Rondje Zuiderzee 2013: Inschrijven voor 1 december

Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni wordt volgend jaar rond de voormalige Zuiderzee gelopen met de tjalk de Bruinvisch als uitvalsbasis. Een tocht geschikt voor hardlopers én wandelaars.

Ik ben afgelopen jaar mee geweest met de etappeloop rond de Waddenzee met de mooie naam Eilandhoppen. Op de eerste avond werd al duidelijk dat de planning afhing van de wind en het tij en werd besloten om de tocht andersom af te werken in verband met de wind. Uiteindelijk hebben we op Ameland, Terschelling en 2 dagen op Texel gelopen, naast 2 dagen door Friesland en de laatste etappe over de Afsluitdijk. De tocht was een belevenis. We werden van eiland naar eiland vervoerd door de tjalk de Bruinvisch, wat ook onze slaap- en leefplek was. Ik herinner mij een nachtelijke vaartocht door een slingerende ondiepe vaargeul en de laatste avond toen we bij zonsondergang op zeil voor anker gingen bij een lepelaar kolonie. Ik herinner me ook de goede groepsgeest die er was, we hebben heel veel lol gehad die week. Het was alweer de derde keer dat voor deze formule werd gekozen en in principe was de editie van dit jaar de laatste editie. Maar het unieke karakter van de tocht plus het gegeven dat schipper Cees Dekker de hardloopgroep van organisatoren Sietze Houwen en Richard de Vries heel graag aan boord heeft, heeft ervoor gezorgd dat er toch een vervolg komt.

Voor 2013 is er een tocht bedacht rond de voormalige Zuiderzee. De lopers/loopsters worden op woensdagavond 29 mei aan boord van de Bruinvisch in Harlingen verwacht. De loop start op donderdag 30 mei en duurt tot en met zondag 2 juni. Er worden 4 etappes gelopen van ongeveer 45 km. Ook langzamere lopers en wandelaars zijn van harte welkom. De routes moeten natuurlijk nog worden uitgewerkt, maar er zal vooral over rustige wegen en fietspaden worden gelopen. Er is voor een kortere tocht gekozen zodat mensen die werken maar 2 dagen vrij hoeven te nemen. Een 4-daagse is qua lichamelijke belasting voor meer mensen haalbaar en de kosten vallen lager uit dan bij een hele week. Voor 4 loopdagen, inclusief verzorging onderweg, 4 nachten met ontbijt en 3 heerlijke diners wordt het bedrag van 375 euro gevraagd. Daaroverheen komen nog de kosten van het vervoer naar start- en finishplaats Harlingen en een klein bedrag voor (alcoholische) drankjes aan boord. Bij inschrijving moeten lopers/loopsters een bedrag van 100 euro aanbetalen.

Om geen financieel risico te lopen vragen Sietze en Richard of lopers/loopsters zich voor 1 december willen inschrijven. Als er rond die datum te weinig inschrijvingen zijn kan de tocht niet doorgaan. Degenen die zich al hadden ingeschreven krijgen hun aanbetaling van 100 euro dan teruggestort. Maar zover hoeft het natuurlijk niet te komen als er zich nog genoeg mensen gaan inschrijven. Vanuit mijn ervaring kan ik niet anders dan iedereen aanraden om zich in te schrijven. Zo’n tocht is echt een unieke ervaring. Voor meer informatie en inschrijving zie de website van de organisatie http://www.pieterrogpad.nl

Voor ervaringen van eerdere jaren verwijs ik graag naar de verslagen van:
2010 Jannet Lange https://www.ultraned.org/n_item/f5037_2010_06.php
2011 Herman Euverman https://www.ultraned.org/n_item/f5324_2011_06.php
2012 Henri Thunnissen https://www.ultraned.org/v_item/f5661_2012_06.php

Henri Thunnissen