TransEurope Footrace: Nog 10 dagen te gaan (update)

Het kan eigenlijk niet meer fout gaan voor Ria Buiten. Bij de mannen lijkt het podium duidelijk.

In de TransEurope Footrace werd vandaag 11 oktober etappe 54 gelopen, een etappe van 57 km. Deze etappe werd bij de mannen gewonnen door de Duitser Henry Wehder die verrassend genoeg ook het algemeen klassement aanvoert. Met nu nog 10 dagen te gaan heeft hij een voorsprong van ruim 5 en een half uur op zijn landgenoot Robert Wimmer, de winnaar van de eerste TransEurope Footrace in 2003. Iets over de helft, in etappe 33 nam Wehder de leiding over van Wimmer. Daarna won Wehder alle etappes op etappe 41 na, die de Noor Trond Sjavik won, de nummer 3 van het klassement. De strijd om de eerste plek bleef een tijdlang spannend, maar met 10 niet al te lange etappes in het vooruitzicht lijkt de strijd tussen Wehder en Wimmer toch wel gestreden. Trond Sjavik heeft de strijd om de tweede plaats een week geleden al opgegeven. Hij heeft op zijn beurt weer een ruime voorsprong op de Fransman Jean-Claude le Gargasson die de laatste tijd sterk loopt.

Bij de vrouwen zijn alleen Ria Buiten en de Japanse Kazuko Kaihata nog in de wedstrijd. De andere Japanse, Saeko Kishimoto, loopt nog wel mee maar miste etappe 50 en komt dus niet meer in het klassement voor. Op de website van de TransEurope Footrace kon ik niets over haar uitvallen vinden. Organisator Ingo Schulze schrijft wel dagelijks verslagen, maar daarin heeft hij het vooral over de organisatorische kant en bijna niet over de deelnemers. Ria Buiten heeft een enorme voorsprong van ruim 60 uur opgebouwd op Kaihata. Er kunnen natuurlijk nog gekke dingen gebeuren. Zo viel in 2009 de Japanse Hiroko Okiyama in de laatste week in etappe 58 uit terwijl ze op dat moment in het algemeen klassement nog een voorsprong van 23 uur had op de latere winnares Furuyama Takako. Okiyama leek langzaam te herstellen van een blessure, maar in haar nadeel was dat de etappes in het laatste deel in Noord-Zweden erg lang waren, een aantal zelfs van over de 90 km. Dan is het moeilijk om te herstellen. De 10 etappes die nu nog volgen zijn gemiddeld 57 km lang, waarvan maar 1 etappe boven de 70 km. Ria heeft tot nu alle etappes gewonnen en loopt er nog goed bij. Ze loopt mooi constant en het kan gewoon niet meer fout gaan. Dat zou een prachtige prestatie zijn van Ria, toch wel een hoogtepunt in haar toch al imposante ultraloop carrière.

Het is nog even spannend de komende anderhalve week. Voor alle info over de TransEurope Footrace zie de website http://www.transeurope-footrace.org

Henri Thunnissen

Update:
Er zijn inmiddels nog maar 5 dagen te gaan en er zijn geen veranderingen. Behalve dat de derde dame, de Japanse Saeko Kishimoto, nog gewoon in het klassement staat. Door een technische storing was haar tijd niet verwerkt. Ria Buiten had gisteren een wat mindere dag en won voor het eerst de etappe niet, maar vandaag in etappe 59 ging het weer beter. De lopers/loopsters kunnen natuurlijk nu ontspannen, de klassementen zijn gemaakt. Er volgen nog etappes van 71 km, 54 km, 62 km, 53 km en 49 km. Zondag 21 oktober eindigt deze derde editie van de TransEurope Footrace in Gibraltar. Deze bijzondere etappeloop werd drie keer door Ingo Schulze georganiseerd. Dit is zijn laatste organisatorische kunststukje. Of er in de toekomst iemand het stokje gaat overnemen is nog niet duidelijk. Wel heeft Nederland in alle edities lopers/loopsters gehad, met de achtste plek van Cor Westhuis in de eerste editie van 2003, de vijfde plek van Jan Nabuurs in 2009 plus Ubel Dijk en Theo Kuijpers als finishers en nu een eerste plek van Ria Buiten bij de vrouwen.