Een perfecte nachtloop

Verslag van Martin Dekker, mede-organisator van de Tartan6uurse. Martin: “De loop start om 0.00uur ’s nachts en wordt geheel in het donker gelopen. Wel staat er om de 10 meter een kaarsje langs de baan, ruim 40 in totaal!”

Een perfecte nachtloop, andere woorden die de lading beter dekken heb ik even niet. Voor mij was het de tweede maal dat ik de tartan6uurse heb georganiseerd. Tijdens mijn vrijwilligerswerkzaamheden bij de JKM editie 2012, had ik eigenlijk al opgevangen dat er, onder de ultra atleten, best wel wat animo zou zijn voor een nachtloop. Het was dan ook mooi om te zien dat na een aantal weken de inschrijvingen voorbij te zien komen. Zo achteraf was er een hele mooie mix van atleten, ultralopers en ‘reguliere’ hardlopers. Waar ik tijdens de editie van 2011 nog uitsluitend met 12 ‘loopvrienden’ en ‘loopkennissen’ liep, liepen er dankzij de publicatie op Ultraned 24 atleten in de baan!

De tartan6uurse is ontstaan omdat ik afgelopen jaar een wedstrijd in september wilde gaan lopen, alleen was er geen wedstrijd die mij op dat moment aansprak. En ja, wat doe je dan? Je organiseert gewoon zelf een loop, een loop die geheel naar je eigen ‘smaak’ is ingedeeld. En dat mijn smaak wat anders is dan het ‘standaard’ loopje, is wel duidelijk. De tartan6uurse is een 6 uur durende loop op de 400m tartanbaan van AV Suomi. De loop start om 0.00uur ’s nachts en wordt geheel in het donker gelopen. Wel staat er om de 10 meter een kaarsje langs de baan, ruim 40 in totaal! En na de loop gaan we niet meteen douchen en naar huis, nee, we gaan gewoon nog even gezellig met z’n allen ontbijten, even rustig napraten! Maar het belangrijkste van de loop is dat het geen wedstrijd is. O.k., er is een uitslag, maar geen wedstrijd uitslag! Nee, tijdens deze loop kan je gewoon het nachtlopen trainen, een loopschema uitproberen of gewoon lekker met je loopvrienden wat rondjes draaien!

Vanaf 22.00uur druppelde de atleten de kantine van AV Suomi binnen. Vanaf het eerste moment was er een hele gemoedelijke sfeer, voor mij een moment van veel dat ik vele handen heb mogen schudden. Het was goed om te zien dat alle atleten die zich niet hadden aangemeld, allen waren gekomen, sommigen zelfs hardlopend (Wilma en Erwin)! Na een kort praatje van mijn zijde, werden we door Ans Oudejans, exact om 0.00uur, weggeschoten, de loop kon beginnen.

Wel moet ik erkennen dat de combinatie van het organiseren en het lopen van een loop, erg vermoeiend is. Gelukkig maken vele handen werk licht, maar toch…. Je bent best wel met veel zaken tegelijk bezig, inkopen, timing, vrijwilligers, logistiek, sponsoring, vereniging en natuurlijk de atleten. Gelukkig heb ik me tijdens het lopen geheel van het bovenstaande kunnen afsluiten, wel dankzij de geweldige vrijwilligers! Ik had met Carel Schrama afgesproken om de gehele 6 uur samen te lopen, voor hem een bescherming en voor mij een stok achter de deur. Vanaf het moment van de start konden we gebruikmaken van onze vele gezamenlijke trainingsuren van het afgelopen half jaar. Na een 4-5 tal ronden zaten we geheel in onze flow. En dat we in onze flow zaten was heel duidelijk, er zat nog geen 2 seconden verschil tussen de rondjes! Na 5½ uur heel vlak te hebben gelopen, konden we nog lekker even versnellen, niet echt gemakkelijk, maar toch lekker versnellen! Het was leuk om te zien dat iedereen een ‘eigen’ strategie had. De loop was voor vele een stevige training, maar ik heb ook echte ‘prestaties’ op de baan gezien, qua afstand maar ook qua snelheid.

Overall ben ik dik tevreden. Het weer zat deze editie mee, geen onweer als vorig jaar, maar een mooie heldere nacht met een volle maan. Er zijn geen ongelukken gebeurd, geen nare gebeurtenissen geweest. Na de loop zijn de meeste atleten blijven hangen voor het ontbijt, een super gezellig moment. Na een zo’n loop kan je eigenlijk nog maar één ding besluiten: volgend jaar gewoon weer een nieuwe editie van de tartan6uurse! (planning 31 augustus op 1 september 2013)

Martin Dekker
(infomartinloop.nl)
Voor deelnemers en uitslagen editie 2012: http://martinloopt.nl/tartan-6uurse/uitslag-2012/