Verslag Marathon van Rooi

Jef van de Weerdt: “Hé ….niet zo hard wordt er geroepen als ik op kop loop…..even voel ik mij weer 25 jaar…”

Sint Oedenrode is mijn reisdoel op deze mooie zondagmorgen ( 4 nov) een goed uur rijden van uit Maastricht, het werd weer eens tijd voor een vlakke marathon na Brixen, La Roche en Meerssen even geen bergen en heuvels meer. De auto staat vlak bij de start op een grote parkeerplaats lekker in de zonnetje het lijkt wel lente, en ik besluit in korte broek en T-shirt te gaan lopen en hoop voor de regen die ‘s middags voorspeld is binnen te zijn.

Nog even kennis gemaakt met een van de beste ultraloopsters van Nederland Jannet Lange en om 11 uur zijn wij vertrokken, in een groepje van een man/vrouw of 10 vind ik het goede tempo (11Km/u) de benen voelen goed vandaag (5km:26.34) het is een gevarieerd gezelschap, van een oude man (ik) tot het type fotomodel die haar 2e marathon loopt, we babbelen wat en met veel zin en onzin gaan de kilometers snel voorbij (10km:53.12).

Hé ….niet zo hard wordt er geroepen als ik op kop loop…..even voel ik mij weer 25 jaar… (15km: 1.19.23) “waarom loopt u zoveel marathons” vraagt het fotomodel aan mij………het echte antwoord weet ik niet….”over 27km wil ik het weten” zegt ze! (20km: 1.46.45) en de halve marathon (1.52.09) het parcours is prachtig ….langs weilanden, bos en door dorpjes met ZEER enthousiast publiek, over asfalt, klinkers en goed beloopbare zandpaden (25km: 2.13.56) de benen voelen nog goed, echter het 25 jaar gevoel is al een tijdje voorbij en ik laat het groepje gaan en ga in mijn eigen tempo verder, 33km in 2.59.33 dus nog altijd 11km/u.

De voorspelling van de weerman komt gelukkig uit, het begint te regenen, nu is regen meestal nat maar deze is extra nat en koud, vooral in korte broek en T-shirt, gelukkig heb ik een muts bij me en met handschoenen aan is het nog even uit te houden (35km:3.13.43) onder de 4 uur zou geen probleem moeten zijn…..echter het wordt nu wel erg slecht weer en het zand op de zandpaden plakt onder mijn (verkeerde) schoenen, ik was vanmorgen nog niet goed wakker zeker en nam de schoenen waarvan de veters regelmatig los gaan (vooral als het regent) dus…….

Een veter strikken met 36km in de benen, natte handschoenen en ijskoude handen is een aparte ervaring……..enfin na een paar minuten kon ik weer verder, dat even stilstaan had mij geen goed gedaan ik had het plots steenkoud….en stijve spieren. Ja ik weet het….ik loop nu eenmaal altijd met een donkere zonnebril ….en ja ook in de regen, en dat heeft ook zo zijn voordelen je ziet bijna niets dus mis je af en toe een km aanduiding en ben je plots bij het 40km punt (3.43.55). Het is nog even zoeken naar het juiste spoor op een drassig zandpad ..gelukkig is het niet lang……uh…lang! he Jannet Lange is mij nog niet voorbij dat kan niet, die is toch veel beter dan mij….en jawel hoor daar is ze, zo fris als een hoentje… ja wat wil je een marathon is voor haar een trainingsloopje.

In de verte hangt het finishdoek…..he he eindelijk weer eens onder de 4 uur (3.57.41) ik kan het toch nog! 63e van de 110 deelnemers en 6e van de 15 in de klasse m60…. Na een warme douche ga ik tevreden naar huis…….. Zelden een marathon gelopen als deze, mooie route, super georganiseerd en heel enthousiast publiek en maar een keer in de 5 jaar……en dat moet zo blijven vind ik ,om verzadiging te voorkomen bij lopers, vrijwilligers en sponsors. O ja, de dame (fotomodel) die mij vroeg waarom ik marathons liep heb ik tevergeefs in de (gezellige) kantine gezocht…. dus nu weet ze het nog niet….

Jef van de Weerdt
(jefvandeweerdt(at)hotmail.com)