Fyne Nature Marathon langs Meer van Neuchâtel

Wim van Amerongen vind dit een echte aanrader

Altijd leuk: onderweg naar een vakantiebestemming een nieuwe marathon ontdekken. Deze zomer is Piemonte het vakantiedoel want daar wordt op zondag 8 juli voor de 25ste keer La Fausto Coppi verreden. Twee weken ervoor wordt in Zwitserland de Fyne Nature Marathon gehouden. Op het oog een aantrekkelijke van punt naar punt marathon over mooie paden langs het Meer van Neuchâtel.

Vijf jaar geleden werd deze marathon voor het eerst gehouden. Het was een initiatief van marathonloper Marc-Henri Jaunin. “Op mijn veertigste wilde ik iets teruggeven aan mijn streek, die een marathon ontbeerde. Ik wilde andere mensen deelgenoot maken van het plezier dat ik aan het lopen van marathons beleef. Ook zij zouden dichtbij huis moeten kunnen ervaren hoe magnifiek het is om een marathon te lopen.”
Zelf liep hij er al zestig, waaronder bijna alle grote in de wereld, met als persoonlijk record 2 uur 27 minuten. Over het parcours hoefde hij niet lang na te denken: de paden langs het grootste meer van Zwitserland die Yverdon verbinden met Neuchâtel.

Op de atletiekbaan van Yverdon wordt het startschot gegeven na het niet overbodige advies om vooral veel te drinken want het wordt warm (25 graden). Na 2 km wordt het asfalt verlaten en volgt er een afwisselende en interessante route door bossen, langs wijngaarden, jachthavens en campings. Met bijna altijd het Meer van Neuchâtel zichtbaar aan de rechterkant. De ene keer als vergezicht, de andere keer pal langs het water waarin veel mensen vertier zoeken. Zwemmers, vissers, duikers, zonneaanbidders.

Veel enthousiaste aanmoedigingen stijgen op. Het geluid van koeienbellen klinkt me net als in andere Zwitserse marathons als muziek in de oren. Tussen 15 en 25 km moet er flink geklommen worden. Vanaf de heuveltoppen worden de vergezichten alleen maar mooier. Op papier lijken de obstakels dan achter de rug maar gelukkig ben ik aan de vooravond gewaarschuwd voor de keien, rotsblokken, helse bruggetjes en wortelstronken waarmee de kronkelende paden na het verlaten van Cortaillod bezaaid liggen.

Waarna in de slotfase langs het blauwe meer nieuwe ervaringen volgen. De blauwe pijlen op het wegdek wijzen de weg tussen boten die op het droge liggen. Ik loop langs een draaimolen en fonteinen en word in mijn 34-jarige carrière als marathonloper voor het eerst aangemoedigd door topless vrouwen. Ik moest er tot mijn 153ste marathon op wachten. De finish in het overdekte ijsstadion van Neuchâtel is sfeervol. 104 marathonlopers passeren de eindstreep en ongeveer evenveel estafettelopers.

Marc-Henri drukt me tijdens de prijsuitreiking de microfoon in de hand met de vraag hoe een Nederlander in Neuchâtel verzeild is geraakt. Al gauw blijkt dat we dezelfde passie hebben en hetzelfde plezier beleven aan marathons lopen in verschillende landen, steden en dorpen. Of het nu grote stadsmarathons zijn of kleinschalige evenementen, op snelle parkoersen of op lastige bospaden of in het hooggebergte.

In 2013 wordt de zesde editie van Fyne Nature Marathon gehouden op zondag 23 juni. Een aanrader!

Wim van Amerongen
(wimvanamerongen casema.nl)

Meer informatie: http://www.fyne-nature-marathon.ch/