Monschau 56K

Een mooie tweede plaats van Jeroen Romeijn in de Monschau Ultralauf.

Na 3KM roep ik naar achter – Andre Collet loopt op 60 meter – hij ziet de wilde herten niet….naar een vriendelijke Danke Schon vervolgen we onze weg. Ik probeer met veel bluf de wedstrijd hard te maken, ik vermoed dat hij me niet kent en ik prent mezelf in: je kan alleen winnen als je aanvalt. Vroeger lukt deze tactiek nog weleens, maar vroeger stond er op het naambordje van de tegenstander geen Collet!

Na 8KM komt hij langszij en tot KM17 lopen we samen op. Ik geniet van het samenlopen met een absolute Wereldtopper (6u45 op de 100KM). Na KM17 neemt hij de benen, hij laat er geen misverstand over verstaan wie de beste is vandaag (en ook morgen, en ook overmorgen). Het verschil tussen subsubtop en de absolute wereldtop wordt me de komende 39KM duidelijk.

De doelstelling vooraf was helder – niet teveel verwachten – sinds 52 dagen ligt er een hummeltje van 49cm in een wiegje naast ons bed en de werkweken van 50-55 uur zijn wekelijkse troef. 100-120KM trainen is dus het max, en dan is het gigantisch puzzelen en vooral op de meest onmogelijke tijdstippen en route’s proberen het beste er van te maken.

….toch stond ik met goede moraal aan de start, ik had niet voor niets 8 weken lang +100K getraind om hier een beetje te komen aankloten. Vanaf kiet erin vliegen en maar kijken wat er op mij pad zou komen. Toen ik om 5:30 in de kleedkamer Andre Collet zag wist ik gelijk dat het een taaie race zou worden. Niet door de tegenstand, maar ook door de 900 hoogtemeters die voor ons lagen. Nu is het hoogste punt van Sliedrecht 3 meter, dus dat helpt niet echt mee. Het parcours is schitterend, de drankposten super gevuld en de vele vrijwilligers langs de kant maken het een waar plezier om in Monschau te lopen. Dit alles op maar 2 tot 3 uurtjes rijden van de Randstad.

Na KM17 kom ik alleen te lopen en kies ik een tempo wat me na KM 54 kramp gaf toch achter mijn oren. Kortom alles gegeven en met realisme een buiging gemaakt naar Andre en tevreden zijn over mijn eigen optreden. Doel was sub4 en met 3:55:56 is de missie volbracht. Zelfs de tweede plek doet me deugd en dat is weleens ander geweest 😉

PS: Collet won de marathon reeds 6 maal op rij en is een groot sportman, niet enkel in zijn lopen, maar ook in zijn gedrag. Na 20K stuurde hij de voorfietser naar mij toe om me te voorzien van de nodige bekertjes cola en info over het parcours. Naast looples gaf hij me ook in hoffelijkheid een wijze les mee terug naar Sliedrecht.

Jeroen Romeijn