Marathonweekend

Een weekend met de marathons van Berlijn, Zwolle en Oostende. Een kort verslag met de links naar de websites met uitslagen.

Naast een ultraloopklassieker als de Spartathlon, werden er dit weekend ook de nodige marathons gelopen. Met als belangrijkste natuurlijk de marathon van Berlijn. Vorig jaar werd hier een nieuw wereldrecord gelopen en dat moest dit jaar natuurlijk verbeterd worden. Dus worden er een aantal sterke lopers en goede hazen ingevlogen en dan kan het circus van start. Op het moment dat zo’n aanval op het wereldrecord lukt heb je nog een wereldrecord, maar als het niet lukt heb je een saaie geregisseerde race. Wat is een marathon als die van New-York dan een verademing! Er werd overigens sterk gelopen in Berlijn met de winnaar Geoffrey Mutai in een tijd van 2.04.15 en nummer twee Dennis Kimetto in 2.04.16. Voor Kimetto was dit zijn debuut! Bij de dames won Abero Kebede in 2.20.30 voor Tirfy Tsegaye in 2.21.19. Er deden de nodige snelle Belgische en Nederlandse marathonlopers mee, want het parcours in Berlijn is snel en de weersomstandigheden vaak goed. Zeker in deze editie waren de omstandigheden ideaal. De Belg Patrick Dortu was het snelst met 2.22.36. Casper Koelma was met 2.28.40 de snelste Nederlander. Als Oost-Groninger ben ik zo chauvinistisch om de tijden van Iwan Kamminga (2.31.34) en Jan Stuursma (2.32.05) te vermelden. Bij de vrouwen liep de Nederlandse Ingrid Prigge een tijd van 2.48.15. De deelname aan deze marathon was weer overweldigend met 34.450 lopers/loopsters die de finish haalden. Het parcours van de marathon is mooi en Berlijn is een fantastische stad. Dus al die mensen die aan hun marathon een korte vakantie hebben vastgeplakt hebben een heerlijk weekend achter de rug.
Zie voor alle info en uitslagen http://www.berlin-marathon.com

Er zijn ook marathons voor lopers die niet houden van de grootschaligheid van zo’n grote stadsmarathon. Zo’n marathon is de Marathon van Zwolle die dit weekend voor het eerst werd georganiseerd. Als ik de reacties van de deelnemers lees was het een zeer geslaagde marathon, voor herhaling vatbaar. In totaal 374 mensen haalden de finish. Winnaar werd Peter Bruinsma met 2.46.37, voor Erik Kuijer met 2.49.52. Bij de dames waren de tijden wat minder, maar de onderlinge strijd spannend. Angeli Poppe won in 3.17.21 voor Patries Zijlstra in 3.19.44. Opmerkelijk was de deelname van Erben Wennemars, die behalve schaatsen ook heel behoorlijk kan hardlopen getuige zijn 2.53.48 op de marathon.
Zie voor alle info en uitslagen http://www.marathonzwolle.nl/

Een derde marathon, was de marathon van Oostende. Hier haalden 239 mensen de finish binnen de limiet. Die limiet stond met 5 uur dan ook wat scherper dan in Berlijn waar de laatste loper een tijd van 7.46 liep. De winnaar in Oostende was Nico Serroen in een tijd van 2.31.27 voor Bart de Wispelaere in 2.37.16. Bij de vrouwen won Chris Peeters in 3.19.40 voor Danielle Deley in 3.28.00. Het is een landschapsmarathon in een grote ronde met wat heen en weer stukken en voert langs zee en vooral door de polders. Geen parcours voor snelle tijden, maar wel om te genieten van het mooie landschap.
Zie voor alle info en uitslagen http://www.marathonoostende.be/

Henri Thunnissen