Marathon Meerssen 2012

Jef van de Weerdt liep de warme 2012 editie van de Marathon Meerssen: “Tijdens de start kregen we de zegen van de deken……..hoe verzin je het een deken met die warmte!”

Beste loop/vrienden,

De stelling dat we steeds langer LEVEN wil ik toch een beetje bijstellen, we LEVEN niet langer maar we gaan gewoon wat later DOOD! Dat kwam bij mij op bij de laatste 15 km van de marathon van Meerssen…..mensen wat heb ik afgezien!

Na de marathon in de Dolomieten (30 juni) waar ik net voor de limiet (8 uur) gefinisht was ,heb ik zoals dat zo mooi heet “wat rust gepakt” dus wel blijven lopen…. maar weinig getraind! Vakantie, terrasje enz. en je hebt zo een paar kilo er bij “gepakt”…moddervet voelde ik mij! De training weer wat serieuzer opgepakt en op het vlakke ging het nog wel, maar zodra ik de Limburgse heuvels opzocht was het ploeteren geblazen, geen kracht meer in de benen. Dan maar geen Monschau marathon….en werd het volgende doel de marathon van Meerssen. Het fenomeen Jo schoonbrood nog even opgepikt en om 10 uur zijn we bij de sporthal waar Jo zich nog even wat laat masseren….ik ben 3 maanden jonger als Jo… dus ik heb dat nog niet nodig.

Ben je er “alweer” zei mijn broer toen ik na 1 jaar weer eens voor de deur stond ,de vorige keer was het 5 jaar geleden dat we elkaar hadden gezien! hij woont 100m van de start, dus dat is wel zo makkelijk om je daar om te kleden (rare snuiters zijn dat toch die van de Weerdts!). Nog even over zijn lange afstand vliegers (postduiven) gebabbeld en ik kon om 11.30 uur zelf mijn “wieken” uitslaan. Tijdens de start kregen we de zegen van de deken……..hoe verzin je het een deken met die warmte! De eerste km voelde ik de zon al flink in mijn nek branden, het zou 28 graden worden en bij de beklimming van de Kruisberg merkte ik dat ik geen super benen had, uitlopen was de enigste optie….. meer zit er helaas niet in vandaag vrees ik (5km 27.31). Samen met Johan Jorissen en Huub Koolen nemen we de 2e heuvel in Bunde, 10 km (57.23). Of het nu kwam dat wij bij vliegveld Aachen-airport waren weet ik niet maar eerst “vliegt’ Huub (de oudste deelnemer) bij mij weg en na enig aandringen van mij “vliegt” ook Johan weg en die begint me toch aan een inhaal race niet te geloven zeg, als wij weleens samen trainen ben ik altijd onder de indruk van zijn talent voor de lange afstand, een marathon vond hij nog te vroeg zei hij altijd….ik wil eerst nog wat leren van een ervaren loper zoals jij….nou bij mij ben je snel uit geleerd zei ik…..jij hebt talent en ik niet! En dit jaar heeft hij de stap gewaagd en hoe, hij loopt de ene na de andere marathon en meer. Hij finisht als 18e ..in een tijd van 3.32. en de 2e ronde (21 km) in 1.37….die heeft echt gevlogen ….(wat een gefladder vandaag)

Waar waren we gebleven? o ja bij km 10 …..en het gaat nog altijd niet geweldig met mij 15 km (1.29.44) na het vals plat in Genzon (het hoogste punt) gaat het bijna 2 km berg af en het gaat meteen al een stuk beter….en haal zelfs wat halve marathon lopers in…de heuvel in Schietencoven kom ik redelijk boven en de eerste ronde zit er bijna op 21km (2.05.21). De terrasjes op de sfeervolle markt zijn goed bezet als ik als 51e aan de 2e ronde begin, de benen voelen als lood als ik de kruisberg op “kruip”, op de Dennenberg moet ik zelfs een stukje gaan wandelen om boven te komen (25 km:2.33.45) en het zal moeilijk worden om onder de 4.30 uur te komen reken ik uit. Wat een afgang……. ik moet stukjes gaan wandelen, maar opkomende kramp dwingt me er toe, ondanks dat ik al 2 maggi blokjes op heb geknabbeld….ik ben gelukkig niet de enige die het moeilijk heeft 2 jonge lopers die mij een paar km terug nog inhaalden staan aan de kant, een van de twee pikt nog even aan, we babbelen nog wat…mag ik vragen hoe oud u bent vraagt hij beleefd…bijna 62 jaar zei ik. Een stukje verder houdt hij het voor gezien.

(35 km: een heel slechte tijd) in de lange afdaling naar Waterval wil ik wat tijd goed maken….en ja wel hoor …kramp in beide benen, gelukkig is Jan Gullikers me komen “hazen” en houd mij vast zodat ik niet omkieper!….Waterval lijkt wel Waterloo! …gelukkig weet ik uit ervaring dat als de verschrikkelijke pijnen voorbij zijn (nu overdrijf ik echt niet) het dan plots weer beter gaat ,en inderdaad de volgende klim in de Putstraat kom ik goed boven en ik kan steeds langere stukken blijven lopen….in de verte zie ik een loper in een rood shirt… is dat Huub? ….ja …en hij heeft het ook heel moeilijk, ik heb het ergste gehad en de laatste 2km gaan weer redelijk vooruit…….en nader Huub tot op 30 sec en passeer de streep (schrik niet) in een tijd van 4.42.10…… en nu komt het, als 52e van de 54 “helden” die deze toch wel zware marathon uitliepen, dus nog net niet als laatste. Maar goed we LEVEN nog…. al ben ik wel een paar keer DOOD gegaan de 2e ronde.

Deze zware maar mooie en perfect georganiseerde marathon verdient meer dan 75 deelnemers……enig minpunt is de late starttijd, is het een idee om de marathonlopers om 10 uur op een andere plek te laten starten?

Dit was na La Roche en de Dolomieten mijn 3e (zware) marathon in 4 maanden en de 53e in totaal, dus nog 12 te gaan tot aan mijn pensioen en als het aan Rutte ligt krijg ik nog een paar jaar extra.

Jef van de Weerdt

Voor een verslag van Jo Schoonbroodt zie zijn website: http://www.mergellandmarathon.nl/result12.html#mergel
Voor meer info over de Mergelland marathon en de uitslagen van 2012 zie: http://www.marathonmeerssen.nl