Eerste Coal Miner’s Trail

Verslag van Nico Modderkolk over de eerste Coal Miner’s Trail in Genk: “Ik zal niet gauw weer een hoogte onderschatten, want de ene 700 is de andere 700 hoogtemeters niet.”

Ik ben om 9.00 uur ter plekke bij de start op het mijnenterrein in Genk voor de 1e Coal Miner’s Trail 46K met 739 hoogtemeters op 11 augustus, Start om 10.00 uur, georganiseerd door Micha Havreluk. Er waren 40 deelnemers voor deze loodzware trail, we waren al gewaarschuwd op de site en later bij de start nog eens door Micha, dat we er ons niet op moesten verkijken. Want wat zijn nou 700 hoogtemeters voor een trail zou je zeggen, nou de waarschuwingen waren niet uit de lucht gegrepen zou achteraf blijken, van de 40 deelnemers waren er maar liefst 10 voortijdig uit gestapt.

Bij de start om 10.00 brandde de zon er al lustig op los en dit zou de hele loop zo blijven, slechts in het begin even wat schaduw maar voor 80% van het parcours de zon op het bolletje, voor mij als beginnend ultraloper een dubbel zwaar parcours, de zon en de 2 te beklimmen terrils (ontstaan door wat uit de gangen van de mijntunnels is gegraven) een keiharde ondergrond dus. Het parcours ging over 4 ronden van 11.5 km. waardoor je het misschien geen trail mag noemen, maar voor mij zeer trailwaardig, de eerste 6.5 km was een voorproefje, mooi glooiend met af en toe een klimmetje en veel prachtige singeltrails, de eerste verzorgingspost was op 6.5 km.

Direct na de verzorging een steile klim omhoog, zelf heb ik niemand op geen enkele klim zien lopen, wandelen omhoog was al spannend, het zwaarte punt lag dus duidelijk in het 2e gedeelte, daar kreeg je ongeveer alle hoogtemeters voor je kiezen, alles steil omhoog en idem weer omlaag, dus herstellen bij de afdalingen was er niet bij, een ontzettende aanslag op de achillespezen was het bij de meeste steile afdalingen, maar als je boven was werd je beloond met een geweldig uitzicht, de laatste 1.5 km. tot aan de finish was er nog veel vals plat en dat alles met de zon in je nek.

De verzorging was prima, de route was super goed uitgepijld en zeker een aanrader en uitdaging, voor mijn gevoel ook voor de meer bedreven trailrunner, ik moest tot het gaatje gaan, maar heb hem wel uitgelopen, in een voor mij respectabele tijd van 6:40:06 en dat terwijl ik deze trail alleen maar als voorproefje wilde lopen voor La Roche, de Fantome 50K op 19 aug, maar ik zal me deze week flink bij elkaar moeten rapen, wat een aanslag 🙂 maar een geweldige belevenis, ik zal niet gauw weer een hoogte onderschatten, want de ene 700 is de andere 700 hoogtemeters niet.

Ik heb in 2011 ooit een kaartje van mijn vrouw gehad toen ik net begon met het ultralopen met de volgende tekst en deze zal ik me vanaf nu ook zeer ter harte nemen:
“Respect the distance or the distance won’t respect you!
It will eat you up, spit you out and make you beg for mercy”

Nico Modderkolk
Stadskanaal