Trail des Fantomes 2012

Ondanks een vroege start werd het toch een warme editie van de Trail des Fantomes.

La Roche en Ardenne is een soortement van Nederlandse enclave in Franstalig België. Als je er ’s zomers komt kan je over de hoofden van de Nederlandse toeristen lopen, die ver in de meerderheid zijn. In La Roche en Ardenne worden meerdere hardloopwedstrijden georganiseerd, waaronder de Trail des Fantomes. De naam van de trail refereert aan het spook, die gehuisvest is in de plaatselijke kasteelruïne. Er worden een korte afstand van 25 km en een lange afstand van 50 km aangeboden. Ook wat deelnemers betreft overheersen hier de Nederlanders: In 2012 liepen er over beide afstanden samen meer Nederlanders dan Belgen! Het parcours is pittig met veel positieve hoogtemeters, steile afdalingen en beklimmingen en passages door de Ourthe, een trail uit het boekje! In 2010 bij de eerste editie verrasten Mike Buijck met een tweede plaats bij de mannen en Anita Joziasse met de overwinning bij de dames. Vorig jaar won Thomas Dunkerbeck en werd Bas Koenders tweede. Ook in de korte trail stonden er in die eerste 2 jaar Nederlandse lopers op het podium. Bij deze een welgemeend excuus aan onze Vlaamse lopers: Wij Nederlanders kunnen er maar niet aan wennen dat we als inwoners van het laagland steeds beter worden in het traillopen. Dat Belgen winnen vinden we logisch, maar dat wij als Nederlanders dat doen is elke keer weer een verrassing. Hoezo minderwaardigheidscomplex…..

In 2012 was de 50 km afstand van de Trail des Fantomes tevens het Belgisch kampioenschap lange trail. Een kampioenschap overigens met maar beperkte waarde. Wouter Hamelinck schreef op zijn weblog een kritisch verhaal over de organisatie die het Belgisch kampioenschap organiseert http://blog.ptityeti.be/2012/01/btrf-belgian-trail-running-farce/ Het komt erop neer dat de organisatie die de kampioenschappen uitvaardigt, de BTRF, een commerciële organisatie is die de kampioenschappen toebedeelt aan wedstrijden waar ze zelf financieel aan verbonden zijn. Dat is niet erg zuiver dus. Die kant moeten we in Nederland niet op. Om Belgisch kampioen te worden moet je ook lid worden van de BTRF. De uitslagen zijn inmiddels bekend, maar de uitslag van het Belgisch kampioenschap nog niet. De uitslagen zijn te vinden onder: http://www.sport-events.be/new/uitslagen-trail-des-fantomes-2012

Op de startlijst voor de 50 km stonden bijna 200 lopers/loopsters, waarvan er uiteindelijk 138 de finish haalden. Hoeveel van de 60 lopers er zijn uitgevallen weet ik niet. Ik denk zelf dat de nodige lopers gezien de enorme hitte niet van start zijn gegaan. Want warm was het met ruim 35 graden. Een positief punt van de organisatie is de vroege start van de 50 km. Met de start al om 7 uur werd er het eerste deel van de trail in relatieve koelte gelopen. Een groot deel van de loop was schaduwrijk en de passages door de Ourthe zorgden voor de nodige afkoeling. Rinus van der Wal deed mee en maakte een leuke film impressie zoals wij van hem gewend zijn: https://www.facebook.com/photo.php?v=3794623349021 (NB. deze link werkt niet, zie voor de link http://forum.ultraplatform.nl//viewtopic.php?p=4884#p4884 ) Rinus maakt ook nog een verslagje van de Trail wat te zien zal zijn op zijn weblog: http://www.rinusrunning.nl/ Op DutchRoadRunners staan nu al 2 verslagen van de Trail des Fantomes, waaronder een van Ronnie Duinkerken en daar zal de komende dagen nog wel wat bijkomen http://www.dutchroadrunners.nl/ Ook op MudSweatTrails (http://www.mudsweattrails.nl/ ) zal de komende periode wel wat over deze Trail komen, al was het maar omdat een van de mannen achter deze site, Patrick Franken, keurig tweede werd bij de mannen op de 25 km. Bij de mannen zeg ik, omdat de beste vrouw Veerle van Hoeck voor Patrick Franken eindigde op de tweede plaats in het algemene klassement, maar net achter winnaar Vincent Guebs. Bij de 50 km wist Thomas Dunkerbeck zijn stunt van vorig jaar niet te herhalen. Hij werd vierde. Ronnie Duinkerken werd knap zesde. Ronnie is een talent die het afdalen steeds beter onder de knie begint te krijgen. De nog erg jonge Belg Steven Pauwels won, na een sterk gelopen tweede helft in een tijd van 4.56.39. Jean-Francois Charlier werd tweede en Thomas Beirnaert werd derde. Bij de vrouwen won Sandy van Landeghem in 5.39.15 met grote voorsprong voor Anouk Doore en Iasabelle Wasmes.

Voor Ultraned geldt: Verslagen over deze leuke trail zijn van harte welkom ook van onze Vlaamse lezers!

Henri Thunnissen