Verslag Marathon Zeeland

Ronald Willemsen speelde een thuiswedstrijd in de Marathon van Zeeland.

Altijd op de eerste zaterdag van oktober vindt de Marathon Zeeland plaats, volgens kenners de zwaarste, en volgens de meesten de mooiste marathon van Nederland. De zwaarte zal dan ook mede van het weer afhankelijk zijn, met ongeveer 10 km. strand en met hoog water kan het zwaar worden, en als de wind ook nog een rol gaat spelen zoals in het jaar 2009, dan kan het afzien worden. Dit jaar tijdens de tiende editie waren de omstandigheden ideaal. Laag water, waardoor het strand redelijk te belopen was, de wind schuin achter, zonnig, afgewisseld met wolken en een graad of 14. Omdat er dit jaar enkele sterke atleten uit het buitenland zouden meedoen, zou het parcoursrecord uit 2010, gelopen door Nouredine Athamna uit Algerije met 2.33,50, en dit jaar ook weer van de partij, wel eens kunnen gaan sneuvelen.

Aangekomen in de startplaats Burgh-Haamstede, een kwartier van waar ik woon, want we hadden vandaag een thuiswedstrijd, was het weer een gezellige drukte, en was onze startplaats de finish van de mountainbikers, die in alle vroegte waren vertrokken vanuit Zoutelande, en dus de route in tegenovergestelde richting hadden afgelegd. Even bijpraten met alle bekenden, en 5 minuten voor de start het startvak in waar ik naast Giel Joziasse kwam te staan, die afgelopen woensdag terug is gekeerd uit Griekenland na deelname aan de Spartathlon, die hij helaas mede door de hitte niet heeft kunnen uitlopen. Vandaag zou Giel zijn dochter Anouk bijstaan, die haar eerste marathon liep en direct maar 9de is geworden bij de dames senioren in een tijd van 4.19,32. Moeder Anita werd 4e bij de dames 45 met een tijd van 3.39,10, dus dat zit wel goed bij de Familie Joziasse.

Nadat ik zelf in The coal miners trail mijn eerste DNF had op 11 augustus, en daarna 4 weken niet heb kunnen lopen door een slijmbeursontsteking in de bovenarm had ik niet al te hoge verwachtingen over deze marathon, maar gewoon rustig uitlopen. Op 16 september liep ik al wel de verkorte biermarathon (28 km) wat zonder moeite ging, en ook de 6 uur in het Amsterdamse bos van vorige week ging redelijk, maar dit alles op het gemakje. Na de eerste kilometers met Joeri Schepers gelopen te hebben, toch maar het tempo laten zakken, mede omdat het de bedoeling was ook morgen te starten op de wandelmarathon. Een tijd had ik niet echt in gedachte, maar 4.36 uur……. Pfffff, de slechtste ooit gelopen, zelfs die verschrikkelijke uit 2009 was beter. Al met al toch een goed gevoel, ik was na afloop redelijk fit, en had besloten dat als ik deze 3 weken goed doorkwam (met deze week toch al 15 loopuren), ik zou starten in de langste nachtloop (24 uur) op 21 december. In Steenbergen ging het in de nacht niet goed, dus kunnen we nu kijken of het beter gaat.

De marathon werd gewonnen door de Italiaan Hicham El Barouki met inderdaad een nieuw parcoursrecord: 2.29,55. Tweede werd de winnaar van 2010, Nouredine Athamna uit Algarije met 2.34,45. Derde de Belg Anthony Pochet in 2.39,07. Tijdens deze tiende editie was het de eerste keer dat er geen Zeeuwse deelnemer op het podium stond, Remy Vasseur uit Vlissingen werd knap 4e met een tijd van 2.41,47. Dit is de 2e tijd ooit gelopen door een Zeeuw op deze marathon. Bij de dames won Marlies Kort in 3.01,34 voor Anjolie Engels in 3.03,15 en Irma Heeren in 3.14,04. Hier wel alle uit Zeeland of Zeeuwse achtergrond.

Verder verdienen de organisatie en alle vrijwilligers een compliment, want op vrijdagavond de ladiesrun met meer dan 1000 deelnemers, zaterdagochtend de mountainbikers met enkele honderden deelnemers, de marathon met 1500 starters, diverse wedstrijden voor de jeugd, en zondag de wandelmarathon met 3500 deelnemers was het een prachtig sportweekend in Zeeland.

Ronald Willemsen.