Winschoten 50 en 100 km

Een korte voorbeschouwing op de 50 km, plus nog wat interessante namen van lopers die wat later inschreven voor de 100 km.

Waar de organisatie van de RUN altijd goed voor heeft gezorgd is de steun van de gemeente. Eerst de gemeente Winschoten en nu Oldambt. De burgemeester van de gemeente Oldambt, Pieter Smit, lost het startschot van de 50 km. De voormalig race-director van de RUN, Liesbeth Jansen, schiet de 100 km lopers op pad. De afgelopen dagen zijn er nog een paar interessante aanmeldingen binnengekomen voor die 100 km. Zoals oud-toppers Paul Beckers (voormalig wereldkampioen 24 uur) en Karl Graf. Geen van beiden zullen meedoen om de prijzen, hoewel Karl Graf die vanwege zijn gezondheid een aantal jaren niet heeft gelopen dit jaar wel een goede 24 uur liep met 214,440 km. De nummer 3 van het Tsjechisch kampioenschap 100 km, Miroslav Kadlec, gaat wel een kans maken om hoog te eindigen. In het door Daniel Oralek gewonnen kampioenschap liep Kadlec vorig jaar een tijd van 7.40.39. Interessant wordt het debuut van Jan Muller op de 100 km. Jan Muller liep een aantal sterke trails in afstanden van 50-60 km. Misschien kan hij meedingen om de podiumplaatsen voor het NK 100 km. Mogelijk kan Dik Jagersma dat ook. Dik Jagersma loopt graag in Winschoten en liep daar in 2009 een tijd van 8.41.37, waarmee hij een beste Nederlandse prestatie in de M55 klasse liep.

Voor de 50 km is de favoriete bij de vrouwen de Duitse Simone Stöppler, die vorig jaar nog meedeed in het Duitse team aan het WK 100 km in Winschoten waar ze toen 9.10.33 liep. De grootste concurrente van haar wordt waarschijnlijk Bernadette Schuurman van de Winschoter vereniging AV Aquilo. Het wordt het debuut van Schuurman op een ultra afstand. Ze is pas op latere leeftijd gaan lopen en bleek zeer talentvol te zijn. Ik ben heel benieuwd waar zij op uit gaat komen. Ik denk niet dat een van deze vrouwen onder de 3.50 gaat lopen. Als de winnares onder die tijd loopt dan krijgt ze een uitnodiging voor de 50 km IAU World Trophy finale in het Italiaanse Vallecrosia-Bordighera op 20 oktober. Dit is zeg maar het officieuze 50 km wereldkampioenschap. Het is een open wedstrijd die iedereen kan winnen. Maar in een twintigtal 50 km wedstrijden kunnen de beste lopers/loopsters een uitnodiging verdienen van de IAU, de associatie voor ultralopers. Die uitnodiging houdt in dat de lopers/loopsters een deel van de reiskosten terugkrijgen en rond de wedstrijd een 3-tal nachten in een hotel volpension krijgen. Op die manier probeert de IAU de beste lopers en loopsters aan de start te krijgen. Vorig jaar was de finale in Assen en die wedstrijd was een spektakel.

De winnaar op de 50 km bij de mannen moet voor een invitatie een tijd lopen van onder de 3.20. De enige die daartoe in staat lijkt is de jonge Duitser Jan-Hendrik Hans die in zijn eerste ultraloop op de 50 km een tijd van 3.23.59 liep. Hans heeft een PR van 2.43.36 op de marathon staan. De Nederlander Arie van Houwelingen heeft een PR van 2.48.17 staan op de marathon. Arie traint onder de begeleiding van veelvoudig Nederlands Marathonkampioen Luc Krotwaar en liep de 50 km van Winschoten vorig jaar als training in een tijd van 3.50.06. Als hij de 50 km als wedstrijd loopt moet een tijd van rond de 3.30 mogelijk zijn voor hem. De Belg Wouter Decock maakte dit jaar veel progressie. Hij liep een aantal goede trails, bijna 80 km op de 6 uur en een 100 km in 7.59.47. Wouter moet in Winschoten in staat zijn om rond de 3.35 te lopen.

Aan de 100 km doen 62 lopers/loopsters mee, aan de 50 km 74, 247 estafette-teams en maar liefst 333 kinderen die de Lutje run lopen. Het wordt weer gezellig druk in Winschoten. De weersverwachting ziet er voor komende zaterdag goed uit: Geen regen, niet te warm en geen harde wind.

Henri Thunnissen