is ook niet over de ‘houdbaarheidstermijn’ van de UltraNed recordpremie gediscussieerd. Met nog 7 Nederlandse zes uurs wedstrijdmogelijkheden op de kalender van dit jaar (Breda, Den Haag, Hoofddorp, Cranendonck, Amersfoort, Almere, Epe), liggen daar natuurlijk wel de grootste kansen, temeer omdat Veron Lust er in Stein 2001 al zo dicht bij zat. Maar zie ons gebaar vooral ook als een roep om erkenning van jullie prestaties in een sporttak die nog steeds te weinig goede publiciteit krijgt.

{b}Er zijn de volgende spelregels:{eb}

1) Het nieuwe record moet worden verricht op een officiële door de KNAU of IAU erkende ultrawedstrijd. Een Nederlandse ultrawedstrijd dient dus vermeld te staan in de KNAU-wedstrijdkalender, of, wanneer een loop in een laat stadium tot stand gekomen is, tussentijds de wedstrijdstatus van de KNAU gekregen te hebben. Buitenlandse wedstrijden dienen voor te komen op de IAU Fixture List, of anderszins door IAAF en/of IAU als wedstrijd erkend te zijn.

2) Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een wegwedstrijd en een baanwedstrijd (zoals Epe 6 uur). Bij een wegwedstrijd moet het parcours vooraf gemeten zijn met de zogenaamde “Jones-counter” (dit is een IAAF / IAU voorwaarde), en een geldig meetcertificaat moet op het KNAU Bondsbureau, of bij een vergelijkbare buitenlandse instantie, aanwezig zijn.

3) Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijdscategorieën, dus alleen de absolute records voor mannen of vrouwen tellen (zie de lijst hieronder).

4) De prijs is uitsluitend bestemd voor atleten met de Nederlandse nationaliteit die in bezit zijn van een wedstrijdlicentie via een KNAU aangesloten atletiekvereniging

5) Alleen de nieuwe houder (m/v) van het record wordt beloond in geval meerdere lopers, in diezelfde wedstrijd, het voormalige record overtreffen.

6) Bij een ultraloop over meerdere ronden (zoals 100 km op 10 maal 10 km maar ook de tijdlopen 6, 12 en 24 uur) dient de rondenregistratie (laprecording) overlegd te kunnen worden (conform het IAU handbook second edition).

Als de anno 2001 te verbeteren Nederlandse ultrarecords gaat de redactie uit van de volgende lijst:
{fixed}{b}6 uur{eb}
Wim Epskamp 87.212 km(Stein, 1996)
Ria Buiten 70.145 km(Amersfoort, 1997)

{b}12 uur{eb}
Ron Teunisse 147.910 km (Amersfoort, 1995)
Ria Buiten 120.325 km*)(Den Haag, 1997)

{b}24 uur{eb}
Ron Teunisse 261.475 km (Apeldoorn, 1990)
Annie van de Meer 212.500 km**) (Rouen, 1986)

{b}100 km{eb}
Bruno Joppen 6.38.12 uur (Rodenbach, 1988)
Mareike Bestenbreur 8.51.47 uur (Lincoln, 1985)
{efixed}.

*) gecorrigeerd van 121.300 km, na officiële parkoersmeting in 1998

**) snelwandelend; M.Bestenbreur haalde hardlopend 208.606 km (Apeldoorn, 1986)