Eerste Texel trail een succes

We kennen Texel allemaal als een prachtig eiland en veel lopers weten inmiddels hoe leuk traillopen is. Texel en trail, een droomconbinatie.

Op Texel waren het Peter ter Burg en Martin Baptist die de combinatie van Texel en Traillopen bedachten. Texel is een prachtig eiland wat het voordeel heeft dat het makkelijk te bereiken is. Traillopen is in Nederland erg populair aan het worden, de beleving bij die vorm van lopen staat centraal. Het begrip trail is een wijd begrip, maar iedereen kan wel bedenken dat een trail door de duinen een ander karakter heeft dan een trail door een woest berglandschap.

Er werd een leuke route bedacht die helaas door de terreinbeheerder werd afgekeurd omdat er in hun ogen door kwetsbare natuur werd gelopen. Maar Peter en Martin zijn niet voor een gat te vangen en bedachten een andere route rond De Koog die wel de goedkeuring kreeg. De omschrijving van de website over het lopen op Texel is treffend: “De TexelTrail is een uitdagende looptocht door het ruige duingebied van Texel. Ruimte, wind en water kenmerken de beleving van het hardlopen door de Texelse natuur. Het open karakter van het landschap maakt het lopen in dit jaargetijde op Texel speciaal.” Er werden verschillende afstanden aangeboden, 14, 5 km, 25 km, 39,5 km en 50 km. De route voerde over het strand en door de duinen langs highlights als de Slufter, de Nederlanden, de Muy en de bossen ten zuiden van de Koog. Een vrijwel geheel onverhard parcours met lichte stijgingen. De Texel trail werd gebruikt door veel lopers/loopsters in hun voorbereiding op de 60 km van Texel.

Op de 50 km was Han Wolsing de snelste man met een tijd van 4.05.10 en Jannet Lange de snelste vrouw met 5.05.32. Op de 39,5 km was Erik van der Velden de snelste man met 3.05.00 en Jeannet Leppink de snelste vrouw met 3.52.03. De organisatie had voor de eerste editie het aantal inschrijvingen begrensd. Uiteindelijk zijn er op de 4 afstanden in totaal 238 mannen/vrouwen gefinisht. De meesten daarvan op de korte afstand.

Voor meer info en foto’s zie de website http://www.texeltrail.nl/ de directe link naar de uitslagen http://www.texeltrail.nl/inschrijven Ik heb het internet afgespeurd en kwam een leuk verslag tegen van Jannet Lange: http://jannetlooptlang.punt.nl/content/2013/02/16-2-2012-Texeltrail-50-km en Mikel Knippenberg http://www.keep-on-running.nl/verslagen/succesvolle-eerste-texeltrail.html Francois Filisijn maakte een filmverslag http://www.youtube.com/watch?v=cbZvruAGYE4 Verslagen van de Texel trail zijn van harte welkom op Ultraned, zowel van de 50 als van de 39,5 km.

De eerste Texel trail was een succes. Volgend jaar weer?

Henri Thunnissen