Kalender Ultraned bijgewerkt

Op dit moment staan er zo’n 200 marathons en 500 ultralopen in de kalender van Ultraned. Daar zal de komende periode nog het nodige bijkomen. Maar er staat nu al genoeg ‘lekkers’ in om eens naar jullie loopplanning van 2013 te kijken.

De kalender van Ultraned is bijgewerkt. Er staan op dit moment zo’n 650 wedstrijden in, maar daar komen nog de nodige bij. Niet alle wedstrijdorganisaties hebben hun planning voor volgend jaar al klaar. Van DFW die in de voorgaande jaren elk jaar goed was voor zo’n 30 wedstrijden is de planning voor 2013 nog niet bekend. Ook zullen er nog een aantal nieuwe wedstrijden bijkomen en check ik de websites van anderen op ‘de krenten in de pap’ die we bij Ultraned nog niet in de kalender hebben staan. Als dat er allemaal instaat gaan we richting de 900 wedstrijden. Zijn we daarmee compleet? Nee bij lange na niet. Voor België en Nederland willen we compleet zijn, maar voor de landen daarbuiten zijn we dat zeker niet. Welke Nederlander is geïnteresseerd in een 6 uursloop in Noord-Zweden? Bij het samenstellen van de kalender proberen we de interessante wedstrijden eruit te pikken, maar dat is natuurlijk subjectief.

Van de 650 wedstrijden die nu in de kalender staan zijn er zo’n 500 ultralopen en 200 marathons. Verschillende organisaties bieden zowel een ultraloop als een marathon aan. Zoals bijvoorbeeld de Engelse organisatie Endurance Life die een reeks van 11 kustmarathons aanbiedt die er ook in ultra-afstand zijn. In Engeland heb je meer organisaties die veel wedstrijden op het programma hebben staan. De koploper is wel Ultrarunning UK, die ook een aantal etappe-lopen organiseert waarvan je de etappes los mag lopen. Er staan veel Engelse wedstrijden in de kalender. De lopers die eens een Engelse (of Ierse) loop hebben uitgeprobeerd zijn daar zonder uitzondering heel enthousiast over. Lees er de verslagen van André Boom en Arnold van der Kraan maar op na. De meeste Engelse lopen zijn trails. Ongeveer de helft van de wedstrijden die in de kalender staan zijn trails. Variërend van instap trails als onze eigen Salland Trail tot super technische trails in de Alpen. De UTMB heeft er dit jaar weer een 2-tal concurrenten bijgekregen met de UTM en L’echappée Belle Ultra Trail. Er blijven nieuw lange trails bijkomen. Het is te hopen dat het qua organisatie allemaal lukt. De trail waar het dit jaar organisatorisch helemaal misging, de Swiss Iron Trail, staat in 2013 gewoon weer op het programma. Het is te hopen dat de organisatie zich voor 2013 beter voorbereidt. Dat geldt zeker ook voor de Dolichos Ultra Race Delphi-Olympus, de Griekse Spartathlon concurrent.

Bij het zoeken naar wedstrijden in de kalender kan je op datum zoeken, maar via het balkje linksboven ook per land. Dat maakt het wat overzichtelijker. Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland bieden de meeste wedstrijden. België en Zwitserland doen ook goed mee. Daarnaast Italië, Spanje, Denemarken, Zweden , Noorwegen en Oostenrijk.

Heb je belangstelling voor een wedstrijd check dan altijd de website van de organisatie. Die websites zijn niet altijd even goed opgezet en helaas ook niet altijd in het Engels, maar met de vertaalfunctie kom je een heel eind. Bedenk dat het bij veel buitenlandse wedstrijden verstandig is om je op tijd in te schrijven. Bedenk ook dat je in het buitenland, in ieder geval in Frankrijk en Spanje, een medisch attest nodig hebt om mee te mogen doen. Vaak staat dit wel op de website aangegeven. Dat mag vaak een verklaring zijn van een huisarts dat je gezond bent.

Hebben jullie nog tips voor wat betreft leuke wedstrijden schroom dan niet om ons te mailen. Ook voor wat betreft foutjes houden wij ons altijd aanbevolen.

Henri Thunnissen

NB. Op de beheerspagina is een beperkt aantal landen beschikbaar waaraan de landenvlaggen zijn gekoppeld. Er is ook een blanco vakje. Toch lukt het niet altijd om een land wat niet in het rijtje staat geen landenvlag te geven. Een etappeloop in Kroatië heeft nu de vlag van Algerije. Er staan dus wel eens wedstrijden met een foute vlag in de lijst en bij het zoeken op land, gaat het dan niet goed. Soms maak je een bewuste keuze om een wedstrijd bij een ander land te zetten, zoals bij de Andorra Ultra Trails die bij Spanje staan.