Weer een geslaagde aflevering van de Salland Trail

De tweede editie van de Salland Trail was een groot succes. Met link naar de uitslagen.

De Salland trail werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Iedereen die Salland kent weet dat daar een aardig gebied ligt voor liefhebbers van traillopen. Bertus van Elburg en zijn mannen namen vorig jaar het initiatief om de Salland Trail te organiseren. Net als vorig jaar was er dit jaar keuze uit afstanden van 25 en 50 km. De wens ligt er wel om in de toekomst langere afstanden aan te bieden, maar het parcours loopt deels door de kwetsbare natuur van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dat zorgt er voor dat het aantal deelnemers aan de 50 km beperkt is. Jammer want er is duidelijk meer belangstelling voor de 50 km dan dat er plaats is. Voor de lopers die achter het net visten voor de 50 km was er nog de mogelijkheid om 2 keer het eerste rondje te lopen en daarmee ook 50 km. Het eerste rondje voert niet door kwetsbare natuur, waardoor het aantal deelnemers niet hoeft te worden gelimiteerd.

Zowel bij de vrouwen als bij de mannen was er op de 25 km een sterk deelnemersveld met de bekende namen. De 25 km werd bij de vrouwen gewonnen door Ilonka van den Hengel in een tijd van 1.59.10, voor Esther Kalkman in 2.01.55 en Chantal van der Geest in 2.05.01. Bij de mannen was de overwinning voor Ralph Apeldoorn in 1.34.16, voor Ruud van der Wal in 1.35.13 en Erwin Akkerman in 1.36.42.

De 50 km was bij de vrouwen een prooi voor de mij onbekende Arenda Abbink in een tijd van 4.05.47 waarmee ze Ines van Rinsum ruim voorbleef. Van Rinsum werd tweede in 4.23.22 en Jeannet Leppink-de Haan derde in 4.52.02. Voor Arenda Abbink was het haar debuut bij het ultralopen. In 2012 liep ze een tijd van 2.57.51 op de marathon, waarmee haar marathontijd vergelijkbaar is met die van Ines van Rinsum. Het voordeel voor Arenda is dat ze als lid van de organiserende vereniging AV Athletics ongetwijfeld het parcours van de Salland Trail op haar duimpje kent. In het eindklassement eindigde Arenda Abbink op een gedeelde tweede plaats.

Bij de mannen was het Raymon van den Berg die won in een tijd van 3.54.50. Daarmee bleef hij de winnaar van vorig jaar Bertil Krukkert ruim voor. Raymon van den Berg heeft als basis een goede marathon (PR 2.26.52) en is zich aan het omvormen tot echte trailloper. Bertil Krukkert liep gezien zijn tussentijden samen op met Arenda Abbink en liep een tijd van 4.05.47. Derde werd Marc Castricum in 4.26.51.

De 50 km die bestond uit 2 keer het eerste rondje werd bij de vrouwen gewonnen door Hannah Wielenga in 5.09.51 en bij de mannen door Michiel Otten in een snelle 3.48.47.

Voor de uitslagen zie http://mijninschrijving.nl/participantResults/listParticipantResults/62

Verslagen van de Salland Trail zijn natuurlijk van harte welkom. Afgaande op de vele reacties op Twitter en Chat’n’run was het een geslaagde dag.

Henri Thunnissen