Chantal van der Geest en Mark Westerhof winnen Veluwezoomtrail

De Veluwezoomtrail, de Mozart 100 km en de Gran Trail Penalara, zomaar wat wedstrijden met Nederlandse deelname… (update)

Chantal van der Geest won de Veluwezoomtrail (52,2 km) in een tijd van 4.37.34 waarmee zij achtste werd in het algemeen klassement. Tweede werd Mieke Hekkers met 5.06.27 en derde Marijke Krutzen met 5.08.08, een dame met een goede marathon (2.55.51) die haar tweede ultra trail liep. Bij de mannen won Mark Westerhof in een tijd van 4.00.30, vlak voor Elbert Voogt in 4.02.51. Adriaan van de Eelaert werd derde in 4.25.33.

Een aantal lopers, waaronder Pascal van Norden (3.53.05), de Duitser Sebastiaan Francke (3.53.07), Jan Muller (4.03.11) en Ronnie Duinkerken (4.11.14) liepen verkeerd en zijn niet in de uitslag opgenomen. Pascal schrijft hier op het forum van Ultraplatform het volgende over: “Na 10km misten Sebastian Francke & ik een lintje/bordje van een afslag…ook Michiel Otten, Ronnie Duinkerken en een andere Duitser liepen de afslag mis. Samen zijn we terug gelopen en hebben hiermee 6km extra gemaakt. Na vinden van de juiste afslag is er een inhaalrace gestart, Sebastian en ik liepen op een gegeven moment weer op 4e & 5e plaats toen er op de heide weer iets mis ging. Al zoekende hebben we het finish gebied bereikt maar Sebastian en ik gingen via de verkeerde kant over de streep…meer km’s, snellere tijd…maar niet officieel via de route. Jammer…maar hoort ook bij Trails. Ik loop niet veel wedstrijden dan is het jammer als dit je gebeurt. Voordeel is dat ik de hele race met Sebastian heb op gelopen..leuke gast! Verder was het nat, winderig en modderig lekker pittig dus. Het was niet te merken dat het zomer is. Organisatie was goed geregeld, biertje na afloop heerlijk!” Pascal had volgens zijn gps bijna 60 km gelopen en de sprint van Francke gewonnen. Mark Westerhof kwam 7 minuten later van de goede kant en won de wedstrijd. Jan Muller liep verkeerd maar benaderde de finish wel van de goede kant: “Ook ik ben verkeerd gelopen bij de 45 km liep derde vanaf km 26 ongeveer, maar helaas miste ik ook een stukje, ben terug gebracht naaar het parcours en heb gewacht op de eerste twee en ben netjes achter hun aan naar de finish gelopen.” Van Ronnie Duinkerken staat er een verslag op Dutch Road Runners (http://www.dutchroadrunners.nl/profiles/blog/list) waarin Ronnie zijn zwerftocht omschrijft. Ronnie zou er op 28,5 km de brui aangeven, dus zijn vermelding in de uitslagenlijst is ten onrechte. Ronnie schrijft in zijn verslag de verstandige woorden: “Van de andere kant is trailen meer dan alleen maar zo hard mogelijk lopen, je zult ook voldoende scherp moeten zijn om zo geen routeaanwijzingen te missen.” Om vervolgens ook vast te stellen dat hij op dit moment sterk genoeg is om met de beste lopers mee te kunnen.

De korte trail werd bij de mannen gewonnen door David Hemstede en bij de vrouwen door Irene Kalter.
Op Chat’n’Run (en inmiddels ook op Dutch Road Runners) staat een leuk verslag van Bertus van Elburg, mede-organisator van de Salland Trail (volgend jaar op 9 maart!) Bertus combineerde onbedoeld de 27 en 53 km. Hij kwam Pascal tegen op de hei en heeft samen de nodige tijd verdaan om weer op het juiste pad te komen. http://www.chatnrun.nl/ of http://www.dutchroadrunners.nl/
De uitslagen zijn te vinden op http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2012/jun/24/rheden/L_Tot.html Met de toevoeging dat dit waarschijnlijk de voorlopige uitslagenlijst is, waarin nog veranderingen zullen komen.
Van de korte trail staat er een 12 minuten durend filmpje op You Tube wat een mooi beeld geeft van deze trail http://www.youtube.com/watch?v=a788q4h_t_4&feature=related

In Spanje is Robert Nieuwland derde geworden in de 60 km lange versie van de Gran Trail Penalara in een tijd van 7.15.00, een half uur achter winnaar Jose Irurozqui Soto. Een mooie prestatie van een van onze beste traillopers in een sterk bezette trail. Mark de Boer deed ook mee en liep een tijd van 10.03.56 uur, goed voor de dertigste plaats. Mark is naar eigen zeggen na de halve JKM niet meer in vorm gekomen, had te weinig tijd voor een goede acclimatisatie en was te weinig voorbereid op het technische karakter van deze Spaanse trail.
Robert Nieuwland schreef een verslag met foto’s voor MudSweatTrails http://www.mudsweattrails.nl/GTPenalara_2012 Aanbevolen!

In Oostenrijk is Bram van Rijswijk tweede geworden in de Mozart 100 km in een tijd van 9.24.46. Winnaar werd de favoriet Dave James in een tijd van 8.54.18. James is de huidige Amerikaanse kampioen op de 100 mijl trail. Derde werd de Oostenrijker Reinhold Schager in 9.26.28. Vooraf was moeilijk om in te schatten hoe zwaar deze loop was. Met 2020 hoogtemeters zeker zo zwaar als de Thüringer 100 km en Bodefelder Höllenlauf 101 km, maar gezien de tijd van James waarschijnlijk nog een stuk pittiger. Bij de dames won de Oostenrijkse Melanie Strasser in een tijd van 11.57.26, voor Sharon Gayter in 12.23.48. De strijd bij de dames werd in de laatste 15 km beslist. Bram liep de hele race op de tweede plaats, maar kreeg vanaf 70 km nog concurrentie van de verrassend sterk lopende Reinhold Schager.
Zie voor de uitslagen http://www.trackmyrace.com/nl/running/event-zone/event/mozart-100-2012/

Henri Thunnissen

NB. Wat betreft het verkeerd lopen in de Veluwezoomtrail: Een essentieel onderdeel van het traillopen is dat je goed op de route let. Bij een trail is het normaal dat lopers tijd kwijt raken aan het zoeken naar de juiste route. Zeker snelle lopers zijn hierbij nog wel eens in het nadeel. Alleen is het zelden van echte invloed op de uitslag van de wedstrijd. In 2006 liep Jeffry Oonk aan het einde van de 100 mijls trail La Ronde du Nutons van Les Coureurs Celestes terwijl hij op kop liep verkeerd door een mountain bike route te volgen, wat hem de overwinning kostte. In deze editie van de Veluwezoomtrail had het foutlopen ook invloed, want Pascal van Norden en Sebastian Francke hadden normaliter ruim gewonnen. Dat is jammer natuurlijk, maar doet niets af aan de prestaties van lopers als Mark Westerhof en Elbert Voogt die wel de goede route volgden.
De route van een trail markeren is lastig. Ik heb zelf de laatste 2 jaren Willem Mütze geholpen met het uitzetten van Limburgs Zwaarste. Je zet de route uit in een sukkeldrafje terwijl de koplopers veel harder lopen. Op veel punten is er geen goede plek te vinden om een markering aan te bevestigen. Daarnaast worden er markeringen weggehaald of waaien door de wind van een boom. In Limburgs Zwaarste wordt de eerste helft van de route op de wedstrijddag nog voorgelopen en bijgepijld. De route was ook in gps verkrijgbaar, als kaart op de site en op papier in omschrijving. Ook bij de Veluwezoomtrail heeft de organisatie hard gewerkt om de markering goed te verzorgen, was de route in gps beschikbaar en als kaart op de site en waren op de wedstrijddag de nodige vrijwilligers op pad om de wedstrijd in goede banen te leiden. In het filmpje van de 27 km zie ik veel linten hangen, niet alleen bij kruisingen maar ook als bevestiging dat je op de goede route zit. Aan het einde staan er op verschillende onoverzichtelijke kruisingen vrijwilligers die de lopers de goede kant uitwijzen. Maar hoeveel zorg je er als organisatie ook aan besteed, het gaat nooit helemaal goed. Ondanks alles heb ik toch eigenlijk alleen maar positieve geluiden gehoord over de Veluwezoomtrail.