Marathon ter ere van hardloper Huizenga

Marathon ter ere van Louwe Huizenga die in de jaren 1915-1918 met afstand de beste Nederlandse hardloper was op alle afstanden van de 1500 meter tot en met de marathon.

In de jaren 1915-1918 was het de slagersknecht Louwe Huizenga die de complete Nederlandse top van lange afstandslopers met speels gemak op grote achterstand zette. Daarbij maakte hij zich niet geliefd bij zijn medelopers omdat hij zijn concurrenten te kijk zette. Hij speelde met ze en vernederde ze door heel rustig te starten, vervolgens iedereen in te halen, dan weer de koplopers voorbij te laten komen om vervolgens met een vernietigende sprint iedereen alsnog op grote achterstand te zetten. Hij was 2 klassen beter. Ook was hij bijna voortdurend in conflict met de toenmalige Atletiekbond. Hij liep in die korte periode wereldrecords op de 1500 meter en marathon, die door tegenwerking van de Nederlandsche Athletiek-unie niet werden erkend. Op 24 oktober 1915 liep hij bij een marathon op een heen en weer parcours van Groningen naar Vries een tijd van 2.32.40. Het wereldrecord stond in die jaren op naam van de Zweed Alexis Ahlgren met een tijd van 2.36.06.6. Huizenga was een echte showman, waarvoor het publiek graag kwam kijken. Huizenga werd in 1915 en 1916 twee keer Nederlands kampioen op de 5 km en vestigde diverse Nederlandse records. Omdat er geruchten gingen dat Huizenga zich liet betalen werd hij geschorst voor 3 maanden. Officieel werd Huizenga niet betaald, maar hij kreeg wel royale onkostenvergoedingen. Die schorsing betekende het einde van zijn korte carrière.

Job van Schaik maakte een biografie van het leven van Louwe Huizenga, zie daarvoor http://www.hardloperhuizenga.nl/index.html Het is een mooi eerbetoon aan een fantastische hardloper. Natuurlijk is het verhaal geromantiseerd, maar het schetst wel een goed beeld van deze bijzondere man.

In Loppersum waren het Albert Hazenberg en Ernst Buiter die op het idee kwamen om Louwe Huizenga te eren met een wedstrijd. Huizenga verbeterde in 1917 het wereldrecord 1500 meter in Loppersum. Op zaterdag 27 april wordt de Huizenga marathon in Loppersum georganiseerd, met naast de marathon, een halve marathon, 10 km, 5 km én 1500 meter. De 1500 meter is een kinderloop, dus een nieuw wereldrecord valt niet te verwachten in Loppersum. De marathon kan ook als estafette (2, 4 of 8 personen) worden gelopen. Het parcours is 2,5 km lang en voert door Loppersum. De marathon start om 18.00 uur en kent een tijdslimiet van 5 uur.

Zie voor alle info en inschrijving (open per 18 maart) op de website: http://huizengamarathonloppersum.nl/

Henri Thunnissen