Istanbul Marathon 11-11-12

Han Frenken liep de marathon in Istanbul. Zijn beide zonen waren mee en liepen de 8,4 km, waarbij ze achter de marathonlopers aan de start stonden en zich door het complete veld van 5000 marathonlopers moesten zien te werken… Turkse logica!

Reisverslag

Vrijdag 09-11-12
We (mijzelf, vrouw en 2 zonen) en vriend John Snijders Jr. vertrekken naar Brussels AP, vanhier uit met Turkisch airlines naar Istanbul. Stad van 13 miljoen mensen , gelegen aan de Bosporus. Aangekomen in Istanbul eerst even een taxirit bestellen naar ons Hotel in de Russische wijk Aksaray. Men moet hier al goed oppassen om niet besodemieterd te worden, ze hebben mooie trucs, omtrent prijsafspraken te maken in Turkse Lira’s of Euro’s, want ze hanteren een gemakkelijke omrekenkoers van 1 euro = 2 lira’s. We arriveren in Nobel Hotel en gaan nog wat Turkse Thee drinken samen met Johan Visschers en vrouw Adrie die al reeds in Istanbul verbleven.

Zaterdag 10-11-12
Na het ontbijt met de bus richting Marathon expo we rijden over de Galata brug waar veel vissers de hengel uit gooien, lijkt net een viswedstrijd van honderden vissers. Op de Marathon Expo is het druk met verschillende stands van allerlei sportmerken en het WE tijdperk is ook in Turkije aangekomen, nog even gratis spaghetti eten. Bij informatie vragen naar startproblemen bij de 8 km wat ik verwacht, daar mijn beide zonen Crifven en Deafvon deze nevenafstand lopen. De marathon, 15 km en 8 km starten allen om 09:00. De start marathon is namelijk aan de rechterkant en de start van de 15 km aan de linkerkant van de autoweg voor de Bosporus brug, de 8 km is daar weer 600 meter achter de marathonlopers, wat als gevolg zal hebben dat de 8 km lopers zich door het 5000 tellend marathon deelnemersveld moeten worstelen. Niemand kon me hier duidelijkheid over verschaffen dus morgen zullen we wel zien wat dit voor een puinhoop zal worden voor mijn zonen, de oplossing 15 minuten later starten was eenvoudiger geweest.

Vanuit de Marathon Expo leggen we een toeristische route af, we bezoeken eerst de blauwe moskee met zijn 6 minaretten. Het begint te regenen en de plaatselijke verkopers springen hier geraffineerd op in, overal zie je verkopers met kinderparaplu’s, aangeboden voor 5 of 10 lira of natuurlijk 5 of 10 euro ligt er aan hoe je de verkoper wilt besodemieteren, daarna naar de Aya Sofia. We gaan even schuilen bij Starbucks op weg naar de Grand Bazaar, is een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten. Na afloop ff een terrasje pikken nabij de Grand Bazaar, hier worden we weer constant lastig gevallen door plaatselijke verkopers met o.a. parfums, kousen, blouses etc. alles uiteraard namaak. We gaan op weg naar het centrum van Istanbul namelijk de mooie winkelstraat Itsikal Cadessi met de traditionele rode tram, laat me denken aan San Francisco. We komen Prinses Maxima en Willem Alexander tegen die worden geëscorteerd door de politie daar ze aanwezig waren in het Nederlands Consulaat “Palais Hollande” voor het vieren van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. We hebben als afsluiting gekozen voor een etentje bij het restaurant 360 graden met uitkijk over nachtelijk Istanbul, een echte aanrader.

Zondag 11-11-12
Om 06:00 laten brengen naar Sultanahmet dit is samen met de Taksim Square de plaats waar men gratis gebracht wordt naar de start. Bij de Bosporus brug aangekomen zijn we nu in het Aziatisch gedeelte, de omgeving en startlocatie heeft veel weg van de start van NY marathon met de Verrazano bridge. De start is precies om 09:00 en wat ik al verwachtte zie ik mijn beide zonen door het marathondeelnemersveld een weg banen, heeft niks met een hardloopwedstrijd te maken maar met een slalom wedstrijd. Op de Bosporus brug hebben we een mooi uitzicht over de rivier en Istanbul, op de brug zijn veel dranghekken omgewaaid en we moeten ook beginnen te slalommen, we lopen nu brug afwaarts naar Findiki, deze route voert langs de Bosporus. Een Turkse atleet schreeuwt elke km constant keihard “Allah Allah” wat hem duidelijk zo te zien positieve energie geeft.

Mijn beide zonen zijn reeds gefinisht, tot mijn grote blijdschap hoor ik dat Crifven 2e is geworden op de 8,4 km in 32.11 en Deafvon 8e in 34.14 van de 811 deelnemers, mooi compliment voor trainer en oud topatleet Paul Hagedoorn waar mijn beide zonen trainen in het MILA team van Unitas Sittard. We lopen nu richting de Galata brug en hebben uitkijk op de blauwe moskee, hier gaan we rechtsaf richting Eyup, waar we omdraaien richting de wijken Aksaray en Yenikago, deze route voert over de autoweg en is behoorlijk heuvelachtig. We zien de Mamara Zee en lopen constant langs de kustlijn richting Bakirkoy waar wederom een draaipunt is, men komt aan de overkant al de winnaar tegen, het is de Keniaan Stephan Chebogut die een tijd van 2.11.05 zal lopen.

Mijn doorkomsttijd op de halve was goed in 1.44.34, maar ik begin weer last te krijgen van mijn exostose blessure (botuitsteeksel op de hak naast de aanhechting van de achillespees), ik kan niet meer afwikkelen en het word afzien doordat ik verkeerd ga lopen en daardoor ook last krijg van mijn liezen en hamstrings. Ik krijg nu ook nog een muzikaal hoogtepunt tijdens de marathon namelijk om 11:00 beginnen alle moskeeën met hun gebeden te verkondigen via de luidsprekers. De harde tegenwind maakt het er niet makelijker op, de laatste 2 km nog bergop naar de Finish voor de blauwe moskee. John Snijders Jr. finisht in 3:30.35, Han Frenken 3.43.19 en Johan Visschers 4.19.41 van de 5000 deelnemers met een tijdslimiet van 5 uur 30 minuten, dit is een mooie tijdslimiet beter dan die van de NY marathon met zijn belachelijke 8 uur 30minuten tijdslimiet heeft niks meer met hardlopen te maken maar met wandelen.

Direct na de finish krijgen we een medaille, T-shirt en eten uitgereikt, en kunnen we direct de oorkonde uitgeprint krijgen met netto eindtijd een mooie service. Na mijn valpartij tijdens de Zeittunnel marathon 2 weken geleden in Barfelde en deze Marathon wordt het nu maar eens tijd om mijn blessure te laten genezen en maar eens 1 maand rust houden. Daarna wederom 2 km terugwandelen naar het hotel daar geen taxi’s, bussen en trams rijden daar ze de hele binnenstad verkeersvrij hebben gemaakt. Douchen in het hotel en dan wederom richting Ataturk Aiport om zodoende weer via Brussel in Stein te landen. Was toch een aparte marathon over 2 continenten .

Mvgr Han Frenken