Nieuwe opzet kalender Ultraned

De kalender is iets ander opgezet waardoor het makkelijker zoeken is in de enorme hoeveelheid wedstrijden.

De kalender van Ultraned is met zo’n 800 wedstrijden, waarvan bijna 300 marathons, inmiddels mooi op sterkte. Om het zoeken in die enorme hoeveelheid wedstrijden makkelijker te maken is de opzet van de kalender licht veranderd. Links staat nu eerst het soort wedstrijd en daarna pas de naam van de wedstrijd en de afstand.

Bij een marathon is er 1 categorie, namelijk marathon. Als er ruimte is staat er een indicatie van het soort marathon. Alle marathons die samen met andere afstanden van langer dan een marathon worden georganiseerd staan los als marathon in de kalender. Zo vind iemand die alleen in marathons is geïnteresseerd die marathons altijd.

Bij een ultraloop zijn de categorieën: trail, landschapsloop, etappeloop, 50 km, 100 km, 100 mijl, 6, 12, 24, 48 en 72 uur en 5-daagse, 6-daagse en 10-daagse. Bij de etappelopen zijn ook de 2-daagse lopen meegenomen. Het onderscheid tussen een trail en een landschapsloop is niet altijd makkelijk te maken. We moeten het meestal doen met de info die er op de website van de organisatie staat en die geeft niet altijd even goede informatie. De Monnikentocht is duidelijk een landschapsloop, maar er is ook een grijs gebied. Bij het plaatsen van wedstrijden in de categorie trail zijn we niet streng geweest. We gaan ervan uit dat als mensen geïnteresseerd zijn in een wedstrijd zij zich van tevoren goed informeren. Bij zowel de landschapsloop als trail staat de afstand bij de wedstrijd vermeld. De meeste wedstrijden over 100 mijl zijn trails en staan als trail vermeld. De paar wegraces zoals de Mors 100 mijl staan onder 100 mijl. In het geval er zowel een 50 als een 100 km wordt georganiseerd, staat er 100 en 50 km. Bij tijdlopen staat 24 uur als eerste. In het geval van een 6 en 12 uur staat de 6 uur als eerste, omdat er meer lopers geïnteresseerd zijn in een 6 uur dan in een 12 uur.

Het klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk werkt het goed. Het soort wedstrijd wat je zoekt staat nu op 1 lijn links, waardoor je vrij snel een overzicht krijgt van bijvoorbeeld het aanbod van 100 km wedstrijden als je op 100 km screent. Daarbij moet worden gezegd dat nog niet alle data bekend zijn. De datum van Seregno en Sologne voor 2013 zijn bijvoorbeeld nog niet bekend, wel is bekend dat de 100 km van Ulm en Morvan in 2013 niet worden georganiseerd.

Een al bestaande mogelijkheid is dat je per land kan zoeken. In Duitsland, Engeland, Frankrijk en Nederland worden de meeste wedstrijden georganiseerd, maar ook van landen als België, Zwitserland, Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Ierland en Noorwegen staan er de nodige wedstrijden in de kalender.

Vergeet niet regelmatig de kalender te checken want die wordt aangevuld als er nieuwe data bekend zijn of er nieuwe lopen worden toegevoegd.

Henri Thunnissen