Herinneringen van Cees van den Bulck aan de eerste MWM en de Monsterstrandloop

Terugblik van Cees van den Bulck die aan marathons en ultralopen meedeed in de zeventiger jaren. Cees schreef er een boekje over, wat tegen een kleine vergoeding besteld kan worden.

Als 65-jarige is voor mij het hardloopleven wat wedstrijden betreft wel aan zijn eind gekomen. Niet dat 65 nu een respectabele leeftijd is, maar ik ben wel op mijn 12e met atletiek begonnen. De herinneringen aan die lange loop – loopbaan zijn natuurlijk nog levendig. Er komt heel wat boven bij het lezen van oude verslagen, zoals die uit 1974. De Midwintermarathon van 1974 was mijn tweede officiële marathon. In 1969 liep ik op een parkoers over Walcheren een proefmarathon in 3.07.26. Ik liep op het parkoers waarop in 1964 het Kampioenschap van Nederland gehouden werd. Ik was daarbij als fietsende begeleider van Pleun van Leenen, toen al veteraan, maar in 1928 deelnemer aan de Olympische marathon van Amsterdam. Mijn eerste officiële marathon liep ik in 1972 in Rotterdam op het oude parkoers van 6 ronden rond de Kralingse Plas.

Gek genoeg volgde na deze eerste marathon de genoemde Monsterstrandloop van IJmuiden naar Noordwijk en terug. Een prachtige loop over een keihard vlak strand met alleen in de eerste en de laatste meters wat mul zand bij de start en finish die bij de strandopgang waren gesitueerd. Ik herinner me dat het die dag prachtig weer was en dat was toch een geluk op 28 oktober 1973. Het had ook onstuimig herfstweer kunnen zijn. In elk geval liep ik zeer gemakkelijk deze 50 km in 3.58.13. Ik werd 19e op een half uur van winnaar Jan Knippenberg. Deze strandloop is maar eenmaal georganiseerd. In 1974 organiseerde AAC een marathon op het circuit van Zandvoort en vanaf 1975 werd er een volksmarathon georganiseerd op en om Ookmeer, de thuisbasis van AAC. Aan die marathon heb ik verscheidene keren deelgenomen. In 1975 en 1978 liep ik beide keren 2.47.50, wat
slechts 10 seconden langzamer is als mijn p.r. van 2.47.40 uit 1983 (Etten-Leur). Van zowel de strandloop als de volksmarathons heb ik mooie grote herinneringsvanen. De genoemde herinnering van de eerste Midwintermarathon in 1974, een beschilderde schijf van een boomstam, koester ik als een van mijn mooiste herinneringen. Ook de Midwintermarathon heb ik verscheidene keren gelopen.

In september en oktober van vorig jaar heb ik een boekje gemaakt met herinneringen aan mijn 53 marathons en 6 ultralopen. In dit boekje heb ik zo’n beetje mijn 10 plakboeken van ruim 50 hardloopjaren samengevat. Het boekje heeft 100 bladzijden en er staan veel, ook oude foto’s in. Het boekje staat op een usb stick. Ik heb 1 uitgeprint exemplaar, maar ik kan voor belangstellenden een exemplaar uitprinten voor €3,– + eventueel verzendkosten.

Cees van den Bulck
cvdbulck(at)zeelandnet.nl